U januaru u Dubrovniku i Splitu najviše bosanskih turista

U januaru u Dubrovniku i Splitu najviše bosanskih turista

Prema podacima Turističke zajednice Republike Hrvatske i zaprimljenim prijavama i odjavama turista kroz sistem eVisitor, tokom januara u Hrvatskoj je boravilo 226.949 turista, 5,52 posto više u odnosu na januar prošle godine, te ostvareno 637.748 noćenja  što je za 7,32 posto više u odnosu na januar 2019.

U strukturi ukupnog broja stranih gostiju u R Hrvatskoj na prvom mjestu u januaru su bili turisti iz Slovenije sa 16.740 dolazaka, zatim Italije sa 12.805 dolazaka.

Na trećem mjestu su bili turisti iz naše zemlje sa 12.334 dolaska što je 26,75 posto više nego u januaru lani i 63.360 ostvarena noćenja što je za 15,62 posto više nego u januaru 2019.

Prema zaprimljenim prijavama i odjavama turista kroz sustav eVisitor, tokom januara u Dubrovniku je boravilo blizu 11 hiljada, a registrirano je 30-ak hiljada noćenja – trećinu manje nego u prvom mjesecu lani.

Najbrojniji gosti u januaru u Dubrovniku bili su iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kine, Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Više od 10 hiljada turista posjetilo je u januaru Split što je 20 posto više uspoređuje li se isto razdoblje lani, a najviše je također bilo gostiju iz Bosne i Hercegovine i to 2.727.

Previous Karahasan: Vi ste u svakom jeziku na svijetu gost. Samo u maternjem jeziku ste kod kuće (Video)
Next Komšić: Najave neposluha neće poništiti odluku Ustavnog suda o imovini

You might also like

TURIZAM

Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una (FOTO)

Oni koji ne umiju da vole, neka na Unu dođu – i zavoljet će; oni koji ne umiju da pjevaju, neka na Unu dođu – i propjevat će; oni koji

TURIZAM

Počeo Prvi međunarodni sastanak turističkih operatera ‘Meet Up Sarajevo’ (VIDEO)

  Prvi međunarodni sastanak turističkih operatera “Meet Up Sarajevo” okupio je danas u Sarajevu predstavnike turističkih agencija i medija iz cijelog svijeta kako bi se upoznali o turističkoj ponudi Sarajeva

BH RAZGLEDNICA

Preporuka američkog časopisa: NP Sutjeska među 25 najboljih mjesta za posjetiti u 2017.

Američki časopis “Gear patrol” svrstao je Nacionalni park “Sutjeska”, kao najatraktivniji dio trase “Via Dinarica”, među 25 najboljih svjetskih destinacija koje treba posjetiti u 2017. godini. Najstariji nacionalni park u