Stipe iz Trgovačke škole Livno: školska 1900/01 – prvo vjeronauka pa bosanski jezik

Stipe iz Trgovačke škole Livno: školska 1900/01 – prvo vjeronauka pa bosanski jezik

Svjedočanstvo Stipe iz Livna koji je u školskoj 1900/01. godini pohađao drugi razred Trgovačke škole kazuje nam da je tada Trgovačka škola po svom planu i programu za drugi razred imala 11 obaveznih predmeta:

Vjeronauka, bosanski jezik, njemački jezik, matematika (računstvo), geografija (zemljopis), historija (povijest), biologija (prirodopis), fizika, geometrija i geometrijsko crtanje, prostoručno crtanje, te krasopis.

Neobaveznih (fakultativnih) predmeta nije bilo.

Iz ove svjedodžbe vidimo da je učenik Trgovačke škole u razredima prije ili poslije, pored navedenih, imao i slijedeće predmete:

Hemija, nauka o poznavanju robe, nauka o trgovini, poznavanje mjeničnih, trgovačkih i obrtnih zakona, jednostavno i dvostruko knjigovodstvo, korespodencija i ine kontoarske radnje.

BOSANSKI..
Izvor: Akos.ba

Previous Odnosi Dubrovačke Republike s Bosnom
Next Tokić: Spriječeno brisanje 120.000 popisanih Bošnjaka

You might also like

HISTORIJA

Na zapadnom obronku Trebevića dokaz života od eneolita, pa sve do kraja VI stoljeća

Na zapadnom obronku Trebevića nad Sarajevom smješteno je Debelo brdo, najznačajnije arheološko područje na kojem je nađeno prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat. Kao takvo 2005. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Danas ove

HISTORIJA

GODIŠNJICA POBUNE 13. SS HANDŽAR DIVIZIJE

Villefranche-de-Rouergue, gradić u južnoj Francuskoj, prije sedamdeset i dvije godine bio je poprište pobune pripadnika 13. SS Handžar divizije, čiji su pripadnici iz Bosne i Hercegovine onamo poslani na obuku.

HISTORIJA

Ostaci drevne Antigone – “grada ljubavi” privlače sve više turista

  Drevnu Antigonu, grad koji je bio izgrađen iz ljubavi, a uništen mržnjom, osnovao je Pir Epirski, 295 godina prije nove ere. Danas njeni ostaci u Albaniji privlače veliki broj