Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

 

Učenicima Bosne i Hercegovine koji žive u iseljeništvu od danas je dostupan web portal za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje koji će im omogućiti on-line učenje maternjeg jezika – prenose agencije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac tom prilikom je naglasila da je učenje maternjeg jezika od načina da bh. iseljeništvo sačuva vezu sa domovinom.

“Na ovaj način ispunjavamo obavezu države da obezbijedi osnosno obrazovanje, odnosno dopunsko za djecu naših iseljenika, koju smo predvidjeli politikom o saradnji sa iseljeništvom, a to je da prioritete koji su oni zacrtali, a koji se odnose na obrazovanje, realiziramo na adekvatan način“, rekla je Borovac i dodala:

“Na ovakav način pružamo da djeca, koja se nalaze daleko od kuća, mogu praktično da upotpune svoj znanje učenjem jezika hrvatskog, bosanskog i srpskog. To je jedan početni korak ka izvršavanju obaveze vezano za dopunsko obrazovanje. Značaj portala je i u tome što praktično uvodi red u sistem obrazovanja“.

Borovac je istakla da je učenje jezika bilo jedan od prioriteta koje su bh. iseljenici postavili.

“Naše iseljeništvo putem očuvanja jezika, kulture i tradicije naroda u Bosni i Hercegovini sačuva neraskidivu vezu sa domovinom i ovo je jedan od načina, jedan od instrumenata kojim obezbjeđujemo da se ta njihova želja i naša saradnja sa iseljeništvom ostvari“, naglasila je Borovac.

U izradi portala, koju je realizovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, učestvovali su bh. stručnjaci iz iseljeništva, kao i roditelji i nastavnici djece. Borovac je danas sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine potpisala ugovor o prenosu vlasništva na njegov resor.

 

https://www.dopunskanastava.mcp.gov.ba/

Previous Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu
Next Domaća Maza: Premium krem namaz od lješnjaka dostupan tržištu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici iz Bosne i Hercegovine osvajaju medalje iz informatike širom svijeta

Trojica talentovanih i vrijednih učenika Druge gimnazije Sarajevo zasigurno brojnim medaljama koje osvajaju širom svijeta na takmičenjima iz informatike i matematike mogu biti najbolji uzor i inspiracija mladim osobama da

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naši studenti na stranim univerzitetima: Moj rad i moj doprinos za mene ima smisla ako ga osjete i ljudi u mojoj Bosni

Priče naših mladih i obrazovanih koji imaju namjeru znanja stečena vani primjeniti u svojoj domovini… Krilašević: Nemam iluzija i vraćam se u Bosnu i Hercegovinu Suad Krilašević trenutno završava doktorsku

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kahriman: 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Bosne i Hercegovine

 Sedamnaesti maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD) jer je tog datuma, 1865. godine, dvadeset evropskih zemalja potpisalo prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana