Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

Povodom Svjetskog dana gradova, koji se obilježava 31. oktobra u Parizu, objavljeno je da je Sarajevo dobilo status grada filma UNESCO-a. Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu, i posvećni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

“Sretni smo što je Sarajevo upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Skake i Grada Sarajeva su rezultirali ovim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih dvadesetak godina, ostvarili ogroman uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima. Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana. Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije. Proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj ove inicijative, će omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama”, izjavio je povodom priznanja Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.  

Purivatra je dodao da se na međunarodnom planu Sarajevu otvaraju ogromne mogućnosti da ostvari nova partnerstva i razmjenjuje dobre prakse sa drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a. 

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj, centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.  

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva

Ovo je još jedna sjajna i pozitivna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Prepoznati su napori koji su uloženi kako bi se glavni grad BiH našao na toj eminentnoj listi.

Čestitam Mirsadu Purivatri i njegovom timu, ali i drugim filmskim festivalima i radnicima u Gradu Sarajevu. Za nas i za građane ovo znači jačanje brenda koji donosi direktnu korist, razvojnu i finansijsku, ali i vraća samopouzdanje i mjesto Sarajevu koje mu pripada na evropskoj i svjetskoj sceni.

Preuzeli smo lidersku ulogu, a izrađen je jasan akcioni plan. Članstvo u UNESCO-ovoj mreži kreativnih gradova podrazumijeva usvajanje i realizaciju srednjoročnih (četverogodišnjih) akcionih planova.

Previous Porodica Mehić iz Krajine uspješno se bavi stočarstvom; kravama obezbijedili i muziku
Next Ermin Junuzović uoči borbe s nekada najjačim čovjekom svijeta: 'Želim postati prvi koji ga je uspio nokautirati!'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Alija Akšamija – revolucionar fotografije

Alija Akšamija je jedan od najvećih umjetnika ikad rođenih u Bosni i Hercegovini Piše: Nihad Kreševljaković Dan prije svog 98. rođendana napustio nas je jedan od najvećih fotografskih genija ne

KULTURA I UMJETNOST

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu organizovala izložbu posvećenu Karelu Paržiku

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu, 16. juna 2020. godine na dan godišnjice smrti istaknutog arhitekte Karela Paržika predstavljena je izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografkinje Aide Redžepagić, koja je

SEHARA

KORIJENI ZEČEVIĆA OD BOSANSKIH PATERENA

Sead Zečević, mašinski tehničar, rođen 1934. godine, sin Zaim-bega i unuk Hilmi-bega, rođenog 1868. godine, preminuo je prošlog mjeseca. Penzionerske dane provodio je u svojoj kući u Visokom, u Franjevačkoj