Marko Divković: Vapaji civila iz Gaze podsjećaju na posljednja obraćanja Nine Ćatića iz Srebrenice

Marko Divković: Vapaji civila iz Gaze podsjećaju na posljednja obraćanja Nine Ćatića iz Srebrenice

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozvali su gospođu Irenu Khan, specijalnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda za slobodu izražavanja i mišljenja, da se hitno uključi u zaštitu novinara/ki i medijskih ekipa u ratnoj zoni pojasa Gaze koji su svakodnevno izloženi ubistvima, ranjavanjima i drugim sigurnosnim rizicima tokom obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka.

Predsjednik Udruženja/udruge BH novinari Marko Divković ističe u razgovoru za Anadolu kako je u sadašnjem trenutku najgore ćutati i okretati glavu od svakodnevnog krvoprolića.

“Ono što smo zapravo mogli to je sve što smo mogli da pozovemo međunarodne zvaničnike da učine sve što prije i što efikasnije da se novinarski posao u Gazi obavljao maksimalno sigurno. Mi pri tome ne mislimo samo na novinare Palestince nego na sve novinare, novinare iz drugih zemalja, kolege iz Izraela, dakle generalno na novinare.

Zašto smo se oglasili? U ovoj situaciji najgore je ćutati i reći kako nas sve to ne zanima, kako je to daleko. Mi koji smo rat proveli u Bosni i Hercegovini dobro znamo taj osjećaj nemoći, kada očekujete bilo kakvu pomoć, a nje nema. Odnos međunarodne zajednice prema problemu u Gazi, prema stradanjima civila, prema stradanjima novinara podsjeća doslovce na stradanja u Bosni i Hercegovini. Negdje sam skoro objavio jedan kratak post da me vapaji civila iz Gaze podsjećaju na zadnja obraćanja Nine Ćatića iz Srebrenice. Ta neka podudarnost nas koji smo ovdje u Bosni i Hercegovini doživjeli je zapravo ono što unosi nemir.

Ne treba ćutati makar smo mi izuzetno svjesni naše nemoći, ali smo pozvali gospođu Irenu Khan i ostale čimbenike da učine maksimalno što prije i što efikasnije“, naveo je Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BH novinari.

Upravni odbor BH novinara ističe da je organizacija Reporteri bez granica (RSF) izvijestila o ubistvu 34 novinara i uništavanju 50 redakcija medija u Gazi. Ova organizacija je pozvala tužioce Međunarodnog krivičnom suda (ICC) u Den Haagu da istraže ove slučajeve.

RSF je također podnio pritužbu ICC za osam palestinskih novinara, za koje kažu da su ubijeni u izraelskom bombardovanju civilnih područja u Gazi, i jednog izraelskog novinara, ubijenog tokom napada Hamasa na jugu Izraela. Istovremeno, Komitet za zaštitu novinara (CJP) izvještava o ubistvu 31 novinara do početka novembra ove godine, među kojima je 26 Palestinaca, četiri Izraelca i jedan Libanonac.

  • Izraelsko bombardovanje širom Gaze se nastavlja, a najmanje 16 ljudi je ubijeno tokom noći u napadu na Rafah.
  • Šef UN-a Antonio Guterres kaže da Gaza “postaje groblje za djecu”.
  • Premijer Benjamin Netanyahu najavio da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi “neodređeni period” nakon rata.
  • Palestinski predstavnik u UN-u, Riyad Mansour, zatražio je odgovornost za “zločine” koje je počinio Izrael i okrivio SAD za blokiranje sporazuma o prekidu vatre.
  • Više od 10.000 Palestinaca u Gazi ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. U Izraelu, broj poginulih u istom periodu iznosi više od 1.400, izvještava AJB.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice nazvala je vojne operacije Izraela u Gazi kao “prisilno raseljavanje i humanitarnu tragediju kolosalnih razmjera”.

U objavi na platformi X UNRWA piše da je “ljudima širom Pojasa Gaze uskraćena pomoć, ubijeni su i bombardovani u svojim domovima”.

Previous Porodica sa sjevera Njemačke skrasila se u dolini Bosne – već su kupili kuću i registrovali firmu
Next Austrijski aktivista Langthaler: Ne žele da se čuje glas Palestinaca

You might also like

NAŠI DANI

RVI protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

Ispred zgrade Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu danas je održan protest ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović pročitao je njihove zahtjeve

NAŠI DANI

Priče o prekrajanju granica su besmislene, onda bi se i Sandžak mogao pripojiti Bosni

  Priče o teritorijalnim i graničnim prekrajanjima su besmislene, jer to Srbiju i Kosovo udaljava od normalizacije međusobnih odnosa kao dviju susjednih država, smatra politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Beograd: Obilježena 29. godišnjica zločina u Štrpcima

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježile su danas u centralnoj beogradskoj ulici Knez