Mladalački duh Ajke-hanume Lokmić u 103. godini

Mladalački duh Ajke-hanume Lokmić u 103. godini

Niko joj ne bi dao ni 80 godina, a kamoli 103, koliko ima Ajka-hanuma Lokmić koja decenijama već živi na sarajevskom Vratniku.

Njeno lice je bijelo, svijetlo, s tek ponekom pjegom, sama se kreće, ali je ipak sigurnija kada je pridrže njena djeca Zumreta i Zineta, Nurudin i Šemsudin… O Ajkinom mladalačkom duhu najviše govori vedri glas ove žene koja je uvijek voljela i našaliti se, i zapjevati, i zaigrati.

A u trećoj godini ostade siroče, pa je i nju, sestre joj i braću odgajao najstariji im brat Ibrahim, kojeg vidimo na staroj slici kako sjedi na minderu zajedno sa suprugom Vezirkom, u musafirskoj sobi ukrašenoj vezom, s motivima na kojima su paunovi i šare bosanskih ćilima.

U vrijeme Ajkinog djetinjstva, u rodnom joj Bosanskom Šamcu, gotovo je svaka kuća u dvorištu imala makar po jednog pauna, koji bi ponosno šetao šireći krila. Kao da je pitao: ima li neko ljepši od mene?

Ajka nije išla u školu, samo u mejtef: “Takvo je vrijeme bilo. Ali, ja sam naučila čitati i pisati”, priča starica, koja se sa Nurijom, budućim suprugom, zabavljala tri godine.

Kako su ašikovali? Stajali bi, on se jedne, ona s druge strane izrezbarene drvene pregrade.

“Nisam mu se nikad ni primakla niti je on mene taknuo. A kad bi se cure u kolo uhvatile, nisu hvatale ruku momka, nego maramice. Danas se ljube na ulici i nije ih stid”, smije se Ajka, koja još nije zaboravila zabave u Gajretovim prostorijama.

Kao i druge žene, nosila je van kuće zar i valu.

Ajka nam priča i o tome kako su se žene iz njene mahale nekad veselile.

 

“Bio je hladnjak u našoj bašti, kone bi se okupile, zovnule bismo harmonikaša ili bismo uzele def i malu harmoniku… Danas su mahale puste”, sa sjetom kazuje hanuma, koja je i plela i heklala i tkala i kerala.

Prvi svjetski rat slabo pamti, u Drugom je dvojicu braće izgubila,(jedan ostade vječno ležati na Sutjesci), a u posljednjem je jedva pobjegla s Grbavice. Puno se tada sekirala zbog sina kojeg zamalo ne odvede zločinac Batko.

I, eto, dan za danom prolazi. A šta je život? Pjesnik kaže: nekad čaša puna suza, nekad puna smijeha.

Ajka hanuma Lokmić pusti glas: “Moj sokole pitomi/nemoj mi se divljati, doće vrijeme, sokole,/ i ti ćeš se kajati, pa ćeš doći, sokole, /pod moj prozor plakati, ja ću ti se, sokole/sa prozora smijati/ja te neću, sokole/tvoje suze hajati…”

Ako ovi stihovi zainteresuju nekog etnomuzikologa, onda će ovaj imati jedinstvenu priliku da zabilježi i druge nepoznate melodije i riječi raznih pjesama, pa i poskočica iz prijeka, s onu stranu Save, što su sa slavonskih nizina odzvanjale nekada čak do avlije Bešlagića. U njoj je mala Ajka krajičkom uha slušala priče o dalekim precima, a njen vedri duh eto 103 godine pretrčava od Bosanskog Šamca do Vratnika i nazad, uveseljava sve okolo sebe osmijehom djevojčice.

 

Izvor: Oslobođenje

Previous Na današnji dan, 6. avgusta '95 probijena je blokada i oslobođen Bihać koji je pod opsadom bio 1201 dan
Next Sead Kolašinac oduševljava ljubitelje fudbala u Engleskoj (Video)

You might also like

ŽIVOT

Kako je Rohinja narod skupljao pomoć za stanovništvo pogođeno Balkanskim ratovima

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za Rohinja muslimane koji doživljavaju egzodus i nasilje u Mijanmaru te je otvorio humanitarni broj telefona 090 292 001 na koji

ŽIVOT

Mehrudin Šabić iz Zvornika: Vrijedni mladić pola dana ljekar, pola dana čoban

Čuvajući ovce i uporedo se baveći poljoprivredom, Mehrudin je učio i na vrijeme, sa visokim ocjenama polagao ispite na fakultetu u Tuzli Nakon što završi posao ljekara u Domu zdravlja

ŽIVOT

Općina Novi Grad prva u BiH sufinansira stambene kredite za mlade

  Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ahmed Karić, direktor sektora za poslove sa stanovništvom u Sparkasse banci BiH potpisali su Ugovor o sufinansiranju kreditne kamatne stope za