Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Ukupna naplata javnih prihoda u 2019. godini iznosi više od 5,3 milijarde KM, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za oko 118,1 milion KM ili 2,28 posto, kazao je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović na konferenciji za medije na kojoj su prezentirani najznačajniji rezultati ove institucije tokom prošle godine, javlja AA.

“Rast u odnosu na 2018. godinu i nije posebno veliki, ali je značajan ako posmatramo rast u kontinuitetu. Ipak, ovo je u odnosu na 2014. godinu povećanje naplate za 39,62 posto”, rekao je Isović.

Najviše javnih prihoda prošle godine je uplaćeno u Sarajevskom kantonu, preko dvije milijarde KM, ili 37 posto od ukupne naplate, dok je najmanje uplaćeno u Posavskom kantonu, oko 50 miliona KM.

Isović je istakao da je broj zaposlenih u Federaciji BiH prošle godine porastao za 12,6 posto u odnosu na 2014. godinu.

“Prema posljednjim podacima, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, u Federaciji BiH smo imali 535.937 zaposlenih, dok ih je 2014. bilo 475.935”, kazao je Isović.

Najveći broj zaposlenih, skoro 160 hiljada, ili 28,17 posto, odnosi se na osobe starosne dobi od 35 do 45 godina.

Inspektori su prošle godine u Federaciji BiH ukupno izvršili skoro 9.000 kontrola, dok je ukupni iznos prekršajnih naloga iznosio preko 31 milion KM.

“Također, konstantno dograđujemo naš informacioni sistem, a rezultati toga se mogu osjetiti i u ciframa iz 2019. godine koje smo ovdje prezentirali”, dodao je Isović, napominjući da Porezna uprava FBiH trenutno ima 1.265 uposlenika iako bi prema sistematizaciji trebali imati 1.744.

Posebno je naglasio značaj borbe protiv sive ekonomije kako bi cijela zemlja i društvo imali mnogo veću korist.

Tokom prezentacije je također rečeno da je neoporezivanje svih dobitaka od igara na sreću od 2016. do 2019. godine, za isplate do 100 KM, iznosilo preko pet milijardi KM.

Isović se na kraju zahvalio medijima i građanima koji su pružali pomoć Poreznoj upravi tokom proteklog perioda, te pozvao na daljnu saradnju.

“Posebnu zahvalnost dugujemo građanima koji su dostavili oko 5.000 prijava i svojim informacijama pomogli u otkrivanju raznih oblika nepravilnosti”, kazao je Isović.

Previous Visočanka Elvedina Muzaferija: Motivirana sam za daljnji rad
Next Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: Tri nove stanice, Mostar i ove godine među odabranima

You might also like

NAŠI DANI

General Izet Nanić – bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

Historija nas uči da oni koji zaborave svoju prošlost i svoje velikane da ne zaslušuju da žive budućnost. Tako su danas predstavnici Izvršne i Zakonodavne vlasti ali i predstavnici boračkih

NAŠI DANI

Inicijativa za smjenu zamjenice predsjednika Skupštine grada Novog Sada

  “Neprihvatljivo veličanje četničkih zločina u Višegradu” Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Novog Sada pokrenula je danas inicijativu za smjenu Branke Bežanov sa mjesta zamjenice predsjednika

NAŠI DANI

Alkalaj: Tvrdnje predsjednice RH neistinite i ukazuju na sumnjivu motivaciju

Izviješća medija da je tokom službene posete Izraelu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Bosnu i Hercegovinu kontroliše “militantni islam, koji je dominantan u uspostavljanju svoje agende”, duboko su uznemirujuća.