Otvoren Međunarodni naučni skup ‘Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku’

Otvoren Međunarodni naučni skup ‘Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku’

 

Otvarenje Međunarodnog naučnog skupa “Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku” upriličeno je sinoć u sarajevskoj  Vijećnici, gdje se prisutnim, između ostalih, uime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića obratio njegov savjetnik Amel Suljović, koji je istaknuo glavnu poruku ovog skupa, a to je poticanje dijaloga i razumijevanja. 

Pruočavanje historije Srednjeg vijeka obaveza je i imperativ društva koje je neprekidno primorano prvo braniti, a zatim i objašnjavati činjenicu da država Bosna i Hercegovina ima milenij dug državni kontinuitet.

Srednjovjekovna Bosanska država bila je razvijena zemlja, koja je sa susjedima gradila mnogostruke i kompleksne odnose, koji su nekada bili sukobljavajućeg karaktera, a nekada se bazirali na intenzivnoj diplomatskoj, trgovačkoj i kulturnoj saradnji.

Upravo su to razlozi zbog kojih se Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu odlučio organizirati naučnu konferenciju pod nazivom Bosna i njeni susjedi u Srednjem vijeku.

Razumjeti kako je izgledala srednjovjekovna Bosanska država može pomoći da se razumije na koji način da se danas političke i društvene strukture odnose prema pojmovima državnosti i suverenosti.

Naučnici iz pet zemalja

Vršilac dužnosti direktora Insistuta za historiju Muhamed Nametak kaže da je održavanje naučnih konferencija ovakvog tipa neophodno kako bi se proširivala naučno utemeljena saznanja o historijski važnim događajima i fenomenima prošlosti, ističući kako je konferencija, koju organizira ovaj institut, historijsku nauku regije “dovela u Sarajevo”.

“Ponosan sam što Institut stoji iza održavanja ovakve konferencije. Vijeće Instituta prepoznalo je neophodnost održavanja ovakve konferencije s obzirom da smo shvatili neophodnost proširivanja saznanja o srednjovjekovnoj bosanskoj historiji. Posebno bih potcrtao međunarodni karakter konferencije, s obzirom da učesnici dolaze iz pet zemalja, tako da će Sarajevo biti epicentar regiona historijske nauke.”

Organizacija naučnih konferencija ovakvog tipa i obima zahtijeva mnogo truda i dugotrajne pripreme, ali zato rezultat, u pravilu, bude dobivanje historijskih saznanja, koja ostavljaju dubok i dugotrajan trag u shvatanju historije nekog perioda.

Član Organizacionog odbora konferencije, historičar iz Sarajeva Enes Dedić, ubijeđen je da je za razvoj historijske nauke neophodno sučeljavati različite vrste znanstvenika u otvorenom i dobronamjernom dijalogu.

Važnost Bosne u ovom dijelu Evrope

“S početkom organizacije skupa počeli smo prije otprilike godinu dana, a sve do sada su trajale pripreme. Radni dio skupa trajat će dva dana. Na skupu će učestvovati oko 30 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Njemačke. Značaj ovog skupa ogleda se u činjenici da će se Institut za historiju povezati s ostalim značajnim institucijama koje se bave historiografijom u regiji i Evropi. Rezultat skupa bit će originalni naučni doprinosi u domenu razmatranja međusobnih odnosa Bosna i drugih zemalja, ali i državnog i pravnog i međunarodnog položaja Bosne u jugoistočnoj Evropi i ostatku Evrope.”

I historičar Nedim Rabić otvaranje foruma, na kojem će se raspravljati i diskutirati o različitim pitanjima iz historije bosanskog Srednjeg vijeka, smatra ključnim doprinosom konferencije.

Tek na taj način može se shvatiti kolika je, zapravo, bila važnost Bosne u političkim odnosima ovog dijela Evrope tokom Srednjeg vijeka.

“Skup je zamišljen da okupi naučnike iz Bosne i Hercegovine i regije, koji će se sastati na jednom mjestu ne bi li suočili teze o problemima iz historije Srednjeg vijeka i odnosa Bosne i njenih susjeda. Bosna je bila značajna zemlja među južnoslavenskim svijetom, posebnom u kasnom Srednjem vijeku, a povećanjem teritorija i izlaskom na more taj je značaj višestruko uvećan. Krajem Srednjeg vijeka Bosna je bila spojena jakim privrednim i kulturnim vezama s okolnim svijetom, a u političkom smislu teritorijalno širenje države intenziviralo je ove procese.”

Religijsko ustrojstvo srednjovjekovne Bosne

Ono što će ova konferencija pokazati, kaže Dedić, jeste da je Bosna bila veoma značajan politički faktor u Srednjem vijeku, što se najbolje vidi iz sačuvane onovremene prepiske koja je vođena između različitih bosanskih političkih instanci i dvorova stranih zemalja.

“Bosna, kao zemlja feudalnih odnosa i ustrojstva kraljevine, bila je izuzetno poštovana u ovom dijelu Evrope i ostatku Evrope, a to vidimo iz korespondencije bosanskih vladara, banova i kraljeva i vlastele s evropskim dvorovima. To, također, vidimo s političkim savezima koje Bosna spaja tokom Srednjeg vijeka s drugim zemljama, s bračnim vezama i s ekonomskim vezama s dalmatinskim gradovima.”

Nezaobilazna tema konferencije bit će i religijsko ustrojstvo srednjovjekovne Bosne, koja je u to vrijeme bila evropski specifikum, kao jedna od rijetkih zemalja u kojoj su egzistirale tri kršćanske crkve, pojašnjava Dedić.

“Religijska struktura srednjovjekovne Bosne je izuzetno kompleksno pitanje. U srednjovjekovnoj Bosni egzistirale su tri različite vjerske crkvene organizacije. Crkva bosanska, na čelu s djedom, kao bosanska specifična crkvena organizacija; zatim Katolička crkva i Pravoslavna crkva. Najčešće je fokus upravo na bosanskim krstjanima i ustrojstvu Crkve bosanske i značaju crkve za srednjovjekovnu Bosnu, jer je ta crkva evropski specifikum, dok katoličku i pravoslavnu vjeru imamo i u drugim zemljama.”

Hiljadu godina državnosti

Posebna važnost konferencije, potcrtava na kraju Nametak, jeste što će se kroz rasprave i diskusije izlagača pokazati da je Bosna zemlja s milenijumski dugom državnošću i da je državnost Bosne rođena u Srednjem vijeku.

“Ova konferencija je jako bitna, s obzirom da prvi spomen Bosne i Hercegovine seže u Srednji vijek, u 10. stoljeće. Bosna i Hercegovina kao državno-pravni subjekt počinje život u Srednjem vijeku, tako da, proširivanje saznanja o Bosni i Hercegovini i njenim susjedima u tom periodu, daje pečat državnosti i državnom pravnom subjektivitetu ove zemlje. S tim u vezi, pravi kontinuitet od jednog milenija naše historije, tako da ova će konferencija pokazati da je Bosna i Hercegovina bila, jeste i ostat će država u punom smislu te riječi.”

Organiziranje naučne konferencije podržali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Ministarstvo obrazovanja i nauke entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

 

(MiruhBosne/Al Jazeera)
Previous Sutra izložba Umjetnost bosanske musandere i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće
Next Počinje modernizacija terminala B Aerodroma Sarajevo, radovi vrijedni 30 mil. KM

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u potpunosti odbacuje Zemanovu izjavu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u potpunosti odbacuje izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da bi zbog svog nacionalnog sastava BiH mogla postati baza ISIL-a. U saopćenju se naglašava da ta

NAŠI DANI

Sutra potpisivanje Ugovora o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde

  U subotu, 22. septembra  2018. godine u 11:00 sati u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (Skupštinska sala 1.sprat, ul. 1. Slavne višegradske brigade 2a Goražde), bit će upriličeno potpisivanje

HISTORIJA

Kako su bosanski radnici prije više od jednog vijeka izgradili prugu kojoj se Nijemci i danas dive

  U južnom dijelu Njemačke, u regiji gornjebavarskih Alpa, nalazi se Wendelstein, planina s vrhom na 1836 metara. Duže od jednog stoljeća Wendelstein je centar zimskog turizma, jedinstven po tome što već