Veliko osnaživanje kadra i 31 milion KM dobiti dovoljno govore o UNIS TOK-u

Veliko osnaživanje kadra i 31 milion KM dobiti dovoljno govore o UNIS TOK-u

 

Karakteristika privrednog ambijenta prvih godina poslijeratnog perioda bila je tranzicija vlasničkih odnosa. Brojni su primjeri u kojima su čak i veliki privredni sistemi nestali sa poslovne mape, a upravo zbog takvih na još većem značaju dobijaju one kompanije koje su se izborile za svoje mjesto pod suncem.

Uz to, ukoliko neki privredni subjekt bilježi stalnu tendenciju razvoja, te se nametne i u regionalnim okvirima, a potražnja za njegovim prozvodima nadmaši proizvodne kapacitete, onda svakako zaslužuje posebno priznanje.

Nevjerovatni podaci

Upravo je jednu takvu borbu sa vjetrenjačama preživio UNIS TOK iz Kalesije, fabrika otkivaka i odbojno-vlačnih naprava, čiji su proizvodi pronašli svoje mjesto u autoindustriji. Kompanija je osnovana 1984. u okviru sistema UNIS Sarajevo i već u prvim godinama rada afirmirala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope. Kalesijski gigant zapošljava 380 radnika, a njegovi proizvodi izvoze se širom Starog kontinenta.

Direktor kompanije Mensur Hukić govorio je za Poslovne novine o aktuelnostima na poslovnom planu, o uspješnosti u protekloj godini, novim izazovima, ali i otkrio zaista nevjerovatne podatke za ove prostore kada je u pitanju širenje radnog kadra.

Prošla godina bila je dosta uspješna. Ostvaren je rast za oko 20 posto, a ukupna dobit iznosila je 31 milion KM. Kada su u pitanju proizvodne brojke, riječ je o 9.800 tona prerađenog čelika i 3,9 miliona komada proizvoda”, kazao je Hukić.

UNIS TOK je u protekloj godini nastavio dodatni sa širenjem i proizvodnih kapaciteta, a kupljena su dva nova pogona.

Kupili smo tvornicu u Bileći i livnicu u Tuzli. Uposlili smo 76 novih radnika, a u prva četiri mjeseca ove godine još dodatnih 48. Sada naša kompanija broji 380 uposlenih i tako nastavljamo borbu, mada nije lako”, istaknuo je Hukić.

Prvog operativca ove izuzetno uspješne kompanije pitali smo, između ostalog, šta je to ono što ih izdvaja na tržištu u odnosu na konkurenciju.

Zahtjevi tržišta izuzetno su veliki, a mi uvijek težimo udovoljiti kupcima. Naša osnovna prednost u odnosu na konkurenciju je fleksibilnost, tj. brz odgovor na zahtjeve klijenta. Naravno, pored toga uvijek gledamo da osiguramo kvalitetne proizvode i da budemo konkurentni kada su cijene u pitanju”, rekao je direktor UNIS TOK-a.

Maksimalno popunjeni

Iako su iza nas tek četiri mjeseca u ovoj godini, izgledno je govoriti kako će kompanija iz Kalesije imati još bolje rezultate nego lani.

Imamo potpisane ugovore do kraja godine i maksimalno smo popunjeni, a sada je na nama samo da ih realiziramo. Kada su u pitanju aktuelnosti, aktivno smo krenuli u rješavanje infrastrukture u Bileći, gdje smo riješili trafostanice, a bitno je spomenuti da smo potpisali značajan ugovor za italijansko tržište u pogonu pločastog namještaja”, zaključio je Hukić.

Previous U Sarajevu održan miting podrške Dudakoviću: Čast odbrane niko ne može pogaziti
Next U Mostaru promovisana poštanska marka 'Karađoz-begova medresa'

You might also like

BIZNIS

Tešanj: Bosansko ekonomsko čudo (Video)

Tešanj je tokom deset godina od 37. postao sedma općina po razvijenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tešanjske kompanije prošle godine u šezdeset zemalja svijeta izvezle su robu u vrijednosti

MADE IN BOSNIA-387

Dobar urod u prošloj godini: Značajno povećanje proizvodnje žitarica, povrća…

Ukupna proizvodnja pšenice u Bosni i Hercegovini u prošloj godini veća je za 25,3 posto u odnosu na 2014. godinu. Prema  podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine,  također, proizvodnja ječma veća je za

BIZNIS

Najbolji poslovni potez u 2016: Ugovor EPBiH i Aluminija

Historijski ugovor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Aluminija iz Mostara o kupoprodaji električne energije za potrebe mostarskog kombinata vrijedan više od 100 miliona KM proglašen je najboljim poslovnim potezom u