Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je svečani program, uz prisustvo više od 200 učenika novogradskih osnovnih škola, te članova porodica šehida i poginulih boraca, armijskih generala i komandanata, boraca veterana Armije i MUP-a RBiH, ratnih vojnih invalida, predstavnika akademskog, kulturnog, javnog i političkog života, te građana.

Njegujući i podsjećajući na hiljadugodišnje postojanje naše domovine, na njene vrijednosti, 25. novembar proslavljen je upravo sa onima, mladima, koji treba da nastave da je čuvaju i grade, kako bi ona bila još ljepša i bolja za življenje svih njenih građana.

Prvi dio pograma je održan simbolično u parku “Bosanski stećak i zastava” kojeg je Općina otvorila prije tri godine na Dan državnosti, a gdje je održan program uz defile učenika novogradskih osnovnih škola i čas historije.

Nakon toga, upriličeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti borcima i šehidima na Centralnom spomen – obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad, onima koji su svoje živote dali da bismo mi danas živjeli u slobodnoj zemlji i obilježavali ovakve i slične datume.

Centralni dio programa obilježavanja Dana državnosti naše domovine održan je u multimedijalnoj sali Općine, uz kulturno-zabavni program na kojem su nastupili horovi osnovnih škola “Mehmedalija Mak Dizdar”, “Ćamil Sijarić” i “Skender Kulenović”, te učenici Srednje muzičke škole Sarajevo, u pratnji prof. Admira Kusture, kao i učenik Pete gimnazije Amin Osmanović.

Dostojanstvenim obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine, dajemo zavjet da ćemo jačati bedeme svoje zemlje, ne zaboravljajući ono i one koji su je suštinski gradili i grade. Kultura, tradicija, umjetnost, znanje i ljubav su u svima koji su čuvali i čuvaju njenu državnost i stoljetnu historiju.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i prof. dr. Enver Imamović.

Načelnik Efendić čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim građanima, kao i prisutnim gostima, kazavši da je ovo jedan od najvećih i najznačajnijih praznika za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

“Od srca vam želim dobrodošlicu na ovu našu prelijepu manifestaciju. Moram vam reći da cijenim sve umjetnike i njihov rad, ali nekako, mome srcu su jako bliska ova djeca, koja nam na svoj način pričaju priču o ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini. Ja jednostavno u tome uživam, a vjerujem i svi vi ostali. Zbog toga iskreno hvala što ste došli danas da njih malo više gledamo i slušamo i da zajedno sa njima razvijamo našu ljubav prema domovini BiH koja ima i svoju historiju i svoju sadašnjost i svoju budućnost, i ja sam siguran što je mi više budemo voljeli, teže će biti svima onima koji joj ne žele dobro, njih je bilo uvijek, ali ih je nadživjela kako nam reče dječak u prethodnoj interpretaciji. Iako je negiraju i kažu da je nema, a kako se može napadati ono čega nema, nje hvala Bogu ima i bit će je, neka nam je sretna vesela i uspješna u budućnosti Bosna i Hercegovina, mi ćemo se truditi da učinimo što više za nju, a tako i za sve nas koji u njoj živimo”, rekao je načelnik Efendić.

Prof.dr. Enver Imamović čestitao je također prisutnima veliki praznik Dan državnosti Bosne i Hercegovine. “To govorim s razlogom, jer je riječ o najvažnijem datumu za svaku zemlju, a kada se govori o državnosti i kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, posebno treba naglasiti da se u posljednjem i bivšim ratovima ginulo, prolijevala se krv za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom pozdravljam posebno naše borce, gazije koji su se borili, davali svoje živote i na koncu izvojevali pobjedu. Ovdje među prisutnima vidim naše komadante gazije, posebno pozdravljam i njih. Vidjeli ste ovu mladost, koja je nastupila u programu i zaista je to ponos naš, jer uvijek država ostaje na mladosti i uvijek su u svim državama svijeta revolucije vršili mladi. Kada o tome govorimo i ako se osvrnemo na stotine godina unazad, vjerujte nema mjesta u BiH, gdje se zakopa rupa za voćku, bunar, temelje, a da se ne naiđe na garevinu od požara, na kosti onih koji su ginuli zato što žive u Bosni, zato što su se borili za Bosnu u proteklim vremenima. Govoriti o državnosti naše zemlje znači zadrijeti u prošlost ne stotinu, nego hiljadu godina. Ovdje je začet početak stvaranja državnosti, na tlu Bosne i Hercegovine. Jedno pleme je upravo živjelo na području gornje Neretve, prije 3.500 godina”, kazao je prof. dr. Imamović.

Dodao je da je Bosanska država među najstarijim državama Evrope, ako ne i najstarija država i to je nepobitno, jer se dokazalo na osnovu činjenica i dokumenata. Dakle, mi pratimo kroz dokumente našu državu negdje do konca osmoga stoljeća, i ta država, srednjovjekovna Bosanska država koja je značila Evropi kao danas Francuska i Engleska, je trajala 600, 700 godina i bila je među najrazvijenijim, ekonomski i kulturno u Evropi, što se malo zna.

“Bosanski čovjek je vrijedan, voli svoju zemlju, a bosanska zemlja je bogata prirodnim resursima i to je naša budućnost koja nas čeka. Sa ovakom mladošću je naša budućnost i vjerujem u našu Bosnu, ne bojimo se nikoga, što su dokazali naši borci iz prošlog rata”, kazao je na kraju svoga izlaganja prof. dr. Imamović.

Previous U Zvorniku obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Livnu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Na proljeće se u Starom Gradu otvara moderni park “Gradska šuma”

  Park “Gradska šuma” koji se prostire na površini većoj od šest hektara sa uređenim stazama za šetnju, amfiteatrom, dječijim igralištem, spravama za vježbanje, šadrvanima, hladnjacima, restoranom i drugim sadržajima,

TURIZAM

Bosanskohercegovačko selo može biti naš novi turistički brend

Bosanskohercegovačko selo sa uređenim domaćinstvima, zdravom hranom, čistim zrakom, ljubaznim domaćinima i bogatim prirodnim i kulturno-historijskim nasljeđem može biti naš novi turistički brend, poručila je federalna ministrica okoliša i turizma

BH RAZGLEDNICA

Srebrenica: Defileom djece kroz grad obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Defileom djece kroz grad, prigodnim programom i puštanjem balona u bojama bosanskohercegovačke zastave u Srebrenici je obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U programu obilježavanja, koji je