Najvažniji sektor privrede naše države bilježi povećanje zaposlenosti

Najvažniji sektor privrede naše države bilježi povećanje zaposlenosti

Zaposlenost u metalskom i elektro sektoru Federacije Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2019. porasla je za 4,2 posto i kako bi se nastavili pozitivni trendovi iz 2017. i 2018. neophodno je hitno donijeti mjere koje će osigurati nastavak rasta proizvodnje, izvoza i broja radnika – istaknuto je na jučeršnjoj sjednici Odbora Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBiH u Sarajevu.

Na sjednici su razmatrane pokrenute inicijative iz prethodnog perioda s informacijom o njihovom statusu u resornim ministarstvima, te najavljene daljnje aktivnosti po pitanju pokrenutih inicijativa. Razgovarano je o nedovoljnoj zaštiti domaćih proizvoda i  domaćeg tržišta, što dovodi do usporenog rasta u ovoj industriji.

Analizirani su efekti donesene Odluke o oslobađanju plaćanja uvoznih dadžbina na uvoz mašina i opreme za proizvodnju i dogovorene dalje aktivnosti na podršci smanjenju troškova u realnom sektoru. Neizostavna je bila tema o Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak, čije nedonošenje je prouzrokovalo da izgube veliki broj produktivne radne snage što se direktno odrazilo da prvi kvartal 2019. završi sa jedan posto manjim izvozom Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na isti period u prošloj godini.

Uvoz u prvom kvartalu u Federaciju BiH je povećan za 8,5 posto u odnosu na isti period 2018. Kada govorimo o izvozu metalskog i elektro sektora FBiH, u prvom kvartalu 2019. željezo, čelik i obojeni metali su imali pad izvoza više od tri posto, dok su metalni proizvodi, mašine i transportna sredstva imali porast izvoza za više od 12 posto.

Doneseno je nekoliko zaključaka o izradi prijedloga i pokretanju inicijativa za prioritetno rješavanje nekoliko gorućih problema, a koji mogu dovesti u pitanje daljnji rast u toj industriji. Jedan od zaključaka se odnosio na dostavljanje prijedloga za ublažavanje stanja uzrokovanog prekomjernim odlivom radne snage.

Udruženje metalne i elektro industrije Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što obradi predložene inicijative i prijedloge obratit će se resornim ministarstvima i institucijama, te još jednom ukazati da odlaganje donošenja ključnih reformskih propisa dodatno komplikuje i otežava poslovanje privrednih društava, saopćeno je iz PKFBiH.

-Metalski i elektro sektor u Bosni i Hercegovini više decenija drži poziciju najvažnijeg sektora privrede naše države.

Previous Novi pogon u Bosnalijeku. Izvjesno širenje na tržišta Azije, SAD-a, Nigerije...
Next Proizvodi AC Food na tržištu Crne Gore; probijaju se i u austrijske markete

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Začini iz Velike Kladuše na baltičkom tržištu

Preduzeće “Kolmix” iz Velike Kladuše, koje se bavi proizvodnjom začina i dodataka jelima i slasticama, plasiraće ubuduće svoje proizvode na tržište Estonije, Latvije i Litvanije, potvrdio je direktor ove firme

Ekonomija/Biznis

Inžinjering 1 iz Jelaha gradi, investira i otvara radna mjesta

Za građevinsku kompaniju Inžinjering 1 iz Jelaha ovo je jako uspješna godina. Firma zapošljava 100 radnika. Preseljenjem u nove pogone koji su izgrađeni na 15.000 m2 na lokalitetu Ljetinića (općina

Ekonomija/Biznis

ENERGOINVEST U ALBANIJI ZAVRŠIO VRIJEDAN PROJEKAT

U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana – Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest, d.d – Sarajevo, a čijom realizacijom