Uspjeh Procasse: Prva PLC hidraulična presa proizvedena u Jelahu

Uspjeh Procasse: Prva PLC hidraulična presa proizvedena u Jelahu

Procassa iz Jelaha isporučuje prvu automatsku mašinu njemačkoj kompaniji Rackers GmbH & Co.KG.

Osnivač kompanije Procassa Mehmed Husaković za poslovni portal Akta.ba je pojasnio kako se radi o PLC hidrauličnoj presi, dužine 4.850 mm radne površine, rađenoj prema zahtjevima klijenta sa kojim je u decembru prošle godine potpisan ugovor o proizvodnji i isporuci mašine.

“U izradi mašine učestvovalo je 15 radnika, od čega je čak sedam inženjera elektro i mašinske struke”, kazao je Husaković, te napomenuo kako su predstavnici firme Rackers GmbH & Co.KG koji su prošle sedmice dolazili u kontrolu zadovoljni odrađenim poslom, kao i načinom funkcionisanja mašine od njene statike, automatizacije, hidraulike do konstrukcije.

Mašina je dobila i euro 1, a tokom njene izrade vodilo se računa da u sebi ima što više ugrađenih evropskih komponenti.

Kompanija Rackers GmbH & Co.KG je pored ove mašine naručila i CNC glodalicu koja bi trebala biti isporučena nešto kasnije, odnosno u  augustu.

Husaković, kaže kako nastavljaju dalje. Ne plaše se konkurencije, posla ima za sve, jer je proizvodnja na evropskom i svjetskom tržištu nemoguća bez ovakvih mašina.

Inače, ova kompanija proizvela je prošle godine prvu CNC plazmu.

“Mašina dobro funkcioniše, isjekla je na stotine tona čelika. U upotrebi je svaki dan od 8 do 17 sati i još nije bilo kvarova”, rekao je Husaković.

Rad kompanije prepoznale su i podržale obrazovne institucije iz Sarajeva i Banjaluke. Naime, nedavno su profesori i studenti sa mašinskih fakulteta posjetili Procassu.

Dogovorena je saradnja sa oba falulteta, koji će u savjetodavnom dijelu pomoći pri izradi samih mašina.

Previous Manifestacija "Večer Bosne i Hercegovine" organizovana u Dubaiju
Next Pet slika i jedan prsten su od njega ostali. I jedan privjesak, koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano "Volim te"

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Čapljinska Lasta na tržište izbacila i čuvene štrudle od smokava

  Tvornica keksa i vlafla „Lasta” Čapljina u stečaju, do sada nije uspjela pronaći strateškog partnera, ali nastavlja s obnovom proizvodnog programa. Podsjećamo, „Lasta” je proizvodnju obnovila u oktobru prošle

MADE IN BOSNIA-387

Porodica Bajrić prije nekoliko godina se vratila iz Njemačke u rodni Bihać i otvorila firmu

  Porodica Bajrić prije nekoliko godina se vratila iz Njemačke u rodni Bihać i otvorila firmu koja se bavi obradom metala na CNC mašinama. Aida Bajrić govori o tome kako

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovativna rješenja Zlatana Karabegovića: Razvio uređaj koji može zamijeniti šalter u telekomu ili poslovnicu banke

Svaki je čovjek PIN, Zlatanov je slogan. Opasnost kojoj smo svi izloženi krađa je identiteta i ličnih podataka, a, korištenjem takvih podataka, i krađa novca. Kako bi se to spriječilo,