Danas se navršava 26 godina od pogibije kapetana Hajrudina Mešića (Video)

Danas se navršava 26 godina od pogibije kapetana Hajrudina Mešića (Video)

 

Na današnji dan prije 26 godina u plemenitoj misiji pokušaja spašavanja Srebreničana poginuo je ratni heroj Hajrudin Mešić, poznat kao kapetan Hajro.

Hajrudin Mešić iz Ugljevika služio je u JNA gdje je stekao čin kapetana. Radio je kao komandir policijske stanice u Ugljeviku. Ugledavši spisak za likvidacije shvatio je šta se sprema. Otišao je u Teočak, održao zbor građana, upozorio ljude na rat, te se pridružio Patriotskoj ligi i postao vođa oružanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kapetan Hajro je zamolio brata da njegovu suprugu Radenku i djecu odvede na sigurno mjesto, ali Rada ga nije željela ostaviti. Išli su zajedno sa dvoje male djece i grupom boraca okupljenih u Teočaku, kroz šumu, između neprijateljskih položaja, da upozoravaju ljude na opasnost koja će uslijediti.

Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik-Teočak i komandant 1. teočanske brigade ARBiH sa kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštovanju Ženevske konvencije. Govorio je: „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti“.

Hajrudina Mešića teško su pogađali izvještaji o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, pa je odlučio da sa svojom jedinicom i jedinicom štaba TO Zvornik pokuša proboj prema braniocima Srebrenice. U misiji spajanja sa jedinicama u Kamenici i Cerskoj, kapetan Hajro je poginuo 30. oktobra 1992. godine u Nezuku. Ovaj heroj je tada imao 33. godine.

Previous U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika
Next Sandžak: Nastavlja se implementacija nastave na bosanskom jeziku

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na komandanta Senahida Bolića, heroja odbrane Olova (Video)

Na današnji dan, u petak, 21. januara 1994. sedmicu nakon teškog ranjavanja u bici za Olovo, u tuzlanskoj bolnici u 36. godini umro je Senahid Bolić Bolo, legenda odbrane Olova,

NAŠI DANI

Slučaj Orić: Dokumentacija pokazuje – poginuli iz Zalazja na spiskovima ‘Vojske RS’

Tri borca iz Srebrenice uhapšena su 4. januara ove godine pod optužbom da su počinili zločin nad zarobljenim civlima. Bivši pripadnici Armije RBiH kao i njihov ratni komandant u Srebrenici Naser

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tužilac Brammertz: Nadamo se da će biti potvrđena veza s Beogradom tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću

  Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz izjavio je u srijedu u Hagu kako je “vrlo zadovoljan” presudom kojom je čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen