Dani Hasana Kaimije: Promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku

Dani Hasana Kaimije: Promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli večeras je promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku.

Promocija je održana u okviru programa manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, a promotori Zbornika su bili dr. Jasmin Hodžić, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetik Instituta za jezik. Prvi simpozij o bosanskom jeziku održan je u Bihaću 1998., drugi u Sarajevu 2015., a treći u Mostaru 2021. godine.

– Prvi simpozij o bosanskom jeziku je važan, jer je okupljena tadašnja lingvistička, kulturna, obrazovna elita i koja je kazala: mi usmjeravamo bosansku jezičku politiku onako kako treba i da ima svoj samostalni ton. Ovaj treći simpozij je rezultat prvog i rezultat svih onih rasprava o našem jeziku počevši od 1965. pa naovamo – kazao je dr. Hodžić.

Dolaskom na Institut dr. Alena Kalajdžije i njegovim angažmanom, istakao je dr. Hodžić, uspjeli su reaktivirati ideju simpozija o bosanskom jeziku.

– Simpoziji su, zapravo festival lingvističke bosnistike i praznik nauke o bosanskom jeziku. To je bila inicijalna prilika da ponovo okupimo sve bosanske lingviste i da se ponovo dogovaramo o pravcima izučavanja i razvoja nauke o bosanskom jeziku – naglasio je dr. Hodžić i najavio da će naredni simpozij biti održan u Tuzli.

Moramo znati, kazao je drugi promotor dr. Kalajdžija, da je jezik jedan od najvažnijih kulturnih, identitartnih, duhovnih spoznajnih kapaciteta svakog čovjeka.

– Svaki jezik je važan, ali je naša zadaća da sačuvamo svoj jezički identitet. Jer naš jezik je naš pogled u svijet, naš pogled na nas same. Naš jezik ima važnu ulogu u definiranju specifičnih, kulturoloških, političkih, društvenih, historijskih odnosa. Ne možemo zamisliti svijet oko sebe bez jezika, ne možemo zamisliti čovjeka niti društvo bez jezika – istakao je dr. Kalajdžija.

Na trećem simpoziju o bosanskom jeziku predstavljeno je 50 tema, a 30 autora je objavilo članke u zborniku na 642 stranice.

Izvor: Preporod.info

Previous 'Za mene nije bilo dileme, ovdje pripadam'
Next Bosanski centarfor: "Pokazao sam da se mogu takmičiti na visokom nivou"

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

‘Sergej’ – pjesma posvećena bivšem kapitenu fudbalske reprezentacije (Video)

Sarajevski reper Kontra objavio je spot za novu pjesmu – “Sergej”, koja je posvećena bivšem bosanskohercegovačkom fudbaleru i kapitenu fudbalske reprezentacije – Sergeju Barbarezu. I sam legendarni fudbaler pojavljuje se

HISTORIJA

Sutra u Muzeju Kaknja izložba pečata povodom Dana Povelje Kulina bana

Javna ustanova Kulturno-sportski centar – odjeljenje Muzej Kaknja, u saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Dana Povelje Kulina bana organizuje izložbu pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Jezičko blago: U Tuzli promovisan prvi “Rječnik frazema bosanskoga jezika” (Video)

  Ići od ruke, ne vidjeti dalje od nosa, pasti na pamet, nositi na duši – neki su od primjera frazema bosanskoga jezika, koji su originalni maštoviti i stilski markirani.