Fana – Tri decenije prerade voća i povrća

Fana – Tri decenije prerade voća i povrća

Sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine u kojem je locirana i firma Fana, predstavlja optimalnu sirovinsku bazu gdje se tradicionalno uzgaja svježe voće i povrće, čemu pogoduju povoljni klimatski i geografski uslovi.

Fana je prvo privatno društvo za preradu voća i povrća u Bosni i Hercegovini, osnovano prije tri decenije u Srebreniku, a poslovanjem porodične kompanije rukovodi Alen Džafić.

– Ideja za pokretanje biznisa je nastala kao odgovor na veće tržišne viškove voća i povrća na našem području, a koji u datom momentu nisu mogli pronaći svoje mjesto na policama, te ih je bilo potrebno konzervirati u gotove proizvode i tako im produžiti rok upotrebe u prerađenom obliku te im dati novu vrijednost, kazao je Džafić.

Osnovni asortiman gotovih proizvoda čine prerađevine od voća – marmelade, džemovi, voćni kompoti i pekmezi, te marinirano konzervirano povrće – krastavci, paprike, cvekla, miješana salata i slično. Gotovi proizvodi se plasiraju na domaćem, a već dvadeset godina i na inostranim tržištima pod vlastitim imenom i robnim markama.

Trenutno rade na brendiranju pojedinih linija gotovih proizvoda, što su već učinili sa brendom Marino koji obuhvata prerađevine od povrća.

– U nastojanju da budemo efikasniji i konkuretniji, značajno nam je pomogao projekt USAID/Sweden FARMA II kroz sufinansiranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, naveo je Džafić.

Previous 'Njemačka ima problem, zove se desničarski terorizam'
Next FlyBosnia se priprema za letove ka Londonu, Parizu i Rimu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Dva nova građevinska poduhvata u glavnom gradu: ‘Sarajevo Tower’ i ‘Sarajevo Waves’

U narednih mjesec dana zvanično će početi izgradnja najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa “Sarajevo Tower”. Kompleks će se graditi u Kolodvorskoj ulici (u blizini Hitne pomoći u opštini Novo Sarajevo). Investitori projekta

MADE IN BOSNIA-387

Swity na tržište plasirao nove proizvode

  Bosanskohercegovačka kompanija za preradu voća i povrća Swity d.o.o. na tržište je plasirala novi okus prirodnih sokova maline i jabuke. Riječ je o svojevrsnoj inovaciji koju su u odjelu

MADE IN BOSNIA-387

ATT, vrlo uspješna firma iz Gornjeg Vakufa: Sve što proizvedu izvezu u Njemačku

  Kompanija ATT iz Gomjeg Vakufa raste nevjerovatnom brzinom, zahvaljujući angažmanu sa njemačkim firmama. Prošle godine ostvarili su rast od 30 posto, a ove godine očekuju da će taj rast