Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš.

Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je da ekipe na takmičenje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a očekuju da bi naredne godine mogli imati i ekipe iz Makedonije i Slovenije.

– Oni će se takmičiti u pripremanju jela ispod peke koja je poznati proizvod lokalnih kovačnica, a manifestacija će biti održana u prelijepom prirodnom ambijentu – istakao je Višnjić. 

Na pekijadi se takmiče i dobro poznate ekipe: “Mamuranti” iz Sremskih Karlovaca, “Jedva se zbrasmo” iz Silbasa, Sokobanje i Banja Luke, ekipa Nove Gajdobre, Zagreba, Živinica, Breze, Vareša i druge.

Posjetitelji će imati priliku degustirati Vareške sireve, pogledati izložbu proizvoda iz Oćevije, te izložbu starih alata vezanih za pripremu hrane koji su se proizvodili u Varešu.

Za mlađe posjetitelje i za ljubitelje palačinaka Klub ljubitelja palačinaka pripremat će tu poslasticu.

Bogat kulturno zabavni program upotpunit će manifestaciju koja ima za cilj promociju najstarije kovačnice u Evropi koja na tradicionalan način radi više od 500 godina.

Pokrovitelj Pekijade je Općina Vareš.

Previous Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.
Next Zlatni kupus “Iz srca Semberije”

You might also like

NAŠI DANI

Šef opkoljene bolnice u Gazi: ‘Minute nas dijele od neizbježne smrti’

Izraelske snage napadaju ulazna vrata bolnice Al-Shifa u gradu Gaza, gdje su se sklonile hiljade pacijenata i raseljenih Palestinaca. Šef palestinskog Crvenog polumjeseca kaže Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da su

BAŠTINA

U Zenici obilježena 828. godišnjica Povelje Kulina bana

U parku pored istočne tribine stadiona Bilino polje u Zenici, u organizaciji Foruma građana Zenice te BZK „Preporod“, uz prigodan program obilježena je 828. godišnjica Povelje Kulina bana, najstarijeg dokumenta

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine slavi 134. rođendan

Najvažnija savremena naučno-obrazovna i kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, Zemaljski muzej BiH danas obilježava svoju 134. godišnjicu postojanja, a tim povodom i na ovaj značajan datum pripremljen je niz