Na današnji dan Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Na današnji dan Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene nacije (UN).
 
Za vrijeme svog 24 godišnjeg članstva u UN-u, Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010–2012.

 

Povodom 24.godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan prije 24 godina, Generalna skuština Ujedinjenih nacija je jednoglasno primila BiH u svoje članstvo. Ovim događajem, Bosna i Hercegovina je dobila međunarodni legitimitet, a 22.maja je postao jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine – istakao je Zvizdić.

Dvadesetčetiri godine kasnije, Bosna i Hercegovina je stabilizirala mir, uspostavila dobru regionalnu saradnju sa susjedima, aktivno radi na reformskim procesima i  danas je pred vratima članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu.

– Čestitam vam ovaj značajan datum i pozivam vas da nastavimo graditi modernu demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će vladati evropske vrijednosti – piše u čestitki koju je predsjedavajući Zvizdić uputio  građanima Bosne i Hercegovine.

Previous Tokić: Spriječeno brisanje 120.000 popisanih Bošnjaka
Next Bosanska kahva

You might also like

HISTORIJA

Zapisi o Bosni iz 9. vijeka – zemlja s granicama od Drine do Borove Glave

Iako je u javnosti već dugo uvriježeno mišljenje da se ime naše zemlje prvi put spominje sredinom 10. vijeka u djelu bizantijskog cara-pisca Konstantina Porfirogeneta, historijski zapisi kazuju nam drugačije.

HISTORIJA

EKONOMSKA MOĆ SREDNJOVJEKOVNE BOSANSKE DRŽAVE

  (Iz nove knjige prof. E. Imamovića „Korijeni i život bosanskog plemstva kroz historiju“, Sarajevo 2018.“)   U široj bosanskohercegovačkoj javnosti nedovoljno se poznaje starija prošlost vlastite zemlje, svakako iz

HISTORIJA

Bosansko preuzimanje Dalmacije od Ugara

.. I rok je obćinama dozvoljeni već prošao. Sigismund ne samo da tu nije mogao pomoć poslati Dalmatincima, nego je morao sramotno bježati iz Slavonije kojoj bijaše u pomoć došao,