Suđenje Naseru Oriću: Srpski vojnik raskrinkao laži zaštićenog svjedoka

Suđenje Naseru Oriću: Srpski vojnik raskrinkao laži zaštićenog svjedoka

Svjedok Milomir Lazarević, koji je bio skriven u potkrovlju kuće nakon što je Armija Republike Bosne i Hercegovine ušla u selo Zalazje, u potpunosti pobio tvrdnje zaštićenog svjedoka O1.

Svjedočenjem Milomira Lazarevića, bivšeg pripadnika “Vojske RS-a” i svjedoka optužbe, Sudu BiH nastavljeno suđenje Naseru Oriću, komandantu odbrane Srebrenice, kojeg Tužilaštvo BiH, zajedno sa Sabahudinom Muhićem, bivšim pripadnikom Armije RBiH u ovoj zaštićenoj enklavi UN-a, tereti za ratne zločine na području ove općine. Oni su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Glas s megafona

No, svjedok optužbe Lazarević, jučer je ustvari svjedočio u korist odbrane Nasera Orića, te u najmanje dva navrata pobio navode zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH O1, koji je prošli put svjedočio putem videolinka iz Beograda.

Lazarević je, naime, tokom direktnog ispitivanja tužioca Miroslava Janjića ispričao kako se u vrijeme sukoba u Zalazju 12. jula 1992. sa još pet vojnika srpske vojske, nakon „pucanja linije“ povukao u potkrovlje kuće Dragana Rakića, koja se nalazila u blizini pravoslavnog groblja u Zalazju.

Ispričao je da je napad počeo oko pola deset ujutro, te da se u Zalazju tada nalazilo oko 40 srpskih vojnika. Borbe su trajale otprilike do 17 sati, kada im je, kaže, nestalo municije, te su se povukli u kuću, koja se nalazila 40-ak metara od linije.

Svjedok je kazao da je nešto poslije 17 sati čuo, ali ne i vidio, da su se počeli predavati srpski vojnici iz susjedne kuće, za koje do tog trenutka nije ni znao da su se tu nalazili. Navodno je tu došao i Orić, kojeg, također, nije vidio, ali je čuo da mu se obratio jedan od vojnika, koji mu je rekao da je među zarobljenima i Slobodan Ilić. Nakon toga je, kaže, čuo da je neko od vojnika htio da tuče Milisava Ilića. Zatim je svjedok čuo glas za koji misli da je Orićev.

– Čuo sam kad je rekao: „ Nismo mi četnici ni ustaše. Mi smo vojska BiH i njima će suditi vojni sud“, kazao je svjedok, te dodao da su nakon toga stigli kamioni u koje su potrpani zarobljenici i da pretpostavlja da su odvezeni u Srebrenicu. Pojasnio je da vjeruje da je u pitanju glas Nasera Orića, jer je komandovao vojnicima, kao i da je „prepoznao glas koji se ranije vojnicima obraćao putem megafona“.

Zaštićeni svjedok lagao

Ispričao je i da je nakon odlaska kamiona čuo postrojavanje vojske i naredbu da pokupe oružje, ali nikakve pucnjave, kaže, nije bilo. Nakon što se sve utišalo, negdje oko pola osam navečer, on i ostali vojnici koji su se skrivali u potkrovlju povukli su se prema Sasama.

Ono što je bitno istaći jeste da je ključni svjedok Tužilaštva BiH, odnosno zaštićeni svjedok O1, koji je prije 15 dana svjedočio putem videolinka, ispričao da je lično Naser Orić u Zalazju ubio sudiju Slobodana Ilića, te ispucao rafal u zarobljenike koji su bježali iz kuća. Međutim, Lazarević je jučer ispričao da nikakve pucnjave nije bilo, kao ni da nije vidio nikakvo ubistvo.
Za zarobljene vojnike je kazao da ne zna šta se s njima desilo.

Orićeva braniteljica Lejla Čović pitala je svjedoka da, ako bi neko tvrdio da su vojnici Armije RBiH oko 11-12 sati ušli u selo, šetali i slično da je to nemoguće, na što je svjedok odgovorio potvrdno. Ovim pitanjem odbrana je ustvari željela dokazati da je zaštićeni svjedok O1 lagao i kada je ispričao da je oko 11 sati bio na groblju u Zalazju, te da je oko 12 sati akcija bila završena, nakon čega je, navodno, slobodno šetao po selu. Međutim, Lazerevićevim svjedočenjem pobijene su i te tvrdnje zaštićenog svjedoka.

Na pitanje advokatice Čović da li je moguće da je osobi koja govori na megafon iskrivljen glas, Lazarević je odgovorio potvrdno, te ponovio da u Zalazju nije vidio Orića, nego je zaključio da je to on zbog onog što je čuo. Dodao je i da glas koji je čuo putem megafona nikad nije rekao ko govori.
Suđenje se nastavlja 5. aprila, kada će biti saslušana dva svjedoka optužbe.

O1 nije bio u Armiji RBiH

Advokat Lejla Čović na jučerašnjem ročištu je uložila materijalne dokaze, koji se odnose na zaštićenog svjedoka O1. Među obimnom dokumentacijom, uloženo je rješenje Kantonalnog tužilaštva u Tuzli da se protiv njega vodi postupak zbog razbojništva, kao i dokumentacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca, koja se odnosi na dio iskaza svjedoka gdje svjedok O1 govori ko mu je bio nadređeni, a koji dokazuje da ta osoba nije bila pripadnik ARBiH, kao i set od 30 dokumenata iz revizije istog ministarstva, kojima se dokazuje da svjedok O1 nije bio pripadnik ARBiH, te da je dao lažne podatke.

MUP Srbije pripremao svjedoka

U spis je uložena i medicinska dokumentacija da zaštićeni svjedok O1 14. decembra 1992. nije mogao biti u akciji u Kunjercu, u kojoj je ubijen Mitar Savić, jer je tri dana ranije ranjen u obje potkoljenice, nakon čega je mjesec dana bio na liječenju u Tuzli. Braniteljica Čović je priložila i dokaze iz dodatnog materijala Tužilaštva, kojim odbrana dokazuje da je svjedok O1 ranije pripreman za svjedočenje u Srbiji i to u MUP-u Srbije.

Izvor: Faktor.ba

Previous Evlija o bošnjačkom narodu i bosanskom jeziku
Next U Općini Novi Grad upriličen prijem za porodice sa troje i više djece i blizancima

You might also like

NAŠI DANI

Dug RTRS-a prema BHRT-u prešao 83 miliona KM, BHRT traži pravdu na sudovima

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine ušla je u drugi mjesec bez sigurnog finansiranja od RTV takse. Ugovor o naplati preko računa za električnu energiju Elektroprivrede BiH, još nije produžen. Zbog činjenice

NAŠI DANI

Srbijanski policajci koji su razotkliri Vučićeve laži pravosnažno slobodni

Vijeće Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno je oslobodilo pripadnike MUP-a Srbije Milana Dumanovića i Mladena Trbovića optuženih u slučaju “Potočari”, piše politicki.ba. Proces protiv njih trajao je više od šest

NAŠI DANI

Izetbegović u Nevesinju: Moramo biti jaki ako želimo da budemo ravnopravni

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir izetbegović prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja.   – Petsto devet