Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

 

Učenicima Bosne i Hercegovine koji žive u iseljeništvu od danas je dostupan web portal za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje koji će im omogućiti on-line učenje maternjeg jezika – prenose agencije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac tom prilikom je naglasila da je učenje maternjeg jezika od načina da bh. iseljeništvo sačuva vezu sa domovinom.

“Na ovaj način ispunjavamo obavezu države da obezbijedi osnosno obrazovanje, odnosno dopunsko za djecu naših iseljenika, koju smo predvidjeli politikom o saradnji sa iseljeništvom, a to je da prioritete koji su oni zacrtali, a koji se odnose na obrazovanje, realiziramo na adekvatan način“, rekla je Borovac i dodala:

“Na ovakav način pružamo da djeca, koja se nalaze daleko od kuća, mogu praktično da upotpune svoj znanje učenjem jezika hrvatskog, bosanskog i srpskog. To je jedan početni korak ka izvršavanju obaveze vezano za dopunsko obrazovanje. Značaj portala je i u tome što praktično uvodi red u sistem obrazovanja“.

Borovac je istakla da je učenje jezika bilo jedan od prioriteta koje su bh. iseljenici postavili.

“Naše iseljeništvo putem očuvanja jezika, kulture i tradicije naroda u Bosni i Hercegovini sačuva neraskidivu vezu sa domovinom i ovo je jedan od načina, jedan od instrumenata kojim obezbjeđujemo da se ta njihova želja i naša saradnja sa iseljeništvom ostvari“, naglasila je Borovac.

U izradi portala, koju je realizovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, učestvovali su bh. stručnjaci iz iseljeništva, kao i roditelji i nastavnici djece. Borovac je danas sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine potpisala ugovor o prenosu vlasništva na njegov resor.

 

https://www.dopunskanastava.mcp.gov.ba/

Previous Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu
Next Domaća Maza: Premium krem namaz od lješnjaka dostupan tržištu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovira 93 doktora nauka

  Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj te prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademije promovirat će danas u Sarajevu 93 kandidata na čast doktora nauka. Promoviranim doktorima

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mercedes Benz prepoznao vrijednost patenta bh. izumitelja

  Izumitelj Zoran Vujinović iz Kneževa potvrdio je kako je Mercedes Benz prepoznao vrijednost njegovog patenta “Teslin trofazni rotacioni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem” te ga proslijedio odjelu za patente korporacije Daimler

Ekonomija/Biznis

Bosanac napravio aplikaciju koja je hit u Americi i među top 5 plaćenih

  Jedna od njegovih aplikacija Spartan System dospjela je među top 5 plaćenih aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama, a za MojaBiH.ba ispričao je kako je sve počelo Arslan Hajdarević ima