Desna strana Miljacke nadomak Bentbaše mogla bi postati uređeno izletište

Desna strana Miljacke nadomak Bentbaše mogla bi postati uređeno izletište

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović obišli su lokalitet Vakufa Isa-bega Ishakovića, u blizini Darive, s desne strane Miljacke.

Načelnik Hadžibajrić i ministar Filipović su razgovarali o eventualnom uređenju ovog prostora koji ima velike potencijale da postane izletište nadomak Bentbaše i starogradske jezgre.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da Općina Stari Grad ulaže značajne napore u očuvanje kulturno-historijskih spomenika i sačuva od zaborava historiju i tradiciju.

„Prošle godine u julu mjesecu smo izvršili revitalizaciju historijskog puta, pješačke staze od Bentbaše preko Babića bašče do Kozije ćuprije. Dobro bi bilo nastaviti hortikulturno uređenje ovog prostora, kao i prostora uz samu rijeku Miljacku. Svakako, prije bilo kakvih radova moramo provjeriti imovinsko-pravne odnose i mišljenje struke“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Sa njim se složio i ministar Filipović, koji smatra da bi od ovog prostora, kada bi se uredio, imali korist svi građani Kantona Sarajevo: „Ovdje sam sa načelnikom Hadžibajrićem i imamom Išerićem da zajedno vidimo koji su to prostori kojim raspolažu Općina i Vakuf. Ako utvrdimo da ne postoje pravne smetnje, odnosno da se neće prekršiti zakoni o zaštiti prirode i okoliša, Ministarstvo na čijem sam čelu će također pristupiti radovima uređenja“, rekao nam je ministar Filipović.

Dio ovog zemljišta je u vlasništvu Vakufske direkcije. Dobar poznavatelj lokaliteta hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam Careve džamije, bi volio da se ova prirodna ljepota približi svim građanima, što je i kazao prilikom obilaska.

Previous Probnim skokovima otvoren Red Bull Cliff Diving Mostar 2019.
Next Dvije porodice osnovale zadrugu; njihovi proizvodi dospjeli u tržne centre širom zemlje

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ilidža: Otvoren novi most (Foto)

Izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Željeznice na Ilidži je završena. Riječ je o pješačkom mostu namijenjenom povezivanju dviju obala, tačnije jednog dijela Ilidže i industrijske zone. Iako u blizini postoji

NAŠI DANI

Partnerstvo Dodika i Čovića na terenu – slika koja dovoljno govori!

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), na svom Twitter nalogu danas je bez puno riječi i slikovito objasnio kakav je odnos prema ćiriličnom pismu, a indirektno i prema Srbima,

NAŠI DANI

Austrijski parlament traži da Vlada te zemlje ubuduće zabrani fašistička okupljanja u Bleiburgu

Austrijski parlament izglasao je neobvezujuću rezoluciju kojom od vlade traži da se ubuduće zabrani komemoracija u Bleiburgu, javila je jučer austrijska agencija APA. “Federalnog ministra unutrašrnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da