Obilježena 25. godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke

Obilježena 25. godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, na spomen – obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 25. godišnjica od pogibije komandatna 2. Viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke.

Brojne delegacije sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, ratnim vojnim invalidima, veteranima rata i učenicima novogradskih osnovnih i srednjih škola okupile su se kod Centralnog spomenika na kojem su ispisana imana blizu 2.000 šehida i poginulih boraca općine Novi Grad, gdje su odale počast jednom od najvećih heroja odbrambenog rata i njegovim zamjenicima rahmetli Salki Muraspahiću i Safetu Isoviću.

Second Slide

Prisutnima se obratio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je podsjetio da je danas 25 godina ili četvrtina vijeka od kada je poginuo Safet Zajko, jedan od najvećih i najhrabrijih komandanat Armije RBiH, čovjek koji je za samo godinu dana svoje borbe na Žuči i drugim dijelovima naše općine uspio ostaviti neizbrisivi trag u historiji naše domovine.

„Jako je važno da čuvamo uspomenu na sve one koji su nas odbranili od agresora. Sjećajući se rahmetli Safeta Zajke i njegovih saboraca gradimo svoju historiju i svoj identite. Na taj način smo svjesni onoga što jesmo i onoga što može biti za nas opasnost. Uz ovu godišnjicu pogibije rahmetli Safeta Zajke, prije nekoliko dana otvoren je i Dom oslobodilaca na Žuči iznad Sarajeva, gdje je Zajko sa svojim saborcima branio ovaj grad, tako da generacije koje su tek pristigle mogu posjetiti muzej ratnih brigada koji se tu nalazi, da vide šta se sve dešavalo oko Sarajeva i kako se ovaj grad branio od agresora“, kazao je načelnik Efendić.

Najavio je premijeru dokumentarnog filma „Sarajevski vitezovi – pozdrav domovini“ kojeg je u saradnji sa Općinom radio Avdo Huseinović, a govori o Drugoj viteškoj motorizovanoj brigadi, Safetu Zajki, njegovim saborcima koji su nas branili od agresora u ratu od 1992 do 1995. godine. Premijera filma održat će se u ponedjeljak, 18. juna u 20 sati u Kinu Novi Grad.

Second Slide

Historijski čas održao je Safet Kešo, pripadnik 2. Viteške motorizovane brigade. Govoreći o rahmetli Zajki, Kešo je kazao da je na današnji dan 1993. godine sa Mijatovića Kose, u legendu, u vječnost, na bolji svijet, putem kojim odlaze samo odabrani, otišao naš komandant  rahmetli Safet Zajko. Bio je jedan od osnivača Patriotske lige u Novom Gradu, bio je jedan od prvih komandanata, jedan od onih ljudi koji su izvršili prvo postrojavanje u Boljakovom Potoku, stvorili jezgro odbrane naše domovine i našega šehera. Prije njega na pet dana, 12. juna, na Mijatovića Kosi nedaleko od mjesta pogibije Safeta Zajke, poginuo je i Safet Isović, a nedugo iza toga, 28. jula 1993. godine na putu prema Smiljevićima poginuo je i Salko Muraspahić.

„Od početka do kraja rata oni su zajedno sa ljudima koji su ovdje danas sa nama bili spremni svoje živote dati za odbranu svoje jedine domovine, za odbranu svoje vjere, svoga dostojanstva, onoga što je čovjeku najsvetije, za odbranu slobode. Čuvajmo memoriju, čuvajmo sjećanje na naše velikane. Draga naša djeco ukoliko nam se desi da zaboravimo našu prošlost ona nam se može lahko ponoviti“, poručio je Kešo učenicima koji su prisustvovali današnjem obilježavanju godišnjice pogibije Safeta Zajke.

Second Slide

Istakao je da i pored svega što smo preživjeli ne smijemo ostaviti prostora mržnji u našim srcima, da treba ostaviti prostora za ljubav i taj će prostor otvoriti neke nove prozore i vidike za sretniju budućnost.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su obišle mjesto pogibije Safeta Zajke na Mijatovića Kosi, a potom i njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije.

Previous List "BH Glas“ informator bosanskohercegovačke zajednice u Danskoj
Next Bosanski i Crnogorski antifašisti na Tjentištu obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci

You might also like

NAŠI DANI

Epidemiološka situacija zahtijeva odgovornost svih: obustava nastave na dvije sedmice

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH od sutra na dvije sedmice bit će obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH, te otkazane pozorišne i kino

NAŠI DANI

Vučićevi mediji izvršili atentat na zdrav razum!

Evidentno je da se režimski mediji koje kontroliše direktno Aleksandar Vučić nalaze pod ogromnim pritiskom da ubijede javnost da je na njega izvršen izmišljeni atentat sa izmišljenim kamenom i izmišljenim nožem, piše

NAŠI LJUDI

Džaferović položio cvijeće na skopskom spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u pratnji delegacije, položio je cvijeće na skopsko spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, u skopskoj općini Čair. (Općina Čair sagradila je prije nekoliko