Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije

Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije

Studenti Nastavničkog fakulteta iz biologije i ekologije Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru danas su dobili Nastavni centar za izvođenje praktične nastave i mogućnost proučavanja flore i faune na području Bune, javlja Anadolu Agency.

Nastavni centar za praktičnu nastavu iz biologije i ekologije otvoren je na privatnom zemljištu Mostarca Olivera Arapovića u naselju Buna-Zaton, gdje je i sjedište ekološke udruge „Majski cvijet“, koju je osnovao 2005. godine.

On godinama okuplja ekologe i radi na brojnim projektima za očuvanje ekologije na području Hercegovine, pa je tako došlo i do suradnje s Univerzitetom “Džemal Bijedić”, kojem je odlučio ustupiti svoje zemljište za korištenje praktične nastave. 

Po njegovim riječima, profesori mostarskog Univerziteta su radeći ekspertize ustanovili da bi njegovo imanje bilo izuzetno za izvođenje praktične nastave, što je on objeručke prihvatio. 

„Uradili smo ovaj projekt s HNK, da napravimo infrastrukturu za početak nastave“, kazao je vlasnik imanja i predsjednik udruge “Majski cvijet” Oliver Arapović zadovoljan što njegovom imanje postaje mjesto mladih ekologa i biologa. 


„Profesori, stručnjaci će voditi praktičnu nastavu, pratit će rijeku Neretvu i unapređivati njezin okoliš“, kazao je Arapović. 

Šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu prof. Sanel Riđanović istaknuo je kako je veoma značajno to što su dobili područje netaknute prirode za praktičnu nastavu i terenski rad sa studentima biologije i ekologije. 

„Ovo je jedna od rijetkih lokacija gdje studenti mogu da uzimaju uzorke i mogu da se edukuju u praktičnom smislu. Stoga je ovo veoma značajan dio u njihovom studiranju“, kazao je Riđanović. 


Istaknuo je kako se u neposrednoj blizini nalaze bunski kanali i bogata flora i fauna. 

„Ovdje je faktički netaknuta priroda i mi pokušavamo također na neki način da ukažemo na sve probleme koji se javljaju i koji će se eventualno javiti na ovom području, a da naši studenti edukuju druge na ovaj način“, kazao je Riđanović.

Studentica druge godine konzervacijske biologije i ekologije Univerziteta “Džemal Bijedić” Anida Zlomužica kaže kako je ovo izuzetno mjesto za upoznavanje flore i faune i stjecanje iskustva za bolje rezultate u učionicama. 


„Ovo je zaista predivno mjesto. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti naše ciljeve, steći nova iskustva, koja je moguće steći samo u prirodi. Radujem se praktičnom dijelu nastave“, kazala je Anida.

Previous Sidran prenio Komšiću impresije o razgovoru s Macronom u Parizu
Next Višemilionska investicija u Sanski Most zahvaljujući dijaspori (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Vegafruit počeo izvoz na tržište Sjedinjenih Američkih Država

Bosanskohercegovačka kompanija za preradu voća i povrća Swity d.o.o. nastavlja sa uspjesima na inozemnim tržištima. Danas su iz Visokog isporučena prva dva kontejnera na tržite Sjedinjenih Američkih Država od ukupno

NAŠI DANI

Šepić: Narod u Bosni i Hercegovini je svjestan da nam treba nova politika

  Našoj zemlji i našem narodu trebaju promjene kakve nudi Nezavisni blok. Narod je svjestan da se u Bosni i Hercegovini mora izgraditi nova politika koja će do kraja transparentno

NAŠI DANI

Vučić obmanjuje javnost da je on izbjeglica, krije ratno-huškačke dane (Video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlično je iskoristio izbjegličku krizu kako bi sebe predstavio kao mirotvorca i humanistu u nadi da će narod zaboraviti njegovu ratno-huškačku prošlost.  Ako Vučiću nije problem