23.godišnjica formiranja Petog korpusa Armije R BiH

 

5624cdab8390b4.22914393_irfan-ljubijankic-atif-dudakovic

Irfan Ljubijankić i Atif Dudaković

-Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u Bihaću je danas održana svečana akademija, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života Unsko-sanskog kantona (USK), te ratne starješine 5. korpusa ARBiH i brojni građani.

O važnosti ovog historijskog datuma i značaju Dana ARBiH, prisutnim je govorio historičar Nijazija Makslak. Potom se obratio ministar za pitanja boraca i RVI USK-a Abid Mulalić, koji je govorio o dvodnevnim aktivnostima obilježavanja ove značajne godišnjice.

– Vlada USK-a i resorno ministarstvo će i u narednom periodu podržavati boračku populaciju, njihova udruženja i obilježavanje značajnih datuma iz naše novije historije, poput današnjeg – istakao je Mulalić.

Predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić, također se osvrnuo na nastanak Armije i njenog 5. korpusa, te brojne bitke koje su izvojevali u odbrani BiH. Pomenuo je i ulogu prvog predsjednika BiH i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića, te multietničkog Predsjedništva RBiH, čijom odlukom su sve oružane jedinice ujedinjene u jednu oružanu vojsku – ARBiH.

– Poslao bih poruku mladim generacijama, da bi s obzirom da znamo kakav je naš obrazovni sistem, mi ratne starješine najviše voljeli da dođemo u škole i da vam ispričamo kako je nastala Armija – kazao je ratni starješina 5. korpusa ARBiH, Farko Hodžić.

Po njegovim riječima, učenicima bi se pričalo kako su majke davale komad kruha ispred sebe sinovima borcima, kako su plele čarape, kako su oni išli goli, bosi i gladni da brane domovinu.

– Svako brdo ima svoju priču. Nisu se borili za neke političke ciljeve, nego kad bi sa svojih borbenih položaja pogledali iza sebe vidjeli su za šta se bore, za svoju porodicu i svoj grad – dodao je Hodžić.

Svečanost je upotpunjena prigodnim kuturno-zabavnim programom.

U sklopu obilježavanja 23.godišnjice formiranja 5.korpusa Armije R BiH na mezarju Humci u Bihaću predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća, USK-a, boračkih udruženja i političkih stranaka položile su cvijeće , te učenjem Fatihe i minutom šutnje odlali počast poginulim pripadnicima “Sile nebeske”.

U prigodnom obraćanju prisutnima Hasan ef.Makić,muftija Bihaćki kazao je da je današnji datum jedan od najvažniji u historiji grada Bihaća i USK-a, dodavši da je sretan što današnjem obilježavanju prisustvuju i srednjoškolci koji, kako kaže, nemaju priliku u udžbenicima učiti o herojskoj borbi pripadnika 5.korpusa Armije R BiH.

Delegacija grada Bihaća, Vlade USK-a i boračkih udruženja položila je cvijeće i na katoličko groblje u Žegaru i mezar rahmetli Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova R BiH.

I u drugim gradovima USK dostojanstveno se obilježava godišnjica formiranja 5. korpusa. Krajišnici se s ponosom sjećaju svih uspjeha ‘Sile nebeske’.

Centralni program obilježavanja će se održati u Ključu 24.10. u subotu u okviru čega će postrojena brigada na čelu sa komandantom Amirom Avdićem predati raport ratnom komandantnu Petog korpusa Atifu Dudakoviću. Predviđen je i kulturno-zabavni program u Domu kulture od 16 i 30h.

(MiruhBosne/Fena/mojusk.ba/USKinfo.ba)

Previous SLAVNA HISTORIJA GRADA: Znate li koliko stanovnika je Sarajevo imalo 1660.?
Next BiH najmoćnija ekipa, četiri Bosanca u top 10 igrača baraža za EURO 2016

You might also like

NAŠI DANI

Čedomir Jovanović, od Đinđića do Vučića

Da nije ubijen tog kobnog 12. marta, prvi demokratski izabrani premijer Srbije Zoran Đinđić danas bi proslavljao svoj 68. rođendan, a tim povodom na Twitteru se oglasio i njegov nekadašnji

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Višegrad – U Drinu spušteno 3.000 ruža za 3.000 ubijenih Bošnjaka

Na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i nekadašnjoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac danas je obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada. Program na mjestima najmasovnijih stradanja Višegrađana

NAŠI DANI

Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

  Prigodnom ceremonijom, koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović obilježena 26. godišnjica