Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, je, obračajući se prisutnima na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu, kazao da će Njemačka nastaviti podržavati proces proširenja Evropske unije (EU).

Problemi unutar EU, vjeruje Roth, neće biti prevaziđeni ukoliko sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice te zajednice. S obzirom na aktuelnu diplomatsku ofanzivu iz Hrvatske da se obaveza reforme izbornog zakonodavstva nametne kao novi prioritet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, njemački ministar je okupljenima uputio poruku, piše Faktor.

– Posljednje rasprave u Vijeću EU-a u vezi sa procesom proširenja pokazuju da teška naslijeđa prošlosti još bacaju sjenu na današnjicu. Želio bih ohrabriti Hrvatsku da uradi sve što može na očuvanju stabilnosti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Pokušajmo pronaći rješenja, a ne probleme. Pokušajmo ne stvarati nove prepreke, već uklanjajmo postojeće – kazao je Roth, jasno poručivši da socio-ekonomske reforme, sadržane u Reformskoj agendi, moraju ostati ključni uvjet za dodjelu kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

Hrvatska, kao članica EU, bi, smatra njemački ministar, trebala imati posebnu odgovornost u procesu proširenja, a podrška Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine i Srbije je ključna za evropski put tih zemalja.

– Stalni napori u procesu pomirenja su potrebni za ponovno uspostavljanje povjerenja i regionalne saradnje – dodao je Roth.

Podsjećanja radi, hrvatski zvaničnici u institucijama EU-a u posljednjim mjesecima aktivno rade na nametanju obaveze izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na putu do dobijanja kandidatskog statusa. Pod paravanom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” se tim lobiranjem nastoji riješiti takozvano “hrvatsko pitanje”, odnosno prilagodba izbornog zakonodavstva potrebama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Uzimajući u obzir kompleksnost tih reformi i ranije neuspjehe u pokušajima pronalaska rješenja za to pitanje, neupitno je da bi nametanje te obaveze predstavljalo i novi zastoj na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

 

Previous Obilježavanje 40. godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Next Besplatni turistički obilasci Sarajeva za osnovce (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

24 godine od noći kada je gorio jedan od simbola Sarajeva (Foto)

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je na današnji dan prije 24 godine, javlja Anadolu Agency (AA). Sarajevska Vijećnica otvorena

NAŠI DANI

Suđenje Naseru Oriću: Srpski vojnik raskrinkao laži zaštićenog svjedoka

Svjedok Milomir Lazarević, koji je bio skriven u potkrovlju kuće nakon što je Armija Republike Bosne i Hercegovine ušla u selo Zalazje, u potpunosti pobio tvrdnje zaštićenog svjedoka O1. Svjedočenjem

NAŠI DANI

Direktor firme Sinkro: Sačuvat ćemo svih 600 radnih mjesta

Sarajevski proizvođač namještaja Sinkro d.o.o. ne planira otpustiti niti jednog radnika, potvrdio je ovo za Akta.ba direktor firme Omar Kuštrić. “Mi smo odlučili da ne otpuštamo ljude. Trenutno smo na