Otvoren novi objekat Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu

Otvoren novi objekat Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu

Ovo je veliki dan za Bošnjake u Turskoj, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu.

Riječ je o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka.

Fotografija korisnika/ce Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği.

-Danas smo ovdje da otvaranjem kulturnog centra Bosna Sandžak učvrstimo naše bratske veze. Želimo vam čestitati na ovom velikom i važnom projektu koji čuva bošnjački identitet, ime, jezik i baštinu. Želim zahvaliti i našim domaćinima, posebno Republici Turskoj, njenom lideru, potpredsjedniku Parlamenta Republike Turske koji je danas ovdje, te institucijama koji i na ovaj način pokazuju naše bratstvo. Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Čut ćete često da Sarajevo nije kao prije. I to je tačno. Sarajevo je snažnije, bolje, slobodnije i otvorenije nego ikada. Vi ste dio nas i naša su vam vrata uvijek otvorena – rekao je gradonačelnik Skaka.

Otvorenju objekta istanbulskog Udruženja za kulturu i solidarnost “Bosna Sandžak”, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, ministri u vladi Crne Gore, zatim ambasadori Bosne i Hercegovine i Srbije, predstavnici brojnih udruženja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i drugih država regije, među kojima i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

Fotografija korisnika/ce Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği.
Udruženja Bosna-Sandžak iz Istanbula jučer je, uz prisustvo velikog broja gostiju iz Sandžaka, Bosne i bošnjačke dijaspore, kao i visokih zvaničnika Republike Turske i zemalja regiona obilježilo 30. godišnjicu rada

Tokom svečanosti predstavljene su aktivnosti Udruženja, prije svega na polju humanitarnih akcija za pomoć Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. godine i poplava 2014. godine. Zanimljivo je da arhitektonsko rješenje centra simbolizira Stari most u Mostaru.

Među brojninm aktivnostima ovog Udruženja je i pomoć porodicama sa djecom koja dolaze na liječenje u Tursku. U sklopu kulturnog centra osiguran je i smještaj za takve porodice.

Previous 'Cvijet Srebrenice' u Saint Louisu
Next Priča o espadrilama iz Bosne koje su obišle svijet

You might also like

NAŠI DANI

Optužnica za ubistvo zatvorenika iz logora Omarska i civila

Tužaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin na području Bosanske Krupe. Optuženi se terete za ubistvo 44 zatvorenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Dani Hasana Kaimije: Promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli večeras je promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku. Promocija je održana u okviru programa manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, a promotori Zbornika

NAŠI DANI

Državno tužilaštvo izvršilo uviđaj – demantovane neistine oko nastanka oštećenja na avionu

–Dežurni tužilac Tužilaštva BiH koordinirao je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio uviđajni tim. Nakon provedenog uviđaja, prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale