Dan bijelih traka: Ko god je u Prijedoru nosio bijelu traku bio je direktna i otvorena meta

Dan bijelih traka: Ko god je u Prijedoru nosio bijelu traku bio je direktna i otvorena meta

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, obilježava se danas različitim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i šire, javljaju agencije.

Simbolika bijelih traka dolazi iz maja 1992. godine, tačnije kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja. 

Već nekoliko godina 31. maja se ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuju da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu Bosne i Hercegovine, ali i drugim mjestima.

-Studenti i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici obilježili su danas šetnjom kroz grad, od fakulteta do Spomen obilježja Kameni spavač, Dan bijelih traka.

This image has an empty alt attribute; its file name is zenica_dan_bijelih_traka.jpg

Bosanski muzeji sjećanja ove godine će Dan bijelih traka – 31. maj obilježiti u Sarajevu i Mostaru

U znak sjećanja na i progon i ubojstvo 3.176 građana Prijedora i okoline, Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995. u petak je u Mostaru simboličnim dijeljenjem traka obilježio “Dan bijelih traka”.

U Sarajevu i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHRBiH) organizuje obilježavanje 27. godišnjice zločina u Prijedoru, koji se desio 31.5.1992.godine.

Previous Dijamantska liga: Amel Tuka osvojio prvo mjesto u Stockholmu (VIDEO)
Next Manifestacija "Večer Bosne i Hercegovine" organizovana u Dubaiju

You might also like

OTPOR BOSNE

Hajraga Kulo: Mladi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva

Hajraga Kulo je prvi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva. U noći sa 4. na 5. april 1992. u Krteljima kod Ilidže, gdje je bila smještena baza

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Godišnjica masakra kod Gradske tržnice u Sarajevu

  Na mjesto masakra koji se prije 23 godine dogodio u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64, kod ulaza u Gradsku tržnicu u Sarajevu, danas su brojne delegacije svih

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Pred izricanje presude Karadžiću: Mape bivših logora, grobnica i mjesta masovnog silovanja

Glavni cilj agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo je stvaranje nove teritorije kako bi se stvorila “velika Srbija”. Pod komandom Radovana Karadžića izvršen je genocid u Bosni i Hercegovini, a