Putovanje kolima koje vuku bosanski brdski konji vraća nas u prošlost

Putovanje kolima koje vuku bosanski brdski konji vraća nas u prošlost

Lamija Džigal-Bektešević imala je devet godina kada je iz Fojnice zbog ratnih zbivanja otišla u Nizozemsku, gdje je živjela skoro 30 godina. Tu se školovala i stekla zvanja holističkog terapeuta i menadžerice u turizmu.

Prije tri godine, 2021. vratiće se u Fojnicu te nadomak svog grada u mjestu Malkoč/Lučice kupiti zemlju na kojoj će kasnije napraviti ergelu Fojnica. Odlučila se za Malkoč jer je kao dijete tu često dolazila s roditeljima, a riječ je o mjestu koje nazivaju pluća Fojnice.

Kad govori o povratku u BiH razlozi su za ovu mladu ženu jednostavni, ljubav prema njenom kraju i prirodi, iako kaže da danas tu prirodu narušavaju paneli buduće solarne elektrane.

– Priroda se ugrožava putem panela/kvadova i hemikalija koje se koriste za poljoprivredu – kaže Džigal-Bektešević u razgovoru za Fenu, istaknuvši da je jako bitno imati sadržaj koji ne šteti nego doprinosi prirodnim ljepotama Fojnice.

Povratak prirodi njen je san koji želi da ostvari i tako što će svom kraju da ponudi raznovrsne projekte. Jedan od njih je očuvanje bosanskog brdskog konja te stvaranje ergele Fojnica.

Previous Huseinbašić: Moji roditelji su veoma ponosni što ću da nastupam za Bosnu i Hercegovinu
Next Bosanska kompanija pokreće proizvodnju karavana na tržištu S. Arabije

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Uzgoj bosanskog brdskog konja: novi uzgajivači u Srbiji i Austriji

Predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i vlasnik ergele “Planido” Anton Dolinšek početkom marta će jednom ljubitelju ove pasmine u Austriji odvesti dvije rasplodne kobile pa će time i

TURIZAM

Raste interes za bosanskim turističkim destinacijama na platformi TripAdvisor

Pokazatelji na najvećoj svjetskoj turističkoj platformi Tripadvisor ukazuju da raste interes za turističkim destinacijama u Bosni i Hercegovini – istaknuto je danas tokom TripAdvisor webinara koji je organizovala Privredna komora

BH RAZGLEDNICA

Bihać zimi: Rijeka smaragdne boje i snijeg daju posebnu ljepotu (FOTO)

  Grad Bihać, koji privlači posjetioce iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, posebnu ljepotu ima zimi. Snijeg, čija je visina u nedjelju mjestimično iznosila i do 91 centimetar, dao je