Sarajevo: Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – 50 miliona maraka vrijednost projekta (VIDEO)

Sarajevo: Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – 50 miliona maraka vrijednost projekta (VIDEO)

Okončana je rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama u Sarajevu.

Ovaj projekat rezultat je saradnje Evropske unije, Svjetske banke, institucija Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo.

Projekat je vrijedan više od 25 miliona eura, a finansiran je nepovratnim sredstvima EU kroz IPA fondove u vrijednosti od 13 miliona eura, sredstvima zajma Svjetske banke i sredstvima budžeta Kantona Sarajevo.

Kroz ovaj projekat realizovana je popravka i zamjena primarne i sekundarne kanalizacione mreže u Sarajevu, rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama, te pružena tehnička podrška KJKP  “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo za izgradnju kapaciteta i institucionalno jačanje.

Obnovom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poboljšani su uslovi života stanovništva na području cijelog Kantona Sarajevo, budući da su se zbog nefunkcioniranja postrojenja sve otpadne vode ispuštale direktno u Miljacku, a zatim i u rijeku Bosnu.

Svečano otvorenje bit će upriličeno u ponedjeljak, piše Faktor.

Domaća firma Unioninvest odradila glavni posao u obnovi postrojenja

Savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu, izgrađeno na ušću Miljacke u Bosnu pušteno je u rad davne 1984.godine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu znatno je oštećeno i u narednom periodu nije bilo u funkciji.

Unioninvest je kao lider u konzorciju sa njemačkom kompanijom Passavant Energy & Environment obavio kompletnu rekonstrukciju postrojenja i ponovo ga vratio u život još krajem prošle godine. U tom poduhvatu korištene su najsavremenije tehnologije i ugradnja visokosoftificirane opreme.
U toku protekle dvije godine, na projektu je u punom kapacitetu bila zaposlena uglavnom domaća operativa: 50 inžinjera tehnologa, elektro i mašinskih inžinjera, inžinjera građevine i drugih eksperata, kao i oko 500 radnika raznih struka.

(MiruhBosne)

Previous Katarski investitor namjerava da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju „Nova Romanija“
Next U našoj državi prvi put više od 750 hiljada zaposlenih: U djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane značajno povećanje zaposlenih

You might also like

NAŠI DANI

Vučić zakukao: Slijedi težak period, tražiće ukidanje RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Raškoj (nedaleko od Novog Pazara) da je došao da sasluša predstavnike Srba na Kosovu o dešavanjima i da se dogovore šta će dalje.

NAŠI DANI

Navijači mostarskog Veleža i sarajevskog Željezničara prikupili više hiljada igračaka za djecu Turske i Sirije

Navijači Fudbalskog kluba Velež prikupili su više hiljada igračaka za djecu Turkiye i Sirije, zemalja pogođenih razornim zemljotresima u prošlom mjesecu, koje su ubačene na travnjak stadiona “Rođeni“ tokom pauze

NAŠI DANI

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, jučer je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja