Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, je, obračajući se prisutnima na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu, kazao da će Njemačka nastaviti podržavati proces proširenja Evropske unije (EU).

Problemi unutar EU, vjeruje Roth, neće biti prevaziđeni ukoliko sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice te zajednice. S obzirom na aktuelnu diplomatsku ofanzivu iz Hrvatske da se obaveza reforme izbornog zakonodavstva nametne kao novi prioritet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, njemački ministar je okupljenima uputio poruku, piše Faktor.

– Posljednje rasprave u Vijeću EU-a u vezi sa procesom proširenja pokazuju da teška naslijeđa prošlosti još bacaju sjenu na današnjicu. Želio bih ohrabriti Hrvatsku da uradi sve što može na očuvanju stabilnosti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Pokušajmo pronaći rješenja, a ne probleme. Pokušajmo ne stvarati nove prepreke, već uklanjajmo postojeće – kazao je Roth, jasno poručivši da socio-ekonomske reforme, sadržane u Reformskoj agendi, moraju ostati ključni uvjet za dodjelu kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

Hrvatska, kao članica EU, bi, smatra njemački ministar, trebala imati posebnu odgovornost u procesu proširenja, a podrška Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine i Srbije je ključna za evropski put tih zemalja.

– Stalni napori u procesu pomirenja su potrebni za ponovno uspostavljanje povjerenja i regionalne saradnje – dodao je Roth.

Podsjećanja radi, hrvatski zvaničnici u institucijama EU-a u posljednjim mjesecima aktivno rade na nametanju obaveze izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na putu do dobijanja kandidatskog statusa. Pod paravanom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” se tim lobiranjem nastoji riješiti takozvano “hrvatsko pitanje”, odnosno prilagodba izbornog zakonodavstva potrebama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Uzimajući u obzir kompleksnost tih reformi i ranije neuspjehe u pokušajima pronalaska rješenja za to pitanje, neupitno je da bi nametanje te obaveze predstavljalo i novi zastoj na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

 

Previous Obilježavanje 40. godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Next Besplatni turistički obilasci Sarajeva za osnovce (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Dedić: 15 miliona KM namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uputio je u petak u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi Fena. Dopunama bi bilo omogućeno da

NAŠI DANI

Dvadeset jedna godina tuzlanske tuge i boli

Dvadeset petog maja 2016. godine navršava se 21 godina masakra na tuzlanskoj Kapiji. Lijep proljetni dan tog 25. maja 1995. godine, izmamio je tuzlansku omladinu na omiljeno okupljalište u centru

NAŠI DANI

BKC Tuzla: Humanitarno izvođenje predstave “Bosanska bajka” za Arslana

  U velikoj sali BKC TK Tuzla u četvrtak, 01. 02. 2018. godine sa početkom u 18,00 sati biće odigrano humanitarno izvođenje predstave “Bosanska bajka” u produkciji JU BKC TK