Bosanska Armani odijela iz Brijesnice

Bosanska Armani odijela iz Brijesnice

Od šivenja u porodičnoj kući Karić u Doboj-Istoku do jedinog proizvođača odijela za Armani u široj regiji, porodičnoj firmi Kismet trebalo je gotovo četvrt stoljeća, piše Oslobođenje.

Iako su u početku radili isključivo lohn poslove za konfekcijske proizvođače u Evropi, Kismet na čijem čelu se nalazi Alen Karić danas uspješno razvija i vlastitu proizvodnju luksuznih odijela rađenih po italijanskoj tehnologiji.

-Trenutno zapošljavaju oko 300 radnika, sa osnovnim ciljem da zahvaljujući vlastitoj proizvodnoj liniji povećaju profit, ali i dohotke radnicima.

– Sve je počelo prije više od 20 godina. Potkraj rata, majka, rahmetli otac, sestra i ja smo pokrenuli ovaj biznis. Bila je to klasična porodična firma. Krenuli smo iz sobe raditi lohn poslove za kupce uglavnom na inostranom tržištu u Njemačkoj, Austriji i Italiji, kazao nam je Karić.

S promjenom poslovnih prilika, kao potreba se nametnula i promjena tehnologije proizvodnje odijela. U Kismetu su se odlučili uvesti izuzetno skupu italijansku tehnologiju proizvodnje odijela, koja im je poslije osigurala i posao za kompaniju Armani, kojoj danas šiju odijela.

– Dugi niz godina smo radili lohn proizvodnju, ali zadnjih nekoliko godina smo promijenili tehnologiju i razvili proizvodnju italijanskog muškog odijela i odmah dobili kupce iz Italije. S ponosom možemo reći da radimo odijela za Armani i jedini smo u regionu koji smo osposobljeni proizvesti takvo odijelo. Postoje mnogi drugi koji rade odijela po njemačkoj tehnologiji, ali mi smo jedini sa ovom tehnologijom, dodao je Karić.

Ipak, opredijeljeni da imaju proizvod koji će nositi njihovo ime, u Kismetu su razvili i vlastitu liniju Kismet Men Suits, visokokvalitetnih luksuznih odijela rađenih po italijanskoj tehnologiji.

– Za početak imamo jedan outlet u Brijesnici u krugu fabrike, gdje nudimo vrhunska odijela na našem tržištu, s tim da planiramo u skorijoj budućnosti raširiti i mrežu u Bosni i Hercegovini i u regionu, kazao je Karić.

-Iako svjesni poslovnog ambijenta u kojem rade, u Kismetu nije postojala dvojba da li ostati u Bosni i Hercegovini ili posao seliti negdje drugdje. Ipak, smatraju kako se poslovni ambijent mora popraviti, pogotovo s aspekta dohodaka radnika zaposlenih u svakom segmentu privrede.

– Nemoguće je budućnost gledati iz perspektive, jer u narednih četiri-pet godina će se morati snažno povećati dohodak naših radnika, dodao je Karić.

Previous Sa Aladžom u Foču dolazi bolje vrijeme
Next Priča o Aladža džamiji iz 1993. godine (Video)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Novo na tržištu: Tops Ananas – najslađi okus ljeta!

   Agrokomercov brend Tops velikokladuške prehrambene industrije AC Food plasirao je na tržište svoj novi ukus sa ananasom, prvi te vrste na tržištu biskvita.  Sa porukom “Najslađi okus ljeta –

MADE IN BOSNIA-387

Izolacijske folije Temaxa BH koriste evropske transportne kompanije

  Temax BH Orašje, kćerka firma belgijskog Krautz-Temaxa, planira u bliskoj budućnosti plasman proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Do sada su izolacijske folije koje se koriste

Ekonomija/Biznis

Bh. firma stolarima nudi do 2.000 KM neto plate

Kompanija MS&Wood traži nove radnike, i to majstore / stolare kojima nudi neto plate do čak 2.000 KM, piše BiznisInfo. Firma MS&Wood iz Fojnice je regionalni lider u proizvodnji inovativnog