Kako Moskva finansira brutalnu propagandu protiv države Bosne i Hercegovine

Kako Moskva finansira brutalnu propagandu protiv države Bosne i Hercegovine

„Bosna pred novim crtanjem granica“, „Evroposlanici traže hrvatsku federalnu jedinicu u BiH“, „Izetbegovićeva inicijativa početak kraja BiH“, „Ako Bosna kolabira, neć́e samo Srbi dobiti državu — šansa i za Hrvate“, „Ovo nije sevdalinka: Erdogan je u Srbiji prekršio Alijin amanet“, „Kad počinje borba za samostalnost Srpske“…

Plaće iz Rusije

Novac kojim se finansiraju ovakvi naslovi dolazi direktno iz Moskve! Objavljuje ih redakcija Sputnika, najpoznatije i jedine prave ruske medijske kuće u Srbiji, koja je u vlasništvu ruske države.

Spomenuti naslovi su samo dio propagandnog arsenala kojima se, posebno u zadnje vrijeme, spinuje prema našoj državi. To potvrđuje saznanja da je, poslije Makedonije i Crne Gore, odnosno nesupjeha tamo, Moskva svoje resurse usmjerila prema BiH.

Prema ranijoj izjavi Ljubinke Milinčić, glavne urednice Sputnika u Beogradu, koja se može pohvaliti da je jedno vrijeme provela uz samog ruskog predsjednika Vladimira Putina, plaće za autore spomenutih naslova i brojnih drugih koji se bave našom zemljom, stižu direktno iz Moskve, jer predstavništvo nema svoje račune.

Sputnik je u Beogradu otvoren 3. februara 2015. godine, nedugo nakon ukidanja nekadašnjega Glasa Rusije, koji se uređivao direktno u Moskvi.

Dio je velikoga medijskog sistema Rusija danas (Russia Today), čiji je dio i televizija RT, koja je najgledanija strana televizija u SAD-u, s više od milijardu ulazaka na You Tubeu.

Centar za evroatlantske studije (CEAS), koju vodi Jelena Milić, objavio je ranije studiju “Širom zatvorenih očiju. Jačanje ruske meke moći u Srbiji – ciljevi, instrumenti i efekti”, u  kojoj je mapirano čak 109 organizacija koje, kako je istaknuto, “promoviraju različite aspekte srpsko-ruskih odnosa”, a među kojima je osam portala, 16 prokremaljskih medija i šest ruskih medija.

Spomenuti tekstovi koji se proizvode u Srbiji, a diktiraju iz Moskve, nesumnjivo demaskiraju rusku vanjsku politiku prema BiH, ali i srbijansku…

„Premijer Srbije Vučić gostovao je kod nas, dao nam intervju i poželio nam sreću. A predsjednik Srbije Nikolić za nas je organizirao prijem, još prvoga dana kada smo započeli s radom. U javnome mnijenju Srbije ruski faktor je u porastu, mi smo dočekani kao veoma potrebni, zato smo i uspjeli. Od svih Sputnjika nama je ovdje najlakše“, izjavila je Milinčić u decembru prošle godine.

Šta Sputnik piše o BiH najbolje se vidi iz naslova tekstova koje plasira, ali i pristupa temama. Tamo dominira priča o neizvjesnosti BiH, pod ovu državu se stavlja znak pitanja, te afirmiraju hrvatsko-srpski odnosi kao “rješenje za BiH”.

Turska i Srbija

Srpsko-hrvatski odnosi u BiH u ovom trenutku su idilični, citira Sputnik ovih dana  novinara Tvrtka Milovićá. Oni, navodi on, dosta zavise i od personalnih veza dva politička lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika.

„Ono što je tema mog izlaganja jeste trenutak u kome se dvije politike, hrvatska i srpska, susreću i sarađuju.  Sa jedne strane imamo Srpsku, koja ima definiranu i riješenu političku poziciju i, koja naoko gledano, nema interesa da se petlja u hrvatsko — bošnjačke odnose, ali to, ipak, čini 2011, kada Milorad Dodik i RS staju u zaštitu hrvatskog korpusa i zaštitu načela legitimnog zastupanja”, izjavio je Milović u Beogradu.

Sputnik u tekstu koji se bavi odnosima Srbije i Turske, te njihovim reflaksijama na BiH, citira i profesora Nenada Kecmanovića, jednog od Dodikovih savjetnika.  On tvrdi da će, s obzirom na vezu Republike Srpske sa Rusijom, biti  zanimljivo pratiti budući razvoj događaja, jer su odnosi između Rusije i Turske u usponu.

“Pa bi, na neki način, mogli da posreduju u smirivanju ili boljim odnosima između srpskog i bošnjačkog korpusa. Naravno, mogući su i sasvim drugačiji ishodi“, znakovito kaže Kecmaović.

Govoreći o izjavi Bakira Izetbegovića da je rahmetli Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet Turskoj, ključna stvar u kontekstu tajminga ove izjave, kazao je za Sputnik travnički književnik s beogradskom adresom, Muharem Bazdulj, jeste „Erdoganova poseta Srbiji i očita bliskost sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koja je na izvestan način možda imala određenu skeptičnu reakciju u bošnjačkoj javnosti“.

Propagandni rat

Univerzitetski profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević ocijenili su u nedjelju da je aktuelan propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je propaganda jedno od sredstava ratovanja.

Govoreći kao uvodničari na posljednjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, profesori su naglasili da postoje centri u susjednim državama, ali i šire, iz kojih dolaze različiti oblici propagande.

„Takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni. Cilj je da se BiH razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga“, stav je profesora Tucakovića.

Istovremeno, osam država članica Evropske unije su potpisale pismo šefici evropske diplomatije kojim traže da Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i zapadnom Balkanu, javlja EUobserver.

Djelovanje Sputnika nesumnjivo je jedna od tih metoda ruske propagande i djelovanja protiv države BiH, pa je pravo pitanje zašto država BiH ne koristi diplomatska i ostala legalna sredstva da zaustavi ovakvo atakovanje prema našoj državi. Posebno jer dolazi s teritorija nama susjedne države – Srbije. Ponovo.

 

Izvor

Previous Obilježena 25. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića-kapetana Hajre (VIDEO)
Next Hagada i Rukopisna zbirka GHB upisani u registar Memorija svijeta UNESCO-a

You might also like

RIJEČ

Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova govorila je za FTV. „Uvijek je nešto turbulentno kod nas na Kosovu. Prošle godine smo imali teroristički akt na našu državu, konstantno su neke tenzije

RIJEČ

Simboli bosanske nezavisnosti kojih se rado sjećamo

25 je godina od samostalnosti naše zemlje. Nakon što je referendumom održanim 29. februara i 1. marta 1992. godine većina naroda Bosne i Hercegovine izglasala suverenitet naše zemlje, taj izbor

RIJEČ

„Dvostruka igra političkog kameleona Vučića“

Srbiji je sve teže da lavira između Istoka i Zapada, piše list Štutgarter nahrihten. Navodi se da je Vučić bio usavršio tu igru, da se pred izbore slikao i sa