Arheološki park sa stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

Arheološki park sa stećcima u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo započela je uređenje arheološkog parka u kojem se nalaze dva srednjovjekovna stećka u blizini zgrade Općine, u ulici Bajrama Zenunija.

Dva srednjovjekovna nadgrobna spomenika stećka, u novembru prošle godine izmještena su iz trolejbuskog terminala KJKP “Gras” u park ispred zgrade Općine Novi Grad nakon čega je urađena njihova zaštita i konzervacija. Ta aktivnost realizirana je u saradnji sa JU “Muzej Sarajeva”, a uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Radovi na uređenju parka počeli su prije nekoliko dana, gdje radnici firme „Sela“ izvode zemljane radove, nakon čega će uslijediti građevinski radovi, a potom i hortikluturno uređenje.

Park će biti obogaćen moderno dizajniranim klupama i pješačkom stazom, a bit će postavljene i korpe za otpatke, te informativni pano, kako bi se građani mogli informisati o ovom kulturno – historijskom nasljeđu, a cijeli prostor će biti osvijetljen i ograđen.

Second Slide

Projekat se realizira radi promocije kulturno – historijskog nasljeđa i zaštite stećaka od dalje devastacije, te upoznavanja šire javnosti o postojanju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području općine Novi Grad Sarajevo.

Nekropola datira iz srednjeg vijeka, a 1991. godine prilikom vršenja arheološkog istraživanja na lokalitetu Kaknja pronađeno je šest grobnih mjesta. Nalazi su tada izmješeteni u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, a dva preostala stećka su prenesena na takozvanu lokaciju „Kakanj – Švrakino Selo“, tj. trolejbuski terminal u blizini zgrade Općine.

Izgradnjom ovog arheološkog parka građani Sarajeva, ali i gosti imat će priliku saznati više informacija o nadgrobnim spomenicima, ali i sjesti i odmoriti se u lijepo uređenom prostoru.

Previous Doček svjetskog vicešampiona u Sarajevu, Kaknju i Zenici
Next Amel Tuka u domovini - zahvalan i sretan (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Nastavak projekta solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac

Jučer su u Bihaću potpisani ugovori o sufinansiranju projekata iz ekoloških naknada za 2019. godinu, između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i javnih ustanova  i preduzeća sa

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pogibije ‘Zlatnog ljiljana’, Ramiza Salčina

Danas se navršila 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s

NAŠI DANI

Bajramska poruka reisa Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obračajući se vjernicima povodom Kurban bajrama danas u Sarajevu zaželio je mir, radost, blagostanje za sve muslimane i muslimanke u