100 najvećih bosanskih kompanija bilježi rast broja zaposlenih za skoro 20.000!

100 najvećih bosanskih kompanija bilježi rast broja zaposlenih za skoro 20.000!

Prva relevantna procjena prošlogodišnjeg poslovanja bosanskohercegovačkih kompanija koje su se rangirale na ljestvicama 100 najvećih u Bosni i Hercegovini, temeljena na godišnjim finansijskim izvještajima, potvrđuje da su kompanije u oba bh. entiteta u 2018. godini poslovale znatno bolje nego godinu ranije.

Preliminarnu analizu velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine i ove godine uradila je najveća domaća bonitetna agencija LRC, na uzorku od 33.097 kompanija koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama. Od tog broja, tek njih 758 svrstalo se na rang-listama najuspješnijih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i to 413 iz Federacije BiH i 345 iz Republike srpske.

Koliko su ove kompanije važne za bosanskohercegovačku ekonomiju govori podatak da su njihovi ukupni prihodi porasli za deset posto i iznose čak 31,3 milijarde KM. Dobit im je porasla za sedam posto, što je ukupno ostvarenih skoro 1,7 milijardi KM.  Izvoz im je porastao 5%, što u konačnici iznosi 6,7 milijardi KM.

No, najveći je pomak ipak napravljen u segmentu zapošljavanja. Broj zaposlenih u bosanskohercegovačkim kompanijama koje su rangirane na ljestvicama „100 najvećih u BiH“ lani je porastao za čak 19 posto, odnosno sa 123 hiljade u 2017. na 147 hiljada zaposlenih u 2018. godini.

Interesantno je da ovih 758 najuspješnijih čine tek 2% ukupnog broja kompanija u Bosni i Hercegovini, a generišu 45% ukupnih prihoda zemlje, ostvaruju 62% ukupnog izvoza i 55% ukupne dobiti Bosne i Hercegovine. U ovim kompanijama zaposleno je čak 28% od ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini.

Podjela najuspješnijih na velike, srednje i male kompanije pokazala je da su najjači igrači na bosanskom tržištu i dalje u svim segmentima velike kompanije. One su ostvarile 28,2 milijarde KM prihoda, izvezle 5,8 milijardi KM i odnijele 1,3 milijarde KM dobiti, a zapošljavale su 129 hiljada ljudi.

Ovi podaci su u potpunoj koliziji sa savjetima koje bh. vlade godinama primaju od raznih međunarodnih finansijskih institucija o baziranju i razvoju ekonomije na malim kompanijama.

Naravno, to ujedno ne znači i da male kompanije nisu značajne. Kod njih je broj zaposlenih prošle godine povećan za 14 posto, prihodi za 11 posto, dobit čak za 29 posto, dok im je izvoz smanjen za jedan posto u odnosu na 2017. godinu. Srednje firme pak stagniraju. Prihodi su im ostali gotovo na istom nivou kao i 2017. godine, dobit im je pala za 5 posto, izvoz porastao za 3 posto, ali im je zato broj zaposlenih porastao za 13 posto.

Velike firme imaju sasvim drugačiji trend. Prihodi su im u 2018. porasli za 10 posto, izvoz za 6 posto, dobit za 8 posto a broj uposlenih za čak 20 posto.

Navedeni podaci nisu cjelovit prikaz analiza vodećih kompanija u Bosni i Hercegovini, koji će uz rang-liste najboljih kompanija u regionu biti publikovan u godišnjaku poslovnih uspjeha Poslovnih novina u septembru i promoviran na gala svečanosti koja će okupiti preko 500 vodećih privrednika iz Bosne i Hercegovine i regije. Projekt „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“ jedinstven je i tradicionalno ga već 32 godine rade Poslovne novine, uz podršku analitičkog partnera LRC-a, Vanjskotrgovinske komore BiH, Addiko Banke i Euroexpress brza pošta.

Previous Nakon povratka iz Njemačke osnovao firmu: Samo mi možemo sebi poboljšati život a tako i stanje u zemlji
Next Cerić osvojila srebro na Evropskim igrama u Minsku

You might also like

NAŠI DANI

Federalna vlada prihvatila inicijativu: Pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju

Federalna vlada je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju i krivičnih djela

NAŠI DANI

Sarajevo: Općina Stari Grad postavlja ‘solarna stabla’ na javnim površinama

  Općina Stari Grad će do kraja ove godine na javnim površinama instalirati tzv ‘solarna stabla’ koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni

NAŠI DANI

Donji Vakuf: Stotine ljudi na dženazi trojici ubijenih sugrađana

Donji Vakuf danas je obavijen tugom. Mnogobrojna rodbina, prijatelji i sugrađani oprostili su se posljednji put od Omera, Ferida i Ševke koje je prije dva dana ubio Sabahudin Habib u