Jablanica: Cvitan, Anica i Jela ne brinu za prevoz na misu jer putuju sa imamom

Jablanica: Cvitan, Anica i Jela ne brinu za prevoz na misu jer putuju sa imamom

Shares

Na obalama Jablaničkog jezera dotiču se dvije, organizacijski kazano, vjerske zajednice: džemat i župa. Zapravo, u određenoj mjeri se teritorijalno i preklapaju. Džemat se zove Lizoperci, a župa Gračac. U džematu je džamija podignuta još 1530. godine, i danas je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a u župi je crkva sv. Ante Padovanskog, izgrađena 1892. godine. Džemat ima imama, a župa fratra. U obje zajednice žive ljudi od krvi i mesa, sa svojim svakodnevnim brigama i strahovima.

Reklo bi se, ništa neobično.

Ipak, štošta je tu neobično, barem za bosanski, a ako ćemo pravo, i za balkanski ambijent. O čemu se radi?

Imam, Amir-ef. Drežnjak već skoro 15 godina službuje u svom džematu koji je pretrpio teška stradanja i to baš od hrvatske komponente. Između ostalog, sela koja su u sastavu džemata su bila popaljena, Bošnjaci protjerani, a ista ona džamija koju već spomenusmo bila je skoro pa uništena. Dio njegovog džemata je i selo Gračac, koje je zapravo centar župe Gračac i u kojem je već spomenuta crkva.

  • Facebook

U sklopu svojih aktivnosti, imam Drežnjak jednom sedmično putuje do Gračaca i tu vrši vjersku pouku za 15-ak bošnjačke djece. Na putu od svojih Lizoperaca do Gračaca, imam prolazi i kroz jablaničko selo Slatina koje nastanjuju i muslimani i katolici. Prije nekoliko godina, imam je sasvim slučajno povezao nekoliko starijih katolika sa Slatine do Gračaca. Desilo se to u nedjelju, baš kada je imam krenuo vršiti vjersku pouku, a katolici na misu.

Tako je krenulo. Od te nedjelje pa do danas Cvitan, Anica i Jela ne brinu za prevoz na misu jer putuju sa imamom. Misu predvodi fra Mato Topić, iskusan i agilan fratar koji se nakon službi u različitim župama skrasio u svome rodnom mjestu. Gestu svog kolege, imama, fra Mato je od samog starta pozdravio i cijenio. Konačno, iskoristio je prvu priliku da pokaže kako je dobra volja obostrana te je angažovao svoje župljane i skupio vrlo lijep iznos novca za potrebe liječenja djevojčice Ajle sa Gračaca.

Uz sve to, ef. Drežnjak, praveći tradicionalni iftar za 27. noć ramazana redovno na isti poziva i fra Matu koji se uredno odazove. Čak je jedne prilike fra Mato ušao i u džamiju i molio se na svoj način dok su muslimani obavljali akšamski namaz. Prokomentarisao je to riječima: „Želim da se pomolim sa svojom braćom“.

Naravno, i fra Mato na svoje svečanosti pozove imama.

Ima u Bosni i lijepih priča

I džematlije i župljani pozdravljaju ovakav odnos njihovih duhovnih vođa i puni su riječi hvale u tom smjeru. Dakako da se to odnosi i na njihove međusobne odnose, a činjenica da je ova priča svojevremeno izazvala pravu medijsku histeriju samo pokazuje da je u pitanju nešto neobično i lijepo.

  • Facebook

Nisam siguran kakvu reakciju ili osjećaj će ovi redovi izazvati kod uvaženih čitalaca. Nisam siguran ni u kojem smjeru plovi ovaj naš zajednički brod, zvani Bosna i Hercegovina. Međutim, siguran sam da ovako relaksirajućih životnih primjera ipak ima i da im treba ustupiti šansu, barem onu medijsku.

Do tada, jedan imam, na putu do svog mekteba, i dalje će voziti katolike na misu. Oni će mu i dalje govoriti „'Alal ti bilo pola moje mise!“, a jedan fratar će biti spreman da pomogne onome kome treba i pomoli se sa svojom braćom, makar i u džamiji.

 

Izvor: Al Jazeera

Shares
Previous Izvoz drvne industrije Bosne i Hercegovine u 2016. godini iznosio milijardu i 188 miliona maraka
Next Uskoro nova knjiga na temu bosanske historije: “DREVNA BOSNA”

You might also like

TURIZAM

Sarajevske ulice preplavljene turistima iz cijelog svijeta

Shares Facebook Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo posljednjih godina jedna je od omiljenih destinacija turistima iz različitih dijelova svijeta. Tako na sarajevskim ulicama, radnjama i objektima mogu susresti turisti iz BiH susjednih

BH RAZGLEDNICA

Najveći turistički projekat u BiH: Banovićki muzej rudarstva i pruga do najljepšeg izletišta

Shares Facebook Rukovodstvo najboljeg rudnika u državi, u saradnji sa Općinom Banovići i lokalnim Centrom za zaštitu, razvoj i promociju turizma, odlučilo je iskoristiti svoje rudarsko naslijeđe i obogatiti turističku

ŽIVOT

Safet Alić voli svoj grad: U Srebrenicu uložio dva miliona KM, planira se vratiti u rodno mjesto

Shares Facebook Safet Alić je ponosni Srebreničanin. Živi u Švicarskoj i voli svoj rodni grad. Ljubav i privrženost ovom podrinjskom gradiću svakodnevno pokazuje i potvrđuje. I to konkretno. Investicijama. Facebook Iako