Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Njemačka poziva RH da ne stvara probleme i nove prepreke našoj zemlji na EU putu

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, je, obračajući se prisutnima na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu, kazao da će Njemačka nastaviti podržavati proces proširenja Evropske unije (EU).

Problemi unutar EU, vjeruje Roth, neće biti prevaziđeni ukoliko sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice te zajednice. S obzirom na aktuelnu diplomatsku ofanzivu iz Hrvatske da se obaveza reforme izbornog zakonodavstva nametne kao novi prioritet na evropskom putu Bosne i Hercegovine, njemački ministar je okupljenima uputio poruku, piše Faktor.

– Posljednje rasprave u Vijeću EU-a u vezi sa procesom proširenja pokazuju da teška naslijeđa prošlosti još bacaju sjenu na današnjicu. Želio bih ohrabriti Hrvatsku da uradi sve što može na očuvanju stabilnosti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Pokušajmo pronaći rješenja, a ne probleme. Pokušajmo ne stvarati nove prepreke, već uklanjajmo postojeće – kazao je Roth, jasno poručivši da socio-ekonomske reforme, sadržane u Reformskoj agendi, moraju ostati ključni uvjet za dodjelu kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

Hrvatska, kao članica EU, bi, smatra njemački ministar, trebala imati posebnu odgovornost u procesu proširenja, a podrška Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine i Srbije je ključna za evropski put tih zemalja.

– Stalni napori u procesu pomirenja su potrebni za ponovno uspostavljanje povjerenja i regionalne saradnje – dodao je Roth.

Podsjećanja radi, hrvatski zvaničnici u institucijama EU-a u posljednjim mjesecima aktivno rade na nametanju obaveze izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na putu do dobijanja kandidatskog statusa. Pod paravanom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” se tim lobiranjem nastoji riješiti takozvano “hrvatsko pitanje”, odnosno prilagodba izbornog zakonodavstva potrebama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Uzimajući u obzir kompleksnost tih reformi i ranije neuspjehe u pokušajima pronalaska rješenja za to pitanje, neupitno je da bi nametanje te obaveze predstavljalo i novi zastoj na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

 

Previous Obilježavanje 40. godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Next Besplatni turistički obilasci Sarajeva za osnovce (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Bivši oficiri JNA bez prava na povrat stana u Bosni i Hercegovini

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu u slučaju ‘Aleksić protiv Bosne i Hercegovine’. Evropski sud za ljudska prava, presudom koja je objavljena u četvrtak, utvrdio je

NAŠI DANI

Apokaliptične posljedice oluje na istoku Libije: Poginulo više od 2.000, nestalo 7.000 ljudi

Isam Abu Zeribe, ministar unutrašnjih poslova vlade na istoku Libije, rekao je da su pronađena tijela više od 2.000 ljudi koji su izgubili život zbog obilnih kiša u gradu Derna,

NAŠI DANI

Napreduje izgradnja ceste Neum – Stolac (VIDEO)

Saobraćajnica na dionici Oštrovac-Broćanac je završena i puštena za saobraćaj ovih dana. Radi se o dionici magistalne ceste M17.3 Stolac – Neum čija se izgradnja odvija punim intenzitetom. Ova prometna