Bugojanac Mesud Buljina: Vodeničarski posao sam zavolio još kao dijete

Bugojanac Mesud Buljina: Vodeničarski posao sam zavolio još kao dijete

 

Nema prolaznika koji neće zastati i bar nakratko uživati u očaravajućem prizoru, koji pruža pogled na jedinu vodenicu u bugojanskoj mjesnoj zajednici Drvetine, smještenu na lokaciji Sastavci u donjem dijelu naselja Podripci.

Vlasnik vodenice je mještanin Podripaca Mesud Buljina, koji kaže da je vodeničarski posao naslijedio od oca, a zavolio još kao dijete.

– Ranije smo imali vodenicu koja je od kuće bila udaljena oko trista metara. Teško je bilo ići i raditi tamo, pogotovo noću. Zbog toga sam došao na ideju da vodenicu smjestim u dvorište, i ona je tu već petnaestak godina – kazao je.

Tu, veli, melje brašno od žitarica sa svog imanja koje se prostire na oko stotinu duluma zemljišta, od kojih se dvadeset nalazi u neposrednoj blizini kuće u kojoj živi sa suprugom Sebinom i četvero djece.

Proizvodi kukuruz, pšenicu, raž, ječam i zob, koje kasnije melje u vodenici i skupa s raznim povrćem i voćem koje, također, uzgaja, plasira kupcima na pijacama u Bugojnu i Donjem Vakufu.

– Sve je domaće, nema nikakve hemije, prskanja, ništa. Svako malo obiđem vodenicu, provjerim da li melje sitno, krupno… Strogo vodim računa i o ambalaži za sortiranje žita, koje mora biti na suhom mjestu – naglasio je.

Dodaje da ima i onih koji donose vlastite žitarice i melju ih u vodenici, koja je postala važan izvor prihoda u njegovom domaćinstvu, s obzirom da je godinama na birou i bez posla.

Vjeruje da će vodenica na Servanjskoj rijeci, koja je podijelila imanje i napravila tako otok koji je danas ispunjen cvijećem i drugim ukrasnim detaljima, još dugo služiti svojoj namjeni i da će i mlađi članovi porodice nastaviti davno započetu tradiciju.

– Svi pomažu u poslu. Supruga brine o mlijeku, pravi sireve i pripremi sve ostale proizvode, koje nosim na pijacu. Osmislila je izgled kompletnog dvorišta, a zaslužna je i za sve ovo što vidite, pa i za kaskade napravljene na rijeci. Kad ja nisam u vodenici, tu su sinovi. Stariji se školuje na poljoprivrednom fakultetu, a mlađi sprema za fakultet. I kćerka, koja je gimnazijalka, pomogne kada god to zatreba. Najmlađa u kući, trogodišnja Amina, zabavlja nas dok radimo – kaže Mesud.

Ističe na kraju da ga posao u vodenici opušta i da tu zaboravi na sve probleme, te da uživa u svakom dijelu svog dvorišta, u kojem postoje i dva izvora pitke vode.

– I rijeka je čista, nema nikakvog otpada, kanalizacije. Ovdje postoje idealni uvjeti za rad ribnjaka i razvoj turizma. Bilo je nekih prijedloga, i ne kažem da se u budućnosti nešto neće uraditi po tome pitanju – kaže ovaj Bugojanac.

Previous Unapređenje saradnje: U planu direktni let Peking – Sarajevo
Next Sarajlije se uz suze i ruže oprostili od 35 ubijenih Srebreničana (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sve spremno za početak 45. internacionalne Una regate

Posljednje pripreme pred jubilarnu 45. internacionalnu Una regatu koja starta 26. jula, su završene i sve učesnike koji će ove godine kroz tri etape odveslati više od 90 km očekuje

BH RAZGLEDNICA

‘Zeleni otoci’, prirodni raj u centru Bosanske Krupe

  Brdski biciklizam, rafting, lađarenje rijekama Unom i Krušnicom samo su neki od sadržaja koje nudi Zabavni park ‘Zeleni otoci’ u Bosanskoj Krupi. Dva mlada čovjeka odlučila su pokrenuti vlastiti

BH RAZGLEDNICA

Raskošni pejzaž u Srebrenici: Izvor Guber “prošaran” jesenjim bojama (Foto)

Bosna i Hercegovina je zemlja koja raspolaže velikim prirodnim bogatstvima, ponajviše velikim brojem izvora mineralnih i termalnih voda koje se već stoljećima koriste u svrhu liječenja. Među najljekovitijim sigurno je