Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Tradicionalna Pekijada u Oćeviji kod Vareša

Gotovo 30 ekipa iz regije nastupit će danas na tradicionalnoj Pekijadi u Oćeviji, općina Vareš.

Predsjednik MZ Oćevija i član organizacionog odbora Zdravko Višnjić izjavio je da ekipe na takmičenje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a očekuju da bi naredne godine mogli imati i ekipe iz Makedonije i Slovenije.

– Oni će se takmičiti u pripremanju jela ispod peke koja je poznati proizvod lokalnih kovačnica, a manifestacija će biti održana u prelijepom prirodnom ambijentu – istakao je Višnjić. 

Na pekijadi se takmiče i dobro poznate ekipe: “Mamuranti” iz Sremskih Karlovaca, “Jedva se zbrasmo” iz Silbasa, Sokobanje i Banja Luke, ekipa Nove Gajdobre, Zagreba, Živinica, Breze, Vareša i druge.

Posjetitelji će imati priliku degustirati Vareške sireve, pogledati izložbu proizvoda iz Oćevije, te izložbu starih alata vezanih za pripremu hrane koji su se proizvodili u Varešu.

Za mlađe posjetitelje i za ljubitelje palačinaka Klub ljubitelja palačinaka pripremat će tu poslasticu.

Bogat kulturno zabavni program upotpunit će manifestaciju koja ima za cilj promociju najstarije kovačnice u Evropi koja na tradicionalan način radi više od 500 godina.

Pokrovitelj Pekijade je Općina Vareš.

Previous Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.
Next Zlatni kupus “Iz srca Semberije”

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju. Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa  D-B upriličen je prigodan program.

NASLIJEĐE

Uskoro ‘’Bosanski Gastro Fest’’ na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu

Osjeti bosansku tradiciju i običaje na Bosanskom Gastro Festu! Vratimo zajedno zaboravljeni sjaj kraljevskom gradu Bobovac! Na Festivalu će se prezentovati bogata gastro ponuda tradicionalnih jela bosanske kuhinje i umjetničkih

NAŠI DANI

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“: Očekuje se više od 20.000 ljudi

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2017“ najavili su na današnjoj press konferenciji program, a time i sve događaje i aktivnosti planirane u okviru ove manifestacije koja će