Sjećanje na brigadnog generala Hajrudina Mešića – Heroja oslobodilačkog rata (Video)

Sjećanje na brigadnog generala Hajrudina Mešića – Heroja oslobodilačkog rata (Video)

Obilježavanje 25. godišnjice pogibije Heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića počelo je danas a biće nastavljeno i u danima vikenda.

Za ponedjeljak 30. oktobar – na dan pogibije brigadnog generala Mešića predviđeno je odavanje počasti na mjestu pogibije kao i na njegovom mezaru u Sniježnici. Predstavnici općine Teočak posjetili su danas suprugu i majku Hajrudina Mešića.

-Hajrudin Mešić, u ratnim danima poznat kao kapetan Hajro, rođen je 1. 1. 1959. godine u selu Srednja Trnova u općini Ugljevik. Služio je u JNA kao aktivno vojno lice sa činom kapetana. Bio je član Patriotske lige od njenog osnivanja, organizator i vođa oružanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu na prostorima Zvorničke i Ugljevičke općine. U toku rata obavljao je niz visokih komandnih dužnosti: komandir policijske stanice u Ugljeviku, komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik – Teočak i komandant 1. teočanske brigade.

Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici. Poslije toga Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”. “Zmaj od Majevice”, kako su ga još zvali u narodu, dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan i policijskog odlikovanja Medalja za hrabrost.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na Dan Armije 1994. posthumno ga je odlikovalo Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1996. godine unaprijeđen je i u čin brigadnog generala.

“SUTRA KAD BIH IZGUBIO ŽIVOT, NE BI MI BILO ŽAO JER MISLIM DA SAM POPRILIČNO DOPRINIO DA SE ODUPREMO TOM NAŠEM AGRESORU.” (brigadni general HAJRUDIN MEŠIĆ, 1992.)

Najava obilježavanja godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića…

(MiruhBosne/rtvtk)

Previous Prvi međunarodni kolokvij 'Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta'
Next Ugljanin pozvao EU da uvaži volju građana Sandžaka sa referenduma iz 1991. godine

You might also like

NAŠI DANI

Kojović se žali na Dodika: Kako da se dogovorimo kada se ne poštuje ono što se dogovorimo?

–Kako da se dogovorimo kada se ne poštuje ono što se dogovorimo? Koji je smisao pregovora, razgovora i dogovora, ako ono oko čega se dogovorimo i rukujemo se ne ispoštujemo,

HISTORIJA

Zahvaljujući pobuni mobiliziranih Bošnjaka, Villefranche prvi grad u Francuskoj koji je oslobođen od nacističke Njemačke

Delegacija Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na čelu sa vojnim muftijom Hadis-ef. Pašalićem, historičarem i članom Sabora Islamske zajednice dr. Aladinom Husićem, te rukovodiocem Odjela za međunarodnu

NAŠI DANI

Šta Palestinci misle o ispuštanju pomoći iz vazduha i hoće li to okončati ‘glad’?

Kako Izrael nastavlja da pooštrava blokadu Gaze i nameće ograničenja za ulazak kamiona pomoći preko kopnenih prijelaza, brojne su zemlje pribjegle isporuci pomoći iz zraka. Pomoć za zračno ispuštanje je metoda koja