Bosna – Ilirska i gotska komponenta dominantnije od slavenske

Bosna – Ilirska i gotska komponenta dominantnije od slavenske

„Goti u Bosni: da li su i koliko Goti preci Bošnjaka?“ bila je tema tribine koju je organizirao Forum bošnjačkih intelektualaca a uvodničari su bili prof.dr. Bisera Suljić- Boškailo i prof.dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Svjetskog kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Historijska i DNK istraživanja ukazuju da su ilirska i gotska komponenta u Bosni prisutniji nego slavenska, a i struktura ljudi u Bosni, pogotovu onih koji imaju plave oči, kosu, nježnu bijelu put. Također i stećci imaju sličnosti s gotskim spomenicima kulture koji su ostali iza njih, kao i njihova Biblija, koju je preveo Vulfila.

Suljić-Boškailo je istakla da dugogodišnja istraživanja Gota i Bošnjaka, pokazuju da su dobri Goti, Vizgoti, preci dobrih Bošnjana, koliko su bosanski bogumili gotski arijani, te koliko je Vulfilina gotsko-biblijska azbuka iz IV vijeka slična, ili pak podudarna sa starim bosanskim pismom – bosančicom, odnosno s ilirsko-mesafijskim pismom. Stoga, tvrdi ona, da je bosančica najstarije pismo na Balkanu.

– Goti su veoma bitan element naših gena, ali idem teorijom prof. Damira Marjanovića koji kaže da na osnovu DNK na bosanskim prostorima, više od 50 posto stanovništva nosi korijene stare 20 do 30 hiljada godina. Još od ledenog doba – kaže Suljić-Boškailo i dodaje da su Slaveni došli puno kasnije od Ilira i Gota.

Tema je zanimljiva, kaže Kurtćehajić, s obzirom na to da su na ovaj prostor Slaveni došli u 6. i 7. stoljeću i da su apsorbovali domaću komponentu i da je porijeklo na prostorima zemalja bivše Jugoslavije slavenizirano.

Međutim, dodaje Kurtćehajić, nova naučna istraživanja pokazuju da stvari u Bosni ne stoje tako, a Igenea je dala analizu genetske komponente na prostoru svih zemalja bivše Jugoslavije, pa i BiH.

– U Bosni je 40 posto dominantna ilirska, starosjedilačka, komponenta, onda je gotska s 20 posto, a tek nakon toga je keltska i slavenska, tako da se u Bosni ovaj prostor mogao zvati i Ilirija, a Suljić- Boškailo ukazuje na gotsku komponentu, koja je prisutnija u BiH, a Goti su bili Germani – kazao je Kurtćehajić.

https://www.youtube.com/watch?v=9oUDcxcXLoc

 (agencije/mb)
Previous Talentovani košarkaš Karahodžić nakon dozvole da nastupa za BiH: Ostvarila se moja najveća životna želja!
Next ĐURIĆ: KADA SE IGRA ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ONDA SE GINE

You might also like

HISTORIJA

Na današnji dan rođen Alija Izetbegović, prvi predsjednik države Bosne i Hercegovine

Na današnji dan 8. augusta 1925. godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

NAŠI DANI

Dan pobjede nad fašizmom: U Mostaru odana počast poginulim borcima MUP-a i Armije RBiH

Povodom Dana pobjede nad fašizmom na mostarskim šehitlucima proučena je Dova šehidima i odana počast u proteklom ratu poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH,

NASLIJEĐE

OD BEDEMA DO SREBRNIKA

  Općina Srebrenica ima izuzetno bogato kulturno-historijsko naslijeđe, nastalo, prije svega, u burnim historijskim događajima. O ovome svjedoče ostaci materijalne kulture kroz sve periode ljuske prošlosti na prostoru današnje općine