Raste broj smrtnih slučajeva novorođenčadi u bolnici al-Shifa

Raste broj smrtnih slučajeva novorođenčadi u bolnici al-Shifa

Ovo su najvažniji događaji 38. dana izraelskog rata u Gazi.

Palestinsko ministarstvo zdravstva ne može ažurirati svoje podatke o žrtvama zbog kolapsa medicinskih centara i komunikacijskih službi diljem Pojasa Gaze.

Šest prijevremeno rođenih beba i devet pacijenata umrlo je otkako je prije nekoliko dana došlo do nestašice električne energije u bolnici al-Shifa.

Prema izraelskoj vojsci, dva vojnika su ubijena, a jedan teško ranjen tokom sukoba s palestinskim borcima u Gazi u nedjelju.

U izraelskom zračnom napadu blizu Khan Younisa u južnoj Gazi u ponedjeljak je ubijeno najmanje sedam ljudi, javlja Al Jazeera Arabic.

SAD ima “aktivne konsultacije” s izraelskom vojskom o svojoj zabrinutosti oko “vatre u bolnicama”, rekao je savjetnik za sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan za program Face the Nation na CBS-u.

  • Šest prijevremeno rođenih beba i devet pacijenata umrlo je otkako je prije nekoliko dana došlo do nestašice električne energije u bolnici al-Shifa, saopćilo je novinskoj agenciji AFP  ministarstvo zdravstva Gaze.
  • Dvije najveće bolnice u Gazi, al-Shifa i al-Quds, zatvorene su, dok izraelski snajperisti nastavljaju pucati na svakoga u blizini bolnice al-Shifa.
  • Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je na “strašnu i opasnu” situaciju u bolnicama u Gazi, rekavši da više pacijenata, uključujući nedonoščad, “tragično” umire.
  • Ministar zdravstva Gaze Mai al-Kaila rekao je da bolničko osoblje bolnice Al-Shifa pokušava da pokopa ostatke najmanje 100 ljudi koji su ubijeni posljednjih dana.
  • Ministarstvo zdravstva u Gazi nije ažuriralo brojke o smrtnim slučajevima i ranjenima u Gazi drugi dan zaredom nakon što su se srušile komunikacije i usluge u opkoljenim bolnicama.

Sve najvažnije vijesti vezane za rat Izraela u Gazi možete pratiti na blogu AJB.

Previous Afganistanac Kazim sreću našao u Bihaću
Next Masovna grobnica u Novom Goraždu: Ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba

You might also like

NAŠI DANI

Palestina se žalila IAEA zbog prijetnje Izraela da će baciti nuklearnu bombu na Gazu

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki podnio je službenu žalbu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) protiv Izraela zbog prijetnje da će baciti nuklearnu bombu na Gazu, prenosi Anadolu. Kako

NAŠI DANI

Masovna grobnica kod Vlasenice: Počele ekshumacije 12 žrtava

Iskopavanja na lokalitetu masovne grobnice Potpećine kod Vlasenice se nastavljaju, a danas su počele ekshumacije tijela žrtava, za koje se pretpostavlja da su Bošnjaci ubijeni 1992. godine, javlja Anadolu Agency

NAŠI DANI

Zbog ratnog zločina u Bijeljini uhapšen policijski general MUP-a RS Goran Sarić i još šest osoba

Goran Sarić, policijski general MUP-a entiteta RS, uhapšen je u petak ujutro zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić, saznaje Istraga.ba. Sarić je