Palestina se žalila IAEA zbog prijetnje Izraela da će baciti nuklearnu bombu na Gazu

Palestina se žalila IAEA zbog prijetnje Izraela da će baciti nuklearnu bombu na Gazu

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki podnio je službenu žalbu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) protiv Izraela zbog prijetnje da će baciti nuklearnu bombu na Gazu, prenosi Anadolu.

Kako navodi palestinska novinska agencija Wafa, al-Malki je poslao službeno pismo generalnom direktoru IAEA-e Rafaelu Marianu Grossiju, napominjući da je nuklearna prijetnja “potpuno u skladu sa postojećim diskursom u Izraelu” protiv Palestinaca.

Al-Maliki je dodao da prijetnja podrazumijeva “zvanično priznanje da Izrael posjeduje nuklearno oružje i oružje za masovno uništenje”.

U pismu je palestinski visoki diplomata pozvao IAEA da osudi Izrael i poduzmu mjere protiv prijetnje bacanjem nuklearne bombe na Gazu.

Ministar za baštinu Izraela Amihai Eliyahu je 5. novembra u intervju za lokalni izraelski radio ”Kol Berama” rekao da je “nuklearni napad na Pojas Gaze jedna od opcija Izraela”, te naglasio da se protivi bilo kakvoj humanitarnoj pomoći za stanovnike opkoljene palestinske enklave koju danima nemilosrdno i neselektivno bombarduje izraelska vojska i pokušava je okupirati.

Ubrzo nakon toga, izraelski premijer Benjamin Netanyahu suspendovao je Eliyahuovo učešće na sastancima Vlade na neodređeno vrijeme.

Izrael je dugo odbijao da javno prizna da li posjeduje nuklearno oružje.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 10.569 Palestinaca, a među ubijenima su i 4.324 djece i 2.823 žene. Broj poginulih u Izraelu je skoro 1.600, prema zvaničnim podacima.

Previous Safet Oručević: Zločinci su rušenjem Starog mosta nas učinili mnogo jačim, 30 godina nismo čuli iskreno izvinjenje
Next Skokom u Neretvu bez aplauza obilježena 30. godišnjica rušenja Starog mosta

You might also like

NAŠI DANI

BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93

Na današnji dan prije dvadeset i sedam godina – 11. januara 1993. godine pripadnici 105. Bužimske udarne brigade izveli su jednu od najuspješnijih odbrambeno-oslobodilačkih akcija u odbrambeno-oslobodilačkih okvirima Armije Republike

NAŠI DANI

Premijer Kurti: Čuvajte se onih koji se ne izvinjavaju za svoje zločine

Govor premijera Kosova Albina Kurtija na sjednici Skupštine povodom usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici… Poštovani poslanici Skupštine Kosova,Poštovani predsjedavajući Skupštine Republike, g. Glauk Konjufca,Poštovana potpredsjednica vlade, gđo. Emilija Redžepi,Poštovani

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nakon paljenja kuća, ubijali civile! Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u mjestu Lješevo kod Ilijaša

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Vidović Marinka, rođenog 1958. godine u Sarajevu, nastanjen u Loznici, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije i Vujović Pere, rođenog