Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Ukupna naplata javnih prihoda u 2019. godini iznosi više od 5,3 milijarde KM, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za oko 118,1 milion KM ili 2,28 posto, kazao je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović na konferenciji za medije na kojoj su prezentirani najznačajniji rezultati ove institucije tokom prošle godine, javlja AA.

“Rast u odnosu na 2018. godinu i nije posebno veliki, ali je značajan ako posmatramo rast u kontinuitetu. Ipak, ovo je u odnosu na 2014. godinu povećanje naplate za 39,62 posto”, rekao je Isović.

Najviše javnih prihoda prošle godine je uplaćeno u Sarajevskom kantonu, preko dvije milijarde KM, ili 37 posto od ukupne naplate, dok je najmanje uplaćeno u Posavskom kantonu, oko 50 miliona KM.

Isović je istakao da je broj zaposlenih u Federaciji BiH prošle godine porastao za 12,6 posto u odnosu na 2014. godinu.

“Prema posljednjim podacima, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, u Federaciji BiH smo imali 535.937 zaposlenih, dok ih je 2014. bilo 475.935”, kazao je Isović.

Najveći broj zaposlenih, skoro 160 hiljada, ili 28,17 posto, odnosi se na osobe starosne dobi od 35 do 45 godina.

Inspektori su prošle godine u Federaciji BiH ukupno izvršili skoro 9.000 kontrola, dok je ukupni iznos prekršajnih naloga iznosio preko 31 milion KM.

“Također, konstantno dograđujemo naš informacioni sistem, a rezultati toga se mogu osjetiti i u ciframa iz 2019. godine koje smo ovdje prezentirali”, dodao je Isović, napominjući da Porezna uprava FBiH trenutno ima 1.265 uposlenika iako bi prema sistematizaciji trebali imati 1.744.

Posebno je naglasio značaj borbe protiv sive ekonomije kako bi cijela zemlja i društvo imali mnogo veću korist.

Tokom prezentacije je također rečeno da je neoporezivanje svih dobitaka od igara na sreću od 2016. do 2019. godine, za isplate do 100 KM, iznosilo preko pet milijardi KM.

Isović se na kraju zahvalio medijima i građanima koji su pružali pomoć Poreznoj upravi tokom proteklog perioda, te pozvao na daljnu saradnju.

“Posebnu zahvalnost dugujemo građanima koji su dostavili oko 5.000 prijava i svojim informacijama pomogli u otkrivanju raznih oblika nepravilnosti”, kazao je Isović.

Previous Visočanka Elvedina Muzaferija: Motivirana sam za daljnji rad
Next Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: Tri nove stanice, Mostar i ove godine među odabranima

You might also like

NAŠI DANI

HDZ – opasnost po mir na Balkanu!

  U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan” list Spiegel piše: Evropska narodna partija, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir

NAŠI DANI

Stav bh. akademika: Pitanje Sutorine riješiti na Međunarodnom sudu pravde

Bosni i Hercegovini treba dati poštenu šansu da spor sa Crnom Gorom u vezi sa Sutorinom bude riješen na Međunarodnom sudu pravde, jer BiH ima pravne i realne šanse da

NAŠI DANI

Bećirović Dodiku: Neuništiva država Bosna i Hercegovina nije propala; propao je pokušaj da se civilizuje BH. entitet RS

-Sinoć je u Dnevniku D FTV-a politički ekstremista Milorad Dodik ponovio drsku i perfidnu tezu da je Bosna i Hercegovina „propala država“. Domaći bh. političari su opet ostali „politički nijemi“