Otvorena obnovljena Careva džamija u Nevesinju

Otvorena obnovljena Careva džamija u Nevesinju

Džamija je sagrađena između 1481. i 1512. godine

Obnovljena Careva džamija u Nevesinju, koja je srušena 1992. godine, svečano je otvorena u nedjelju uz prisustvo brojnih predstavnika javnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

U znak trajnog sjećanja na svečano otvorenje Careve džamije za doprinos među civilizacijskom razumijevanju i saradnji potpredsjednik Sabora IZ-e u BiH i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac uručio je prigodne zahvalnice porodicama donatora dok je mostarski muftija Salem ef. Dedović istu tu zahvalnicu, umjetnički rad slikara Avdije Ćorića sa motivima Careve džamije uručio vladiki Grigoriju.

Pred svečano otvorenje nakon podne namaza u džamiji je proučen tradicionalni mevlud i šerif,  proučena hatma dova pred duše svih muslimana Nevesinja koji su preselili na bolji svijet. A sjećanja na minula vremena, na džematlije i na imame Careve džamije sa prisutnima je podjeli Šefko ef. Tinjak.

Posigurno možemo kazati da nijedan događaj iza rata nije privukao tako veliki broj muslimana u Nevesinje, poput svečanog otvorenja obnovljene Careve džamije u središtu nevesinjske čaršije u kojoj je nakon 24 godine, odnosno 8 780 dana ponovo proučen ezan i klanjan namaz u džematu.

Careva džamija je najstariji i najprostraniji islamski sakralni objekat koji je za turske uprave podignut na području Hercegovine. Izgrađena je na ime sultana Bajazida, prije 1512. godine.

Mjesto i ostaci graditeljske cjeline Careve džamije 2005.godine proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH. Zajedno sa Hadžijskom sofom i objektom gasulhane, minirana je i u potpunosti srušena 1992. godine.

 

(islamskazajednica.ba/mb/agencije)

Previous Livno: Sead Hadžijahić nadahnuto zborio o zaslugama i žrtvama HVO-a, a o Bošnjacima ni besjede
Next 110 miliona maraka vrijedan posao za Euro-Asfalt u Sloveniji

You might also like

NASLIJEĐE

Otvorena izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta

  Izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, koja sadrži najvažnije primjerke vatrenog i hladnog oružja koje se u Bosni i Hercegovini koristilo od sredine 15. do

NAŠI DANI

Novi premijer KS! Forto: Ovo će biti najbolja vlada koju ste ikad vidjeli

Ovo će biti najbolja vlada koju ste ikad vidjeli – poručio je Edin Forto iz Naše stranke, mandatar za sastavljanje Vlade Kantona Sarajevo. Forto je potrvrdio koje će to osobe

NASLIJEĐE

Proljetnom ljepotom Počitelj zaustavlja prolaznike (FOTO)

Srednjovjekovni gradić Počitelj, jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini smješten na lijevoj obali rijeke Neretve, na putu Mostar-Metković, proljetnim buđenjem je u potpunosti oživio. Suncem okupan Počitelj