Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika

Planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik okupilo je više od hiljadu planinara iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na tradicionalnom susretu “Povelji u pohode”, koji je održan u okviru obilježavanja rođendana toga grada.

Sudionici su pohodili planinu Majevicu, stazom Srebrenik – Lipici, dužine oko devet kilometara. Nakon što su prešli prvu dionicu (od centra grada do Gornjeg Srebrenika), posjetili su Stari grad Srebrenik (koji se u pisanim historijskim dokumentima spominje na početku 14. vijeka), potom obišli zidine srednjovjekovne tvrđave te uživali u kulturno-zabavnom programu koji su priredili članovi lokalnih folklornih društava. Sudionici pohoda nastavili su pješačenje obroncima Majevice, do planinarskog doma Lipici gdje je za njih upriličeno druženje uz tradicionalna bosanska jela.

Sudionici pohoda posjetili su i izložbu u holu Doma kulture u Srebreniku, a organizator pohoda uručio je predstavnicima planinarskih društva zahvalnice i poklon – repliku ključa Starog grada Srebrenika.

Planinarski pohod dio je tradicionalne kulturne manifestacije “Dani povelje”, koja će u povodu obilježavanja rođendana grada Srebrenika svečano biti otvorena u utorak uz bogat kulturni program u Domu kulture u Srebreniku. Nosilac aktivnosti, u okviru manifestacije “Dani povelje”, jeste JU Centar za kulturu i informisanje, a generalni pokrovitelji Općina Srebrenik i načelnik Nihad Omerović.

Srebrenik se u historiji prvi put spominje 1333. godine, a prvi pisani dokument o postojanju tog drevnog grada je povelja Stjepana II Kotromanića od 15.2.1333. godine.

(Agencije)

Previous “Pharmamed“ Travnik: Realizovane nove investicije, zapošljavanja i otvorena nova tržišta
Next Vratili se iz Austrije i napušteno zemljište u Derventi iskoristili za uzgoj organskog bilja

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Imam Ahmed Hrustanović objavio ratna pisma svoga oca: Priča je ovo svih nas iz Srebrenice

Ahmed Hrustanović, imam u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, u rodni grad se vratio prije nekoliko godina. U Srebrenici je, kako kaže, našao mir sa suprugom i četvero djece. U genocidu

KULTURA I UMJETNOST

Šejla Kamerić: “Period rata je stvar koja me formirala i kao umjetnicu!”

Na pitanje o tome je li moguće, odnosno je li moralno pisati, kreirati i baviti se umjetnošću a pri tome zaobići teme stradanja, razaranja, genocida, istaknuta bh. umjetnica odgovorila je:

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Izložba “Pišem ti bosančicom”, jedan od finalnih proizvoda istoimenog koncepta koji je osmislila profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić, otvorena