Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš.

Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je da ekipe na takmičenje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a očekuju da bi naredne godine mogli imati i ekipe iz Makedonije i Slovenije.

– Oni će se takmičiti u pripremanju jela ispod peke koja je poznati proizvod lokalnih kovačnica, a manifestacija će biti održana u prelijepom prirodnom ambijentu – istakao je Višnjić. 

Na pekijadi se takmiče i dobro poznate ekipe: “Mamuranti” iz Sremskih Karlovaca, “Jedva se zbrasmo” iz Silbasa, Sokobanje i Banja Luke, ekipa Nove Gajdobre, Zagreba, Živinica, Breze, Vareša i druge.

Posjetitelji će imati priliku degustirati Vareške sireve, pogledati izložbu proizvoda iz Oćevije, te izložbu starih alata vezanih za pripremu hrane koji su se proizvodili u Varešu.

Za mlađe posjetitelje i za ljubitelje palačinaka Klub ljubitelja palačinaka pripremat će tu poslasticu.

Bogat kulturno zabavni program upotpunit će manifestaciju koja ima za cilj promociju najstarije kovačnice u Evropi koja na tradicionalan način radi više od 500 godina.

Pokrovitelj Pekijade je Općina Vareš.

Previous Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.
Next Zlatni kupus “Iz srca Semberije”

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Sarajevski hrabri momci šokirali agresora: 2. maj pokazuje hrabrost, odanost, volju i herojstvo branilaca Sarajeva

Povodom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, a u okviru obilježavanja Dana KS-a i 25. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo

NAŠI DANI

Srpski plaćenici u Ukrajini: 300 Srba ratuje u Donbasu protiv Ukrajine (VIDEO)

Blizu 300 Srba ratuje u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck preko Moskve, plaća im ruska organizacija “Kosovski front”. Služba bezbjednosti Ukrajine je srbijanskim vlastima u dva navrata predala

NAŠI DANI

ILIJAŠ: Praznična atmosfera povodom nastupajućeg Dana općine i Dana nezavisnosti (FOTO)

U centru Ilijaša vlada prava praznična atmosfera uoči obilježavanja Dana općine Ilijaš, 29. februara i Dana nezavisnosti BiH, 1. marta. Na svjetiljkama su postavljene zastavice Bosne i Hercegovine i općine