Predstavljena knjiga “Svjetlost istine Crkve bosanske”

Predstavljena knjiga “Svjetlost istine Crkve bosanske”

U okviru obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana, Forum građana Zenice priredio je u Muzeju grada Zenice predstavljanje knjige “Svjetlost istine Crkve bosanske” mostarskog advokata Alice Zeće.

Zećo je istakao kako je knjigu napisao uz velike prepreke, jer ni domaća ni svjetska historiografija i literature srednjovjekovnu Bosnu ne promatraju u svjetlu istraživanja istočne duhovne epohe i njenog obilježja.

“Odnosno, ne promatra se u svjetlu religija koje su živjele u drugim vremenima i na drugim prostorima, a koje su u našoj historiografiji potpuno nepoznati, iako pojedini autori te vrijednosti spominju i govore o njima. Kroz komparativna upoređivanja te epohe sa epohom zapadne civilizacije, može se otkriti učenje Crkve bosanske”, kaže Zećo, napominjući da se samo na taj način može upoznati i otkriti značenje i vrijednost tog učenja.

Kada se upozna istočna epoha, napominje Zećo, postaju jasnija i obilježja Crkve bosanske. Dualizam učenja, što ga, kako kaže autor, svi često spominju te o njemu govore – neko govori i da nije, neko govori da jeste postojao, ali ni jedni ni drugi ne govore o bitku dualističkog učenja.

“Nije dualizam učenja samo moralna komponenta, ona je i kosmopolitska komponenta dualizma te sadrži i elementarne historijske činjenice koje se ne spominju u našoj nauci. Crkva bosanska poznavala je civilizacijski historijski iskorak koji je duhovna epoha napravila, a to je spoznaja istine da je svijet sastavljen od materijalnog i duhovnog svjeta, kao i ulogu čovjeka u tom, materijalnom svijetu” istakao je Zećo.

O tome je, kaže, pisao u svojoj knjizi za koju je osvrt napisao i prof. dr. Ferid Muhić.

Previous Bihać: Osvijetljen srednjovjekovni grad 'Sokolac'
Next Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

You might also like

HISTORIJA

O četničkim zločinima: U Sandžaku poklali 23 hiljade ljudi, pobili više partizana nego svi okupatori zajedno (Video)

Učesnik NOB-a iz Crne Gore Vlado Dapčević o zloglasnim četnicima i zločinima u Sandžaku i Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata. 1998. Iz Intervjua Vlada Dapčevića crnogorskoj privatnij televiziji “Blue

HISTORIJA

Gdje su dvori bosanske kraljice Kujave Radinović?

Najstariji mještani jednog sela kod Kaknja, pozivajući se na tradiciju svojih predaka, tvrde da se pod obližnjim livadama krije tajni izlaz kroz koji je kraljica Kujava bježala u slučaju rata

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Internacionalni Univerzitet u Goraždu – Diplome dobilo 36 studenata, najavljene stipendije za studente iz BPK Goražde

Diplomu bachelora psihologije danas su u svečanoj atmosferi na Internacionalnom univerzitetu Goražde primile Ramela Murselji i Nejra Merkez. Djevojke iz Goražda ponosne su što su u svom gradu imale priliku