POČAST NARODU GORNJEG PODRINJA: Planinarski pohod “Grebak – put života”

Put preko planine Grebak bio je jedini put za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda, tokom ratnih godina od 1992. do 1994., piše bh. novinska agencija Patria.26819.jpg

Hiljade ljudi opkoljenog Goražda danima su pješačili do Grepka da bi donijeli brašno iscrpljenom stanovništvu. Mnogi su na tom putu, dugom više od 60 kilometara, umrli od hladnoće ili su ubijeni iz zasjeda.

“Put života” Goražde – Grebak – Igman – Trnovo – Pazarić osigurali su borci Armije RBiH uz pomoć jedinica Goražda i 1. Fočanske brigade i 1. korpusa Armije RBiH.

Sa željom da se dostojno obilježe herojstva, patnje, stradanja ali i podvizi naroda Gornjeg Podrinja koji su prolazeći „Put života“ preživjeli neviđene strahote, Bošnjačko planinarsko društvo Goražde-Maglić svake godine organizira planinarski pohod “Grebak – put života” 28. februara.

Zajko Šovšić iz Udruženja rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da ove godine očekuju stotine planinara iz cijele BiH, koji će se pridružiti planinarskom pohodu.

– Dolazak je najavila i grupa planinara iz Srbije. Pridružit će nam se planinari iz Poljske. Čuli su za naš pohod i rado će odati počast narodu Gornjeg Podrinja – rekao je Šovšić.

Preko planine Grebak je, prema procjenama nevladinih organizacija, prešlo oko 30.000 ljudi, koji su spas pronašli na slobodnoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

(NAP)

Previous Pozitivna slika: FK Sarajevo na naslovnicama turskih medija
Next Spahić igra odlično u Ligi prvaka

You might also like

OTPOR BOSNE

Nijaz Veladžić – Veljun o svom komandantu Izetu Naniću: Nikad u životu nisam sreo iskrenijeg čovjeka

Na lokalitetu Ćorkovača, obilježena još jedna godišnjica pogibije legendarnog komandanta 505. Viteške bužimske brigade, generala Izeta Nanića. Ko je bio Izet Nanić, najbolje znaju oni koji su s njim rame

NAŠI DANI

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju. Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa  D-B upriličen je prigodan program.

NAŠI DANI

Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

Planovi i utjecaj Rusije na Balkan česta je tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Foreign Affairs piše o utjecaju Moskve na, kako navode, buran proces integriranja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO,