‘Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva’ – Bosna i Hercegovina uzgaja dva puta više ovaca od Austrije

‘Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva’ – Bosna i Hercegovina uzgaja dva puta više ovaca od Austrije

 

Eurostat je objavio publikaciju “Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2017” u kojoj je na 170 stranica predstavljen izbor tematskih podataka.

Informacije se odnose kako na Evropsku uniju, njene države članice, ali su dopunjene (ako su podaci bili dostupni) i podacima za člancie EFTA-e kao i podacima za zemlje pristupnice i kandidate u Evropskoj uniji.

Publikacija je podijeljena na sedam poglavlja te pruža informacije i brojke o poljoprivrednicima, cijenama, proizvodima, okolišu, šumarstvu i ribarstvu. Ove je godine cijelo jedno poglavlje posvećeno vinogradima u EU.

Predstavljeni i podaci za Bosnu i Hercegovinu

Naravno, u publikaciji su predstavljeni i podaci za Bosnu i Hercegovinu. Tako, npr., saznajemo da BiH proizvodi jedanko goveda kao Hrvatska, svinja gotovo kao Slovenija, ovaca duplo više nego Austrija, a koza, čija je proizvodnja u EU općenito mala (sedam puta je manja od proizvodnje goveda), proizvodi više nego Slovačka.

Prema toj statistici Bosna i Hercegovina proizvodi više paradajza od Švicarske, Austrije, Malte, Kipra, Hrvatske i još nekih zemlja. Tu su i podaci za proizvodnju mrkve, luka, jabuke i kajsije, krompira, repe, žitarica.

Žene u poljoprivredi

Jedan od zanimljivih statističkih podataka je i da žene u zemljama članicama EU čine 35,1% poljojprivredne radne snage.

Žene čine više od 40% poljoprivredne radne snage u pet država članica, tačnije Austriji (45%), Rumuniji (43%) Poljskoj, Grčkoj i Sloveniji (41% u svakoj od tri zemlje). Nasuprot tome, najniži su udjeli žena poljoprivrednici prijavljeni u Danskoj (20%) i Irskoj (12%).

Sve druge detalje potražite u publikaciji koju možete skinuti – ovdje!

 

(AgroKlub.ba/MiruhBosne)

Previous Promovirana 31. generacija polaznika Policijske akademije FMUP-a (VIDEO)
Next Goran Čišić - heroj koji je slomio tzv. Herceg-Bosnu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Osvojio djecu i roditelje: Bosanski Stribbo namještaj na evropskom tržištu

Kada su Irfan i Maida Redžović postali roditelji i počeli tražiti namještaj za svoje dijete, želja im je bila da to budu lijepo dizajnirani i funkcionalni proizvodi izrađeni od prirodnih materijala. Ubrzo su shvatili

Ekonomija/Biznis

TTU Energetik vać na nogama: Za manje od mjesec dana potpisani ugovori vrijedni blizu šest miliona maraka

Šesnaest trakastih transportera vrijednih više od četiri miliona KM tuzlanski TTU Energetik proizvest će za potrebe tri rudnika koncerna Elektroprivrede: Rudnik  Breza, Abid Lolić i Zenica. Potvrdili su to svojim

MADE IN BOSNIA-387

Povratnici u Tarevcima: Zadruga planira ove godine otkup 300 tona šljive

Kroz Nezavisni biro za razvoj i Opću poljoprivrednu zadrugu povratnici u Tarevce, su u proteklih desetak godina uz podršku, u prvom redu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, uspjeli