Sarajevo: Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – 50 miliona maraka vrijednost projekta (VIDEO)

Sarajevo: Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – 50 miliona maraka vrijednost projekta (VIDEO)

Okončana je rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama u Sarajevu.

Ovaj projekat rezultat je saradnje Evropske unije, Svjetske banke, institucija Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo.

Projekat je vrijedan više od 25 miliona eura, a finansiran je nepovratnim sredstvima EU kroz IPA fondove u vrijednosti od 13 miliona eura, sredstvima zajma Svjetske banke i sredstvima budžeta Kantona Sarajevo.

Kroz ovaj projekat realizovana je popravka i zamjena primarne i sekundarne kanalizacione mreže u Sarajevu, rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama, te pružena tehnička podrška KJKP  “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo za izgradnju kapaciteta i institucionalno jačanje.

Obnovom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poboljšani su uslovi života stanovništva na području cijelog Kantona Sarajevo, budući da su se zbog nefunkcioniranja postrojenja sve otpadne vode ispuštale direktno u Miljacku, a zatim i u rijeku Bosnu.

Svečano otvorenje bit će upriličeno u ponedjeljak, piše Faktor.

Domaća firma Unioninvest odradila glavni posao u obnovi postrojenja

Savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu, izgrađeno na ušću Miljacke u Bosnu pušteno je u rad davne 1984.godine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu znatno je oštećeno i u narednom periodu nije bilo u funkciji.

Unioninvest je kao lider u konzorciju sa njemačkom kompanijom Passavant Energy & Environment obavio kompletnu rekonstrukciju postrojenja i ponovo ga vratio u život još krajem prošle godine. U tom poduhvatu korištene su najsavremenije tehnologije i ugradnja visokosoftificirane opreme.
U toku protekle dvije godine, na projektu je u punom kapacitetu bila zaposlena uglavnom domaća operativa: 50 inžinjera tehnologa, elektro i mašinskih inžinjera, inžinjera građevine i drugih eksperata, kao i oko 500 radnika raznih struka.

(MiruhBosne)

Previous Katarski investitor namjerava da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju „Nova Romanija“
Next U našoj državi prvi put više od 750 hiljada zaposlenih: U djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane značajno povećanje zaposlenih

You might also like

Ekonomija/Biznis

Primjer razvoja agroturizma u Brezi – Turisti sami beru voće na plantaži

Banjevac kod Breze, dom plantaže voća “Baš Bašča”, lokacija je koja je posljednjih godina postala destinacija za primjer razvoja agroturizma u Bosni i Hercegovini. Šefket Hrustanović, domaćin i vlasnik plantaže,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ”Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake.  Povodom

NAŠI DANI

Američka ambasada HDZ poistovijetila s licemjerstvom

Ambasada SAD- ponovo je dan kritikovale poteze HDZ u državnoj vladi i opstrukcije po pitanju finansiranja izbora. -Razočaravajuće je da je HDZ BiH ponovo odlučio blokirati finansiranje organizacije Izbora 2.