Breza: Baš-bašču godišnje posjeti 5.000 gostiju iz cijelog svijeta

Breza: Baš-bašču godišnje posjeti 5.000 gostiju iz cijelog svijeta

 

Na površini od 100 duluma zemlje Hrustanović ekološki uzgaja i njeguje oko 10.500 stabala kruške, jabuke i šljive, a posjetioci sve mogu sami brati

Plantaža voća i izletište Baš-bašča nalazi se u brezanskom naselju Banjevac na nadmorskoj visini od 550 metara. Udaljena je svega 25 kilometara od centra Sarajeva pa, prema riječima vlasnika Ševketa Hrustanovića, u ovu oazu za odmor često svrate i stanovnici glavnog grada.

Savremene metode

Na površini od 100 duluma zemlje Hrustanović ekološki uzgaja i njeguje oko 10.500 stabala kruške, jabuke i šljive, a radi prema najsavremenijim metodama i standardima.

Posebnost plantaže i ono u čemu gosti najviše uživaju je što na plantaži sami ubiru plodove koliko žele i imaju mogućnost da pripremaju domaće proizvode kao što su bestilj, sok od šljive i mnoge druge.

Hrustanović kaže da strani gosti dolaze iz svih dijelova svijeta da posjete plantažu.

– Oko 5.000 stranih gostiju godišnje posjeti plantažu. Oni dolaze iz raznih dijelova svijeta, najviše s Istoka, ali tu su i gosti i iz Australije, Amerike i Evrope – kaže Hrustanović.

Osim plantaže, tu je i prirodno jezero, koje je bogato ribom, a vlasnik omogućava posjetiocima da pecaju. U okviru plantaže nalazi se i igralište pa mališani uživaju na klackalicama, toboganima i razgledaju mali zoološki vrt u kojem se nalaze patke, kokoši i ćurke.

– Ideja je nastala davno, a plantaža postoji nekih 11 godina. Zahtijevalo je puno rada, truda, ali sam za to dobio mnoga priznanja, a što mi je najbitnije, plantaža omogućava bijeg od problema i pruža rehabilitaciju mnogima – kaže Hrustanović.

Domaći proizvodi

Pored svega navedenog, plantaža posjeduje i kućicu koja omogućava odmor i uživanje na predivnoj terasi, dnevnom boravku ili u bosanskom čardaku.

– Gosti imaju priliku da roštiljaju, a također nudimo i da im mi pripremimo jela sa roštilja ili jela s našim proizvodima – istakao je Hrustanović.

Nagrade i priznanja

Za jedinstvenu ideju plantaža je dobila i specijalna i brojna priznanja, a jedno od najprestižnijih je svjetska nagrada za zaštitu okoliša i planete, jedini za Bosnu i Hercegovinu odabrani kao najčistiji teritorij.

– Nagradu je uručila ambasadorka SAD, a preuzeli su je moj sin i snaha. Tim sam htio da sve ovo prenesem i na njih, da shvate važnost prirode i njenog bogatstva – rekao je Hrustanović, piše Avaz.

Baš-bašča nalazi se u brezanskom naselju Banjevac.

 

Previous Knjiga 'Stećak' autora Gorčina Dizdara predstavljena u Sarajevu
Next Inzko za Bloomberg: Bošnjaci su strpljivi

You might also like

SPORT

Olimpijska ljepotica Bjelašnica (Video)

Prvi dan vikenda počelo je i dnevno skijanje na Bjelašnici (noćno koju noć ranije), tako da nova sezona kreće bez zadrške. Visina snijega iznosila je 42cm, vrijeme sunčano. Pored rekreativaca,

BH RAZGLEDNICA

Svjetski dan okoliša u Kantonu Sarajevo posvećen prašumi Ravna Vala na Igmanu

Preduzeće ”Sarajevo šume” ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša, 5. juni, posvetit će jedinoj prašumi u Kantonu Sarajevo, Ravnoj Vali na Igmanu. Na taj način žele skrenuti pažnju na važnost prašuma,

BH RAZGLEDNICA

BH kupališta dodatna prilika za domaći turizam poslije korone

Usred pojave pandemije izazvane COVID-19 koja je narušila sve grane ekonomije, a posebno turizam, Agencija WEB Studio, zajedno sa Studijem turizma „Univerziteta Džemal Bijedić“,najavila je pokretanje projekta „Doživi ljepote BH kupališta“,