POČAST NARODU GORNJEG PODRINJA: Planinarski pohod “Grebak – put života”

Put preko planine Grebak bio je jedini put za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda, tokom ratnih godina od 1992. do 1994., piše bh. novinska agencija Patria.26819.jpg

Hiljade ljudi opkoljenog Goražda danima su pješačili do Grepka da bi donijeli brašno iscrpljenom stanovništvu. Mnogi su na tom putu, dugom više od 60 kilometara, umrli od hladnoće ili su ubijeni iz zasjeda.

“Put života” Goražde – Grebak – Igman – Trnovo – Pazarić osigurali su borci Armije RBiH uz pomoć jedinica Goražda i 1. Fočanske brigade i 1. korpusa Armije RBiH.

Sa željom da se dostojno obilježe herojstva, patnje, stradanja ali i podvizi naroda Gornjeg Podrinja koji su prolazeći „Put života“ preživjeli neviđene strahote, Bošnjačko planinarsko društvo Goražde-Maglić svake godine organizira planinarski pohod “Grebak – put života” 28. februara.

Zajko Šovšić iz Udruženja rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da ove godine očekuju stotine planinara iz cijele BiH, koji će se pridružiti planinarskom pohodu.

– Dolazak je najavila i grupa planinara iz Srbije. Pridružit će nam se planinari iz Poljske. Čuli su za naš pohod i rado će odati počast narodu Gornjeg Podrinja – rekao je Šovšić.

Preko planine Grebak je, prema procjenama nevladinih organizacija, prešlo oko 30.000 ljudi, koji su spas pronašli na slobodnoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

(NAP)

Previous Pozitivna slika: FK Sarajevo na naslovnicama turskih medija
Next Spahić igra odlično u Ligi prvaka

You might also like

NAŠI DANI

Tragovima bosanskog kraljevstva: Od Bobovca do Bilinog polja – podrška za ‘Zmajeve’

Mladi Zenice u sklopu edukativne akademije Osnovi historije Bosne i Hercegovine organizirali su jednodnevnu ekskurziju Tragovima bosanskog kraljevstva (Bilino polje – Zenica, Vranduk, Kraljeva Sutjeska, Mili kod Visokog i Bobovac-Vareš).

NAŠI DANI

Šarović: Zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata na dvije godine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije sa nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Savjetu ministara BiH, kako bi

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

U Sarajevu predstavljena Publikacija ‘Ratni zločini u Foči – Presude’

  Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je predstavilo publikaciju “Ratni zločini u Foči – Presude” u kojoj su objavljenje presude za ratne zločine pred Sudom Bosne i