Legenda bosanskog sporta ušla u Kuću slavnih: Razija Mujanović od sinoć među velikanima

Legenda bosanskog sporta ušla u Kuću slavnih: Razija Mujanović od sinoć među velikanima

Bosanskohercegovačka legenda Razija Mujanović, koja je bila dominantna figura kad god bi zakoračila na parket, sinoć je postala članica Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

Na svečanosti u švicarskom Miju, u blizini Ženeve, na taj je način našoj slavnoj igračici ukazana najveća počast u svjetskoj košarci u klasi 2017., u kojoj su i drugi asovi, poput Tonija Kukoča, Šakila O’Nila (Shaquille O’Neal), čuvenog trenera Dušana Ivkovića…

Evropske titule

– Kuća slavnih je vrhunac i naravno da je veliko priznanje postati njen član. Čast je biti uz jednog Kukoča, Ivkovića, O’Nila… – kazala je za Avaz Mujanović (50), jedina žena predložena za prijem u Kuću slavnih u ovogodišnjoj klasi igrača.

Razija je u Švicarsku doputovala u društvu još jednog velikog imena naše ženske košarke – Time Džebo, svoje nekadašnje saigračice.

– Tima je moja dobra prijateljica, jedna od najboljih koju imam u svijetu sporta – kaže Razija.

Uoči ceremonije, FIBA je predstavila Raziju kao dominantnog centra (202 centimetra), koja je četiri puta bila klupski prvak Evrope te tri puta najbolja igračica Starog kontinenta.

Po jednu evropsku titulu osvojila je sa matičnim Jedinstvom iz Tuzle i sa španskom Valensijom te dvije s italijanskim Komom.

– Na Svjetskom prvenstvu u Maleziji 1990. godine potvrdila je status jedne od najboljih igračica na planeti, s više od 23 poena po meču – navodi FIBA.

Ispunila san

S reprezentacijom bivše Jugoslavije bila je evropski, svjetski i olimpijski viceprvak da bi potom ponosno predvodila reprezentaciju Bosne i Hercegovine u prvom nastupu na Evropskom prvenstvu 1997. godine.

– Tačno prije dvije decenije ispunila je san, predvodeći BiH na EP-u. Vratila se još jednom i 2007. završila karijeru, cementiravši svoje mjesto kao najbolja igračica koja je ikada došla iz Bosne i Hercegovine – piše FIBA o igračici koja je bh. selekciju predvodila do zlata na Mediteranskim igrama 1993. u francuskom Monpeljeu.

Stigla i do Amerike

Mujanović je bila među prvim evropskim košarkašicama koje su se otisnule u američku žensku profesionalnu ligu WNBA.

Jednu sezonu (1998) nastupala je za WNBA ekipu Detroit šok. Poslije je s velikim uspjehom igrala i u Brazilu. Klupsku karijeru završila je 2008. u ekipi Dubrovnika.

 

Previous Ploča sudije Gradiše: Dokaz postojanja sudstva u srednjovjekovnoj Bosni
Next Cerić osvojila zlatnu medalju na Grand Prixu u Zagrebu

You might also like

SPORT

Almedin Ziljkić, novi reprezentativac: Iskoristiću svaki minut koji dobijem

Igrač “Borca” Almedin Ziljkić je takođe jedan od fudbalera iz Premijer lige koji se našao na spisku selektora Bajevića za predstojeće utakmice protiv Irana, Holandije i Italije. „Kao i svakom

SPORT

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti nečim o čemu sanjaju i mnogo veći

Utakmica između Brooklyn Netsa i Denver Nuggetsa ostat će upamćena po prvom okršaju dvojice Bosanaca i Hercegovaca u NBA, a pamtit će se i po još jednoj nesvakidašnjoj situaciji. I

SPORT

Bosanski igrač bilijara u finalu Svjetskog prvenstva!

Sanjin Pehlivanović, najbolji bosanski igrač bilijara plasirao se u finale Svjetskog prvenstva u disciplini “osmica”! Pehlivanović (22) prošle godine postao je evropski prvak u disciplini “desetka”, a sada je došao