Najizvođenija predstava BKC-a Tuzla – “Srebrena krv” u Cazinu i Bužimu

Najizvođenija predstava BKC-a Tuzla – “Srebrena krv” u Cazinu i Bužimu

 

Pozorišna predstava “Srebrena krv” koja govori o genocidu u Srebrenici, bit će izvedena u Cazinu i Bužimu 19. i 20. decembra ove godine. 

Radi se o najizvođenijoj predstavi koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra iz Tuzle, a do sada je izvođena ukupno 30 puta u Srebrenici (Potočarima), Tuzli, Bihaću, Tešnju, Kalesiji, Banovićima, Živinicama, Janji, Teočaku, Hadžićima, Visokom, Vogošći i Gračanici.

Predstava će najprije biti izvedena 19. decembra u 19:00 sati u Kulturnom centru u Cazinu, a potom, dan kasnije u istom terminu, u prostorijama JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim.

Bit će ovo 31. i 32. izvođenje predstave “Srebrena krv” čime je nastavljen uspješan pozorišni put jedne od najboljih predstava uopšte koje tematiziraju genocid u Srebrenici. Naša ustanova je ponosna na ovu činjenicu, jer je hiljade građana, a posebno mladih, pogledalo ovu predstavu, čime pokazujemo svoju društvenu odgovornost i dajemo doprinos da se ne zaboravi najveći zločin u Evropi posljednjih 70 godina.

Predstava “Srebrena krv” govori o sudbini dvojice braće Nermina i Kerima, koji prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji. U emotivnoj predstavi se govori o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan umjetnički način se prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje i maltretiranje jednog od braće, te suočavanje sa onim što nosi tragična budućnost, koja je obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima. 

Predstavu je režirao Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta u Tuzli, koji igra dva lika u ovoj predstavi. Uz Malkočevića u predstavi igra i novinar Samir Karić, kojem je ovo drugo pozorišno iskustvo. Malkočević i Karić su i autori teksta za ovu predstavu. 

“Srebrena krv” je prema mišljenju preživjelih žrtava genocida jedan od najvažnijih umjetničkih projekata o genocidu u Srebrenici. Tome svjedoči i činjenica da je ova predstava, na zahtjev majki Srebrenice, izvedena u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima. Predstavu je podržala Vlada Tuzlanskog kantona i Islamska zajednica – Muftijstvo tuzlansko, pišu 
tuzlarije.net.
Previous Srebrenički entuzijasta gradi heliodrom, razvija turizam i voćarstvo
Next Via Dinarica želi certifikat “Najbolje staze Evrope”

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Rimu otvorena izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju

Izložba posvećena pjesniku, historičaru i matematičaru porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji se školovao na osmanskom dvoru, Nasuhu Matrakčiju, otvorena je danas u Rimu. Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća”

KULTURA I UMJETNOST

Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske Muzejske Akademije

Galerija 11/07/95 nominirana je za nagradu Evropske Muzejske Akademije u 2017. godini. Proces aplikacije realiziran je početkom godine, a u utorak 25. aprila 2017. godine, Galeriju 11/07/95 je posjetio sudac

BAŠTINA

Okrugli sto o upisu sevdalinke na UNESCO-ovu listu (VIDEO)

Pripreme za 12. festival “Sevdalinko u srcu te nosim” već su počele. Kao i do sada, u sklopu festivala bit će održan okrugli sto koji će okupiti stručnjake, baštinike i