Bosanska Armani odijela iz Brijesnice

Bosanska Armani odijela iz Brijesnice

Od šivenja u porodičnoj kući Karić u Doboj-Istoku do jedinog proizvođača odijela za Armani u široj regiji, porodičnoj firmi Kismet trebalo je gotovo četvrt stoljeća, piše Oslobođenje.

Iako su u početku radili isključivo lohn poslove za konfekcijske proizvođače u Evropi, Kismet na čijem čelu se nalazi Alen Karić danas uspješno razvija i vlastitu proizvodnju luksuznih odijela rađenih po italijanskoj tehnologiji.

-Trenutno zapošljavaju oko 300 radnika, sa osnovnim ciljem da zahvaljujući vlastitoj proizvodnoj liniji povećaju profit, ali i dohotke radnicima.

– Sve je počelo prije više od 20 godina. Potkraj rata, majka, rahmetli otac, sestra i ja smo pokrenuli ovaj biznis. Bila je to klasična porodična firma. Krenuli smo iz sobe raditi lohn poslove za kupce uglavnom na inostranom tržištu u Njemačkoj, Austriji i Italiji, kazao nam je Karić.

S promjenom poslovnih prilika, kao potreba se nametnula i promjena tehnologije proizvodnje odijela. U Kismetu su se odlučili uvesti izuzetno skupu italijansku tehnologiju proizvodnje odijela, koja im je poslije osigurala i posao za kompaniju Armani, kojoj danas šiju odijela.

– Dugi niz godina smo radili lohn proizvodnju, ali zadnjih nekoliko godina smo promijenili tehnologiju i razvili proizvodnju italijanskog muškog odijela i odmah dobili kupce iz Italije. S ponosom možemo reći da radimo odijela za Armani i jedini smo u regionu koji smo osposobljeni proizvesti takvo odijelo. Postoje mnogi drugi koji rade odijela po njemačkoj tehnologiji, ali mi smo jedini sa ovom tehnologijom, dodao je Karić.

Ipak, opredijeljeni da imaju proizvod koji će nositi njihovo ime, u Kismetu su razvili i vlastitu liniju Kismet Men Suits, visokokvalitetnih luksuznih odijela rađenih po italijanskoj tehnologiji.

– Za početak imamo jedan outlet u Brijesnici u krugu fabrike, gdje nudimo vrhunska odijela na našem tržištu, s tim da planiramo u skorijoj budućnosti raširiti i mrežu u Bosni i Hercegovini i u regionu, kazao je Karić.

-Iako svjesni poslovnog ambijenta u kojem rade, u Kismetu nije postojala dvojba da li ostati u Bosni i Hercegovini ili posao seliti negdje drugdje. Ipak, smatraju kako se poslovni ambijent mora popraviti, pogotovo s aspekta dohodaka radnika zaposlenih u svakom segmentu privrede.

– Nemoguće je budućnost gledati iz perspektive, jer u narednih četiri-pet godina će se morati snažno povećati dohodak naših radnika, dodao je Karić.

Previous Sa Aladžom u Foču dolazi bolje vrijeme
Next Priča o Aladža džamiji iz 1993. godine (Video)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Više od 50 izlagača na sajmu pčelarstva u Tuzli (VIDEO)

  Na Solnom trgu u Tuzli otvoren je 13. međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “Medena Tuzla 2018”, uz više od 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.  

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina prošle godine izvezla struje u rekordnoj vrijednosti od 574 miliona KM

  Bosna i Hercegovina je u 2018. godini izvezla električne energije u vrijednosti 574 miliona KM, kao rezultat dobrih hidroloških prilika i visokih berzanskih cijena, izvještava Indikator.ba.  Izvoz električne energije

Ekonomija/Biznis

Najmlađi poljoprivrednik u Sanskom Mostu

Iako se poljoprivredom nije lako baviti, Mehmed Alagić (19) prionuo je na posao odmah nakon završene srednje škole. I dok ogromna većina njegovih vršnjaka svoju životnu budućnost ne vidi na