Uspjeh Procasse: Prva PLC hidraulična presa proizvedena u Jelahu

Uspjeh Procasse: Prva PLC hidraulična presa proizvedena u Jelahu

Procassa iz Jelaha isporučuje prvu automatsku mašinu njemačkoj kompaniji Rackers GmbH & Co.KG.

Osnivač kompanije Procassa Mehmed Husaković za poslovni portal Akta.ba je pojasnio kako se radi o PLC hidrauličnoj presi, dužine 4.850 mm radne površine, rađenoj prema zahtjevima klijenta sa kojim je u decembru prošle godine potpisan ugovor o proizvodnji i isporuci mašine.

“U izradi mašine učestvovalo je 15 radnika, od čega je čak sedam inženjera elektro i mašinske struke”, kazao je Husaković, te napomenuo kako su predstavnici firme Rackers GmbH & Co.KG koji su prošle sedmice dolazili u kontrolu zadovoljni odrađenim poslom, kao i načinom funkcionisanja mašine od njene statike, automatizacije, hidraulike do konstrukcije.

Mašina je dobila i euro 1, a tokom njene izrade vodilo se računa da u sebi ima što više ugrađenih evropskih komponenti.

Kompanija Rackers GmbH & Co.KG je pored ove mašine naručila i CNC glodalicu koja bi trebala biti isporučena nešto kasnije, odnosno u  augustu.

Husaković, kaže kako nastavljaju dalje. Ne plaše se konkurencije, posla ima za sve, jer je proizvodnja na evropskom i svjetskom tržištu nemoguća bez ovakvih mašina.

Inače, ova kompanija proizvela je prošle godine prvu CNC plazmu.

“Mašina dobro funkcioniše, isjekla je na stotine tona čelika. U upotrebi je svaki dan od 8 do 17 sati i još nije bilo kvarova”, rekao je Husaković.

Rad kompanije prepoznale su i podržale obrazovne institucije iz Sarajeva i Banjaluke. Naime, nedavno su profesori i studenti sa mašinskih fakulteta posjetili Procassu.

Dogovorena je saradnja sa oba falulteta, koji će u savjetodavnom dijelu pomoći pri izradi samih mašina.

Previous Manifestacija "Večer Bosne i Hercegovine" organizovana u Dubaiju
Next Pet slika i jedan prsten su od njega ostali. I jedan privjesak, koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano "Volim te"

You might also like

Ekonomija/Biznis

ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu

Kompanija ATT iz Gornjeg Vakufa je jedna od firmi koje pokazuju da Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale u metalnoj industriji. Zahvaljujući dobrim rezultatima, kvalitetu i učešću na poslovnim konferencijama,

Ekonomija/Biznis

“Igman” uskoro otvara novi pogon, posao za još 100 radnika

  Privredno društvo Igman Konjic uskoro otvara novi pogon. Pogon će se pustiti u probni rad u februaru, a 6. marta, na godišnjicu Igmana, trebao bi biti i zvanično otvoren.

Ekonomija/Biznis

FBiH: Skoro 4.000 zaposlenih putem programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”

  Više od 3.900 osoba zaposleno je kroz realizaciju programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”.  Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u 2016. godini