SFF: U programu BH Film čak 76 naslova

SFF: U programu BH Film čak 76 naslova

 

Ovogodišnji program BH Film na Sarajevo film festivalu, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, u trinaestom izdanju donosi čak 76 naslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ove godine u sklopu programa bit će prikazano: 13 dugometražnih igranih i sedam dugometražnih dokumentarnih filmova, 14 srednjemetražnih i kratkometražnih dokumentarnih, 19 kratkometražnih i animiranih, 17 studentskih i šest filmova unutar specijalne projekcije posvećene dječijem filmskom stvaralaštvu.

Okosnicu programa već šestu godinu za redom čini studentski takmičarski program koji okuplja filmove studenata bosanskohercegovačkih filmskih akademija i fakulteta.

Ove godine za tri zvanične nagrade – Najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Specijalna pomen, te jednu nagradu Pitching platforme KisaKes filmskog festivala iz Istanbula takmiči se 17 filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banja Luke, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Sarajevo Film Academy i Film Factory, te Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini.

Ovogodišnji program će ukupno predstaviti 21 svjetsku i 13 međunarodnih premijera.

BH Film je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade. Tokom SFF-a, Udruženje filmskih radnika BiH dodijelit će i godišnje nagrade Ivica Matić za 2017. godinu.

Ovogodišnji 24. po redu Sarajevo film festival održaće se od 10. do 17. augusta.

Previous Nacionalni spomenici: Konak Suljagića u Špionici Donjoj
Next Blagaj – nekadašnji šeher, mjesto naše ponosne historije (FOTO)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Nakon 250 godina riješena misterija Hasanaginice

Bliži se 250. godišnjica objavljivanja Hasanaginice. Nju je 1774. u svom djelu “Viaggio in Dalmazia” objavio talijanski opat i putopisac Alberto Fortis. Od tada do danas, Hasanaginica je tri stoljeća svjedočanstvo života i

KULTURA I UMJETNOST

Sting prvi put u Sarajevu 19. marta 2022.

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda današnjice, STING, održat će koncert po prvi put u Sarajevu, 19. marta, 2022. u 20 sati u Zetri! Najveći regionalni nezavisni promoter, produkcija “Avalon” dovodi

KULTURA I UMJETNOST

Nazivi ulica na Baščaršiji podsjećaju na stare esnafe (FOTO)

Ulice u starom dijelu Sarajeva imenom koje nose podsjećaju na period prije nekoliko stotina godina i život u doba Osmanlija. Nazivi ulica, trgova, pojedinih dijelova grada i mahala u Sarajevu