Kako su velikosrbi prijetili smrću velikom bosanskom književniku Maku Dizdaru: Anonimno pismo iz 1970. godine

Kako su velikosrbi prijetili smrću velikom bosanskom književniku Maku Dizdaru: Anonimno pismo iz 1970. godine

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar” i unuk velikog Maka Dizdara, na svom Facebook profilu objavio je anonimno prijeteće pismo iz 1970. godine, adresirano na njegovog djeda, u kojem mu autori, potpisani kao “tvoji prijatelji! otvoreno prijete smrću.

Da Makovu smrt prate brojne nepoznanice i dileme upozoravao je ranije i Makov sin, Majo Dizdar, koji već neko vrijeme piše knjigu u kojoj će iznijeti neoborive dokaze o tome.

Dokazat će da je protiv Maka radila ogromna političko – obavještajna mašinerija, o kojoj nije imao pojma, a sve se dešavalo u vrijeme kada je Bosna iz Beograda i iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, ali i iz podzemnih političkih i vojnih krugova, ponovo bila planirana za nestanak.

Zato je, prije fizičke agresije na Bosnu i Hercegovinu, između ostalih trebalo maknuti Maka, čovjeka koji je bio na putu da zabetonira jedan od četiri noseća stuba Bosne, onaj koji dokazuje i jasno imenuje njeno kulturno-historijsko naslijeđe.

Anonimno pismo se čuva u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a zainteresirani će ga moći pogledati i u okviru izložbe koja će biti upriličena 20. marta u u okviru manifestacije “Zeničko proljeće”.

 

Izvor: Faktor

 

 

Previous New York Times o odbijanju revizije presude: Međunarodni sud pravde nije poštovao vlastita pravila i statut
Next Godišnjica smrti prvog bosanskog kralja, Tvrtka I Kotromanića (Video)

You might also like

BAŠTINA

Na današnji dan svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most. Svečanost je upriličena u prisustvu najmanje 50 delegacija, pet predsjednika država, dvaju premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet

HISTORIJA

Konstantinov doprinos razvoju Arijanstva u Iliriji

Suad Haznadarević Period od I. do početka IV. vijeka rimske uprave i razvoj Kršćanstva u Ilirikumu je slabo poznat. Različiti izvori  i navodi podataka rimskih nasuprot helenskim izvorima izazivaju mnoštvo

HISTORIJA

Zvečan na sjeveru Kosova; nekada je bio istočna bosanska granica

  Naš historičar Mustafa Imamović o osmanskom osvajanju Bosne spominje Zvečan, kao istočnu bosansku granicu, a navodi i primjere saradnje najistaknutijih bosanskih velikaša (Sandalja , Hrvoja Vukčića, Pavloviće) sa Osmanlijama…