Dan Oružanih snaga BiH obilježen i u sjedištu NATO-a

Dan Oružanih snaga BiH obilježen i u sjedištu NATO-a

U vojnodiplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu obilježen je 1. decembar – Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 14. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH.

Vojni atašei u zemljama gdje Bosna i Hercegovina ima vojne predstavnike obilježili su ovaj značajan dan svečanim prijemima i sličnim skupovima kojima su prisustvovali visoki vojni zvaničnici te vojni atašei stranih zemalja. 

Jedan od takvih skupova upriličen je u sjedištu NATO-a u Briselu. Svečanom prijemu, održanom u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u 26. novembra 2019. godine, prisustvovao je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović. 

Tom prilikom, prigodnim govorom gostima se obratio general Mašović, naglasivši da će pripadnici OS BiH nastaviti svojim profesionalizmom i upornošću izvršavati svoje zadatke u cilju ispunjavanja strateških ciljeva države Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, istakao je značaj obilježavanja ovog datuma jer je tada stvorena institucija čije je djelovanje u interesu svih bh. građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine kao i izvan granica Bosne i Hercegovine, s ciljem izgradnje i doprinosa mira i sigurnosti u svijetu.

Domaćin prijema, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić je u obraćanju prisutnima istakao napore i napredak Oružanih snaga BiH u pogledu interoperabilnosti, operativnih sposobnosti i učešća u mirovnim misijama koje su prepoznate i cijenjene od prijateljskih i partnerskih zemalja u svijetu, izražavajući želje za nastavkom reformi u oblasti odbrane u narednom periodu.  

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU. 

-U kasarnama širom Bosne i Hercegovine ovih dana obilježava se Dan OS BiH.

Previous Prijem u Bosanskoj kući u Birmingamu na Dan državnosti BiH
Next Emir Hadžijusufović brine o hiljadu sadnica ruža - proširio i paletu proizvoda

You might also like

NAŠI DANI

Iz Sarajeva u Krajinu 200.000 BAM pomoći za upravljanje migrantskom krizom

Vlada Kantona Sarajevo je u četvrtak donijela Odluku o izdvajanju 200.000 KM kao pomoć Unskom-sanskom  kantonu u upravljanju migrantskom  krizom koja je  najizraženija upravo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

‘Aplikaciju Bosne i Hercegovine za reviziju presude sačinili su vrhunski međunarodni pravni stručnjaci’

U Sarajevu je danas održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid. Kako je odlučeno, Bosna i Hercegovina će ponovo pokrenuti

NAŠI DANI

Istraživanje: Većina stanovnika ne razmišlja o napuštanju države, Bošnjaci najvjerniji domovini

Uprkos konstantnom destruktivnom djelovanju mnogih političara, ali i medija, koji se trude ovu državu predstaviti u najgorem svjetlu – većina stanovnika Bosne i Hercegovine želi ostati na svojoj grudi.