POČAST NARODU GORNJEG PODRINJA: Planinarski pohod “Grebak – put života”

Put preko planine Grebak bio je jedini put za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda, tokom ratnih godina od 1992. do 1994., piše bh. novinska agencija Patria.26819.jpg

Hiljade ljudi opkoljenog Goražda danima su pješačili do Grepka da bi donijeli brašno iscrpljenom stanovništvu. Mnogi su na tom putu, dugom više od 60 kilometara, umrli od hladnoće ili su ubijeni iz zasjeda.

“Put života” Goražde – Grebak – Igman – Trnovo – Pazarić osigurali su borci Armije RBiH uz pomoć jedinica Goražda i 1. Fočanske brigade i 1. korpusa Armije RBiH.

Sa željom da se dostojno obilježe herojstva, patnje, stradanja ali i podvizi naroda Gornjeg Podrinja koji su prolazeći „Put života“ preživjeli neviđene strahote, Bošnjačko planinarsko društvo Goražde-Maglić svake godine organizira planinarski pohod “Grebak – put života” 28. februara.

Zajko Šovšić iz Udruženja rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da ove godine očekuju stotine planinara iz cijele BiH, koji će se pridružiti planinarskom pohodu.

– Dolazak je najavila i grupa planinara iz Srbije. Pridružit će nam se planinari iz Poljske. Čuli su za naš pohod i rado će odati počast narodu Gornjeg Podrinja – rekao je Šovšić.

Preko planine Grebak je, prema procjenama nevladinih organizacija, prešlo oko 30.000 ljudi, koji su spas pronašli na slobodnoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

(NAP)

Previous Pozitivna slika: FK Sarajevo na naslovnicama turskih medija
Next Spahić igra odlično u Ligi prvaka

You might also like

NAŠI DANI

Novi Talgo voz stigao u Zenicu

Dugoočekivani Talgo voz Željeznica Federacije BiH stigao je danas i u Zenicu. Nakon što se godinama očekivalo puštanje ovog voza u funkciju, danas je upriličena prva testna vožnja od Sarajeva

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika i susjednih opština

U Kalinoviku je obilježena 25. godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva iz ove i susjednih opština – Foče, Trnova, Nevesinja i Gacka. Tim povodom Udruženje članova porodica nestalih „Istina – Kalinovik 92“

NAŠI DANI

U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

Danas je u okviru 450. Skokova sa Starog Mosta obilježena 12. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija. Prije 12 godina pod