Ubica Vedrana Puljića: Oliver Knezović slavio pobjedu u štabu Kolinde Grabar-Kitarović!

Oliver Knezović, osumnjičen da je 4. oktobra 2009. godine tokom nezapamćenih navijačkih nereda u Širokom Brijegu ubio Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo, s akreditacijom je boravio u štabu novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

oliver-knezovic

Knezović je, kao što se vidi na fotografijama koje je objavila republikainfo.com, 11. januara zajedno s hrvatskim generalom Damirom Krstičevićem i još nekim prijateljima slavio pobjedu u zagrebačkom Hypo centru.

Raspisana potjernica

U svemu tome ne bi bilo ništa sporno da za njim nije raspisana međunarodna potjernica.

Naime, nakon nereda u Širokom Brijegu Knezović je uhapšen i pritvoren, no on je, umjesto da na sudu odgovara za ono za što se tereti, pobjegao iz pritvora u Hrvatsku.

Kasnije je za medije izjavio kako smatra da u BiH ne bi imao pravično suđenje. U Zagrebu se predao nadležnim tijelima, a pred Županijskim sudom je dao iskaz da nije kriv te da je pucao u zrak. Za njegovo eventualno zadržavanje u pritvoru u Hrvatskoj sud je odlučio kako nema razloga, piše Dnevni list.

Budući da uz bosanskohercegovačko ima i hrvatsko državljanstvo, Knezovića vlasti u Hrvatskoj ne mogu izručiti Bosni i Hercegovini. Kantonalni sud Široki Brijeg donio je u januaru 2011. rješenje kojim se ustupa kazneno gonjenje optuženog Knezovića pravosudnim tijelima RH. Dok čeka eventualno suđenje u Hrvatskoj, Knezović se slobodno kreće i živi u Zagrebu od penzije koju je dobio kao bivši pripadnik HVO-a, Kažnjeničke bojne osuđenog zločinca Mladena Naletilića Tute.

Suđenje policajcima

No, zbog optužbi da su pomogli Knezoviću bijegu iz pritvora u Širokom Brijegu, optužnicom Kantonalnog tužiteljstva Široki Brijeg, koju je zastupao kantonalni tužitelj Ljiljanko Naletilić, optužena su dva sudska policajca, Marinko Barbarić i Ivan Barać.

Prvostepenom presudom, koju je 22. aprila 2013. godine na Općinskom sudu u Livnu donio sudija Oliver Badrov, osuđeni su na po pet mjeseci zatvora. Na istu presudu optuženi su 3. juna 2013. godine uložili žalbu pa je Kantonalni sud Livno, temeljem iste, donio rješenje kojim je prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak i odluku.

Dana 28. marta prošle godine Općinski sud Livno, po sudiji Oliveru Badrovu, ponovno je donio presudu kojom je optužene proglasio krivim te ih osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. I na ovu presudu branitelji su uložili žalbu, a Kantonalni sud u Livnu je u oktobar prošle godine po drugi put ukinuo presudu te odlučio da se nova rasprava održi pred drugostepenim sudom.

(Bportal.ba/mb)

Previous Dr. Ćiro Truhelka O ETNIČKOJ ČISTOĆI BOŠNJAKA S OSVRTOM NA MUSLIMANSKU KOMPONENTU
Next Skijalište u parku prirode Blidinje: Zimska idila na dva sata vožnje od Jadrana

You might also like

NAŠI DANI

Palestinski sveštenik Ishak: Svijet gleda. Crkve gledaju.. Nećemo prihvatiti vaše izvinjenje nakon genocida

Palestinski sveštenik Munzir Ishak izjavio je da je ono što se dogodilo u Pojasu Gaze koji je pod izraelskim napadima genocid, te da će Palestinci ustati kao i uvijek, ali

NAŠI DANI

Javni doček Nove godine u Sarajevu bez incidenata, program pratilo oko 30.000 ljudi

 Javni doček Nove godine u Sarajevu protekao je u dobroj atmosferi i sa sigurnosnog aspekta, mirno i bez incidenata, potvrđeno je jutros agenciji Fena iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Osim

OTPOR BOSNE

Mostar: Rekonstruisana korpa kojom su dopremane potrepštine vraćena na mjesto na kojem je bila u vrijeme rata

Ratna korpa koja je u vremenu agresije na Mostar bila “korpa spasa“ za dio građana pod kišom granata, rekonstruisana je i postavljena na mjesto na kojem je služila Mostarcima u