Mektić: Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu

Mektić: Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je saslušalo ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića u vezi sa njegovom izjavom kako su hrvatski obavještajci pokušali da “namjeste” naoružavanje selefija u Bosni i Hercegovini. Prema njegovoj izjavi koju je dao nakon saslušanja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi zlonamjerno.

– Smatram da je ovo tužilaštvo radilo zlonamjerno i tendeciozno i da im uopće nije bio cilj da se utvrdi pozadina šta se sve dešavalo, nego ko je šta rekao, ko je šta uradio. Na osnovu čega to govorim? Sjećate se kad je Milorad Dodik pred izbore rekao da je u BiH stiglo 40 britanskih obavještajaca. Govorio je gdje se tačno nalaze, koliko su novca sa sobom donijeli i šta im je namjera, a to je da prekroje izbornu volju građana. Njega tada Tužilaštvo nije pozvalo da da izjavu o tome, otkud mu takve informacije – kazao je Mektić okupljenim novinarima.

Mektić je podsjetio i na slučaj kada su pojedini visokopozicionirani ljudi iz sigurnosnog sektora, uključujući i njegovog zamjenika Miju Krešića, tvrdili kako u Bosni i Hercegovini postoje teroristički kampovi. Tužilaštvo se ni tada, kako je rekao, nije udostojilo da pozove te ljude i pita ih gdje su ti teroristički kampovi kako bi nešto preduzeli.

– Ja sam jučer potvrdio jednu legalnu i legitimnu aktivnost naših agencija, pa sam jutros u devet sati bio ovdje i odgovarao na pitanja “Što je more slano?, Što je nebo plavo?”. Pitali su me otkud mi ta informacija i šta ja znam o tome. Kazao sam da sam ja ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, da redovno održavam sastanke sa direktorima sigurnosnih agencija i da tu posebno razmjenjujemo određenu vrstu informacija, a poseban prioritet u tome je ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i borba protiv ekstremizma i terorizma, te da smo mi na tim sastancima razmijenili jednu takvu informaciju.

Pitali su me zašto tu informaciju nisam dostavio Tužilaštvu. Kazao sam im da sam ja ministar sigurnosti. Mene direktori svake sedmice informišu o saznanjima. Neću ja poslije svakog takvog sastanka trčati u Tužilaštvo. Valjda te agencije, kada zadokumentuju jednu takvu stvar, podnesu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, ili ne podnesu ako to ne mogu dokazati. Valjda Agencija procijeni kada ima dovoljan stepen osnovane sumnje da je neko počinio krivično djelo i onda podnosi izvještaj – dodao je Mektić.

Ministar sigurnosti je, kazavši kako još jednom potvrđuje sve jučer iznesene informacije o ovom slučaju, napomenuo kako je Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, svojim djelovanjem, preduprijedila hrvatske obavještajce da “obavještajno upadnu” u Bosnu i Hercegovinu. Upravo je sprečavanje takvih upada bilo koje strane obavještajne službe jedan od zadataka OSA-e, dodao je Mektić.

– Nije ovdje suština da se utvrdi šta se stvarno događalo. Ovdje je suština da se stvarno zaštite prijateljsko rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče. Ono sve što sam ranije rekao i sada potvrđujem – istakao je Mektić.

S tim u vezi je napomenuo kako je tokom ispitivanja tužiocima kazao da je vidio fotografije na kojima se jasno uočava da je novinar Mato Đaković koristio automobil sa diplomatskim tablicama koji pripada Ambasadi Hrvatske u Bosni i Hercegovini, tačnije konzulu Ivanu Bandiću.

– Mato Đaković je jučer, kada je sve “provaljeno” prepisao vozilo na sebe, skinuo diplomatske tablice i stavio obične. Ne smije niko sjesti u diplomatsko vozilo, osim ovlaštenog diplomate. Diplomatsko vozilo se na određen način tretira kao teritorija te države. Ovakvo vozilo ne možete pretresati, niti preduzimati mnoge druge radnje, a Mati Đakoviću se da da voza diplomatsko vozilo, pa može u njemu raditi šta hoće i kako hoće – dodao je Mektić.

Prema njegovom mišljenju, cijeli slučaj je, zapravo, krenuo nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, iz samo njoj poznatih razloga, kazala kako u Bosni i Hercegovini ima 10.000 ekstremista i da u BiH postoje kampovi za terorističku obuku. Ovo što se sada dešavalo je, smatra, pokušaj da se ta njena tvrdnja dokaže.

– Tada sam rekao da izjave Kolinde Grabar-Kitarović nisu istinite. Da imate 10.000 kokoši primijetili biste ih, a ne 10.000 terorista – naglasio je Mektić.

Novinare je upoznao i sa pokušajem Tužilaštva da, kako je kazao, disciplinuje sigurnosni sektor u Bosni i Hercegovini.

– Jednu nerazmnu, brutalnu, glupu, da kažem i blentavu aktivnost je opet jučer preduzelo Tužilaštvo. Meni je dostavilo naredbu da dostavim diplome od svih rukovodećih radnika u Ministarstvu sigurnosti i u agencijama pri Ministarstvu sigurnosti. To znači da dostavim diplome od 50 ili 60 ljudi, da bi ih oni provjeravali. Ne možete vi sad zaustaviti ovdje, na ulici, grupu građana i reći dajte mi vaše diplome. Morate imati osnov sumnje u svakom pojedinom slučaju, morate otvoriti predmet i onda tražiti da se preovjeri nečija diploma. Oni ovdje traže provjeru za 60 ljudi.

To je pokušaj odmazde prema sigurnosnim agencijama, jer radimo ovako kako radimo, a tvrdim da radimo ispravno, a nema nikakvog odgovora Tužilaštva na sve to. Zamislite da upadnete u svadbeni salon i da tražite diplome od svih svatova. Nećete na takav način disciplinovati sigurnosni sektor. Sada mogu reći da je ovo veliki problem u Bosni i Hercegovini. Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu. To moraju znati i u VSTV-u. Nemamo povjerenja, jer se trude samo da zaštite rodbinsko prijateljske veze – istakao je Mektić.

 

(Faktor/MiruhBosne)
Previous Napad na Novom Zelandu ima vezu sa srpskom nacionalističkom politikom
Next Otvorio muzej u kojem bosansku tradiciju čuva od zaborava

You might also like

OTPOR BOSNE

Goražde: Sjećanje na komandanta Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao

NAŠI DANI

Sarajevo: Počinje obnova Pozorišnog trga „Susan Sontag“

U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i gradonačelnika Abdulaha Skake, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u ponedjeljak 22. maja 2017. godine potpisao je ugovor sa direktorom ”Unigradnje” d.

NAŠI DANI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

Danas se navršila 23. godišnjica pogibije  Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i dobitnika najvišeg ratnog priznaja značke „Zlatni ljiljan“. U okviru obilježavanja godišnjice, proučen je tevhid pred duše šehida Armije